Platební karty s NFC

Prezdivka

Platební karty s NFC
« kdy: 07. 11. 2016, 09:23:40 »
1) Setkali jste se s tim, ze vam vase banka nutila NFC kartu "za kazdou cenu"?

2) A pokud ano, co si myslite, ze za tim vezi?

Kdyz jsem si byl v bance vyzvednout novou kartu, pracovnice mi tvrdila, ze "nove karty musi byt s NFC chipem, protoze je na to zakon", o cemz jsem si dovolil vyslovit silne pochyby. Zkousela pak hledat zdroj teto informace, ale nenasla ho (anebo nechtela rici, jestlize to byla nejaka interni instrukce).

Nemam nic proti tomu, aby kazdy pouzival co se mu libi, treba i karty s NFC chipem, ale myslim si, ze by clovek mel mit moznost volby jestli chce mit kartu s NFC chipem nebo bez.
« Poslední změna: 07. 11. 2016, 10:42:00 od Petr Krčmář »

Re:NFC karty
« Odpověď #1 kdy: 07. 11. 2016, 09:29:13 »

Kdyz jsem si byl v bance vyzvednout novou kartu, pracovnice mi tvrdila, ze "nove karty musi byt s NFC chipem, protoze je na to zakon", o cemz jsem si dovolil vyslovit silne pochyby. Zkousela pak hledat zdroj teto informace, ale nenasla ho (anebo nechtela rici, jestlize to byla nejaka interni instrukce).

Nemam nic proti tomu, aby kazdy pouzival co se mu libi, treba i karty s NFC chipem, ale myslim si, ze by clovek mel mit moznost volby jestli chce mit kartu s NFC chipem nebo bez.

1) ano
2) zakon na to neni, je to tlak karetnich spolecnosti. chteji, aby videli vse, tedy zjednodusuji platbu

MartinD

Re:NFC karty
« Odpověď #2 kdy: 07. 11. 2016, 09:54:19 »
Cron: 2) Co chtějí karetní společnosti vidět?

Kiwi

Re:Platební karty s NFC
« Odpověď #3 kdy: 07. 11. 2016, 11:21:56 »
NFC mi teda zatím mobilní operátor nevnucoval a banka už vůbec ne. Navíc nemám NFC mobil, takže by mi to bylo stejně k ničemu.
Bezkontaktní (Contactless) kartu ano. Prostě už jiné nedělají, je to pro ně levnější. Zákon na to žádný samozřejmě není, ale je to otázka smluvní volnosti. Když se ti to nelíbí, můžeš změnit lokál.

David

« Odpověď #4 kdy: 07. 11. 2016, 12:08:48 »
ad 1.) Jestli NFC nebo nejakou jinou normu bezdratovosti, to nevim. Ale jinak ano, setkal. V lete mi koncila platnost bankovni karty a pry "contact-only karty se nedelaji". Tak jsem se ptal na moznost si bezkontaktni operace (nechat) zakazat - a jake prekvapeni - "nelze" (rozumej neumime, nenabizime, nechceme).

Prezdivka

« Odpověď #5 kdy: 07. 11. 2016, 12:47:50 »
NFC mi teda zatím mobilní operátor nevnucoval a banka už vůbec ne. Navíc nemám NFC mobil, takže by mi to bylo stejně k ničemu.
Bezkontaktní (Contactless) kartu ano. Prostě už jiné nedělají, je to pro ně levnější. Zákon na to žádný samozřejmě není, ale je to otázka smluvní volnosti. Když se ti to nelíbí, můžeš změnit lokál.

O tom bych dost pochyboval, ze je to levnejsi. Kazda nova technologie je drazsi na vyrobu nez ty predchozi, ktere jsou uz zavedene a masove vyrabene. Navic to znamena nejen zmenu vyroby karet samotnych, ale i nove terminaly u obchodniku a "dalsich mist pouziti". To sice nemusi vyrobce karet zajimat, ale zajima to prave ty obchodniky, kteri si normalne nebudou zvysovat naklady na vymenu stavajicich funkcnich zarizeni za nove, ktere tuto technologii umozni. Navic to znamena i vyssi naklady pro banku plus extra administrativu pro vsechny zucastnene. "Ta pani v bance" mi dokonce rikala, ze karty s nejakym jistym datem platnosti budou vymeneny predcasne za nove bezkontaktni. Cili ze normalne fungujici kontaktni karty s jeste platnym datem budou vymenovany za bezkontaktni. Nechce se mi verit, ze by se takova monstrozni akce typu kulovy blesk delal proto, ze je to pro vyrobce karet levnejsi a ze vyrobcum karet s jejich ideou budou tak nadsene pomahat banky jen tak z dobre vule.

« Odpověď #6 kdy: 07. 11. 2016, 13:22:05 »
Tak terminál je jen na obchodníkovy jaký si pořídí. A ano dovedu si představit že je pro mne levnější vyrábět pouze jeden typ karet. To jestli je karta z anténkou nebo ne je zanedbatelná částka...

Karel

« Odpověď #7 kdy: 07. 11. 2016, 13:31:21 »
Debetní karty už dneska NFC čipy mají prakticky všechny. Nevyplatí se vyrábět dvě verze. Ale zatím mi tedy vždy obě banky (ČS i RB) na požádání možnost platit bezkontaktně zablokovaly. Možná jen paní na přepážce netušila, jak tu žádost vyplnit.

Takže mé karty bezkontaktně nefungují, ověřeno a občas znovu ověřováno obchodníky, kteří vidí logo bezkontaktu a snaží se mě přesvědčit, že ta karta bezkontaktní je. Není, vypnuto, bez negativního vlivu na cokoliv dalšího.

Sten

« Odpověď #8 kdy: 07. 11. 2016, 13:40:47 »
O tom bych dost pochyboval, ze je to levnejsi. Kazda nova technologie je drazsi na vyrobu nez ty predchozi, ktere jsou uz zavedene a masove vyrabene.

Jde právě o to „masově vyráběné“. Je mnohem levnější vyrobit všechny karty bezkontaktní. Některé banky umožňují bezkontaktní platby vypnout, ale vyrobit contact-only kartu se prostě už nevyplatí.

Navic to znamena nejen zmenu vyroby karet samotnych, ale i nove terminaly u obchodniku a "dalsich mist pouziti". To sice nemusi vyrobce karet zajimat, ale zajima to prave ty obchodniky, kteri si normalne nebudou zvysovat naklady na vymenu stavajicich funkcnich zarizeni za nove, ktere tuto technologii umozni. Navic to znamena i vyssi naklady pro banku plus extra administrativu pro vsechny zucastnene.

Většina obchodníků má terminály pronajaté, takže jim je to jedno. Bance se výměna vyplatí (obzvlášť poté, co EU zkrouhla výši poplatků za používání karty), bezkontaktně se platí mnohem častěji, takže z toho mají mnohem větší příjmy.

"Ta pani v bance" mi dokonce rikala, ze karty s nejakym jistym datem platnosti budou vymeneny predcasne za nove bezkontaktni. Cili ze normalne fungujici kontaktni karty s jeste platnym datem budou vymenovany za bezkontaktni.

Nevím o tom, že by se něco takového vůbec někde dělalo, a to ani při zavádění kontaktních čipů. Platnost karet je do 5 let, obmění se automaticky (všechny nové karty dnes již NFC mají). Plošné výměny se dělají při bezpečnostních problémech nebo rebrandování, kdy se mění bankovní ID (Citi → Raiffeisen), ale ne kvůli novým platebním metodám.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 07. 11. 2016, 13:42:46 »
BTW, nepremysleli jste nekdo o tom, jak znici v bezkontatktni karte ten RFID chip, ale tak, aby zbytek karty zustal funkcni? Musim rici, ze bezkontaktni platby, i kdyz maji omezenou vysi, se mi moc nelibi.

Sten

« Odpověď #10 kdy: 07. 11. 2016, 13:48:35 »

Každá banka dnes vydává jen bezkontaktní karty.

• Je levnější vyrábět jen jeden druh karet.
  • AFAIK to vyžadují karetní asociace.

Vyrábět dva druhy karet se nevyplatí. Některé banky umožňují bezkontaktní platby zablokovat (stejně jako platby bez přítomnosti karty — „přes internet“). Nicméně chrání tím hlavně sebe, pokud bezkontaktní platbu reklamujete, že vám byla ukradena karta, tak vám banka bude muset vrátit peníze, protože nemá jak prokázat, že je vydala oprávněné osobě (jako prokazuje PINem).

Bezkontaktní karta je NFC ;)

Kiwi

« Odpověď #11 kdy: 07. 11. 2016, 13:56:00 »
BTW, nepremysleli jste nekdo o tom, jak znici v bezkontatktni karte ten RFID chip, ale tak, aby zbytek karty zustal funkcni? Musim rici, ze bezkontaktni platby, i kdyz maji omezenou vysi, se mi moc nelibi.
Jaký "zbytek karty"? Na té kartě je jen jeden chip.

O tom bych dost pochyboval, ze je to levnejsi.
To můžeš, ale je to tak. Jen pro zajímavost - smartkarty se nabízejí s různou kapacitou flash, menší jsou levnější. Fyzicky se ale dělá jen jeden typ a část paměti výrobce prostě jen vyblokuje.

Není. ;)

romanio

« Odpověď #12 kdy: 07. 11. 2016, 14:32:37 »

Jaký "zbytek karty"? Na té kartě je jen jeden chip.

K bezkontaktní komunikaci však potřebuje anténu. Tu by mělo stačit přerušit, na webu návody (i když některé dosti brutální) jsou. Dle mého by stačilo vyvrtat 1mm dírku u okraje v místě, kudy anténa vede, problém bude určit to místo přesně. Možná při "prosvícení" by anténa mohl být patrná. Nemůžu zkusit, nemám ji tam, moje banka mi zatím dala vybrat.

Sten

« Odpověď #13 kdy: 07. 11. 2016, 15:13:51 »

Kiwi

« Odpověď #14 kdy: 07. 11. 2016, 15:52:15 »
Není. ;)

Aha, a mobily s NFC načítají bezkontaktní karty pomocí magie, že?

EMV karty (Europay, MasterCard, VISA) používají NFC
NFC je název konkrétní technologie, konkrétního standardu (ISO 18092). Karta, kterou se třeba otevírají v práci zámky, kterou si zaměstnanci odpíchnou šichtu, nebo bezkontaktní bankovní karta, není NFC. Ale samozřejmě je to contactless karta, má "anténku". Naopak, např. taková NFC nano SIM-karta žádnou anténku nemá a není to bezkontaktní karta, ale ve spojení s NFC handsetem se to jako komplet chová jako contactless karta.