Prosba o radu - rozdělení paměti

Prosba o radu - rozdělení paměti
« kdy: 02. 11. 2016, 20:03:29 »
Zdravím,
pořídil jsem si T430 (8GB Ram, 128GB SSD + 300GB 5400ot HD). Převážná činnost - programování - nejrozežranější asi Java/Scala (ee i android) + velmi zřídka spuštěný VirtualBox s Widlema + běžný desktopový věci.s lxde/dwm
Mám představu dvou distribucí Linuxu (Debian/Devuan+Slackware) - první produkční, druhou na hraní a poznávání.
----
Zatím mám v plánu:
  • 3GB Ram mountovat jako disk pro /var a /tmp
  • 1,5GB Ram mountovat jako spešl disk pro buildování aktuálních projektů
  • 400 MB Ram mountovat jako swap
  • SSD disk rozdělit v poměru 2:1 pro ostatní systémové složky obou distribucí
  • 300GB disk nechat celej jen na /home
----
Zní to rozumně, nebo byste poradili něco lepšího? Trochu mám obavy z životnosti toho SSD - nevyplatilo by se to tam postavit na ext2 abych se vyhnul journalování? Díky za každou radu či zkušenost...

Jirka K.

Re:Prosba o radu - rozdělení paměti
« Odpověď #1 kdy: 02. 11. 2016, 20:26:09 »
Prakticky nic z toho nemá smysl. Mít /var jako dočasný je nesmysl, jen na to tmpfs se to může hodit. Jinak swapovat do RAM je vůbec k ničemu, protože swap se používá jako odkladiště, když dojde paměť. Přehazovat v takovou chvíli data z paměti do paměti nemá smysl. Neřeš to a nechej využití paměti a disku na systému, když mu do toho budeš kecat, můžeš to akorát tak zhoršit.

javaman ((

« Odpověď #2 kdy: 02. 11. 2016, 20:43:26 »
Java je od 32 GB a víc. 8 GB máš tak na nenáročné hry, ale ne na vývoj v královském jazyce. Nakup paměť a začni pořádně vyvíjet.

jurdo

« Odpověď #3 kdy: 02. 11. 2016, 20:44:47 »
to ze java potrebuje 32gb len svedci o tom, ze je to shit a malo pamati znamena sekanie.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 02. 11. 2016, 21:10:07 »
Jen tak mimochodem, s alokaci pameti Jave (resp. JVM) se to nesmi prehanet. Napr. v takovem Minecraftu, kdyz to pretahnete, tak to trochu neintuitivne naopak zhorsi vykon :D.

« Odpověď #5 kdy: 02. 11. 2016, 21:18:54 »
Prakticky nic z toho nemá smysl. Mít /var jako dočasný je nesmysl, jen na to tmpfs se to může hodit. Jinak swapovat do RAM je vůbec k ničemu, protože swap se používá jako odkladiště, když dojde paměť. Přehazovat v takovou chvíli data z paměti do paměti nemá smysl. Neřeš to a nechej využití paměti a disku na systému, když mu do toho budeš kecat, můžeš to akorát tak zhoršit.
Přesně tak. Jediné, co by z toho mohlo teoreticky někdy dávat smysl, by byl ten disk pro build projektů – kdybyste měl hodně RAM. Vzhledem k tomu, že jí máte málo, nechte to na SSD disku, oproti rotačnímu disku je to výrazně lepší.

« Odpověď #6 kdy: 02. 11. 2016, 21:21:44 »
to ze java potrebuje 32gb len svedci o tom, ze je to shit a malo pamati znamena sekanie.
To jsou zase kecy. Co znamená „java potřebuje 32 GB“? Že to potřebuje nějaký program napsaný v Javě? Víte o tom, že JVM )od Oraclu) je napsané v C++? Takže pokud nějaký program v Javě potřebuje 32 GB RAM, potřebuje těch 32 GB RAM vždy také program napsaný v C++. O čem to svědčí si rozmyslete sám.

abc123

« Odpověď #7 kdy: 02. 11. 2016, 21:22:49 »
nechaj ram nato naco ma sluzit :) hod si oba disky do LVMka, odkroj tak 10-20GB z ssd a sprav z toho cache na home, nech ti nehuci tak disk pri kazdom zapise a bude to aj rychlejsie :)  zvyskok SSD rozdel na dva root filesystemy bez nejakych obskurnych dalsich deleni, ak som to spravne pochopil ako to chces pouzivat. Chces len jeden /boot a grub pre obe distribucie? /home bude tiez zdielany medzi distrami?

Inkvizitor

« Odpověď #8 kdy: 02. 11. 2016, 21:24:16 »
Zdravím,
pořídil jsem si T430 (8GB Ram, 128GB SSD + 300GB 5400ot HD). Převážná činnost - programování - nejrozežranější asi Java/Scala (ee i android) + velmi zřídka spuštěný VirtualBox s Widlema + běžný desktopový věci.s lxde/dwm
Mám představu dvou distribucí Linuxu (Debian/Devuan+Slackware) - první produkční, druhou na hraní a poznávání.
----
Zatím mám v plánu:
  • 3GB Ram mountovat jako disk pro /var a /tmp
  • 1,5GB Ram mountovat jako spešl disk pro buildování aktuálních projektů
  • SSD disk rozdělit v poměru 2:1 pro ostatní systémové složky obou distribucí
  • 300GB disk nechat celej jen na /home
----
Zní to rozumně, nebo byste poradili něco lepšího? Trochu mám obavy z životnosti toho SSD - nevyplatilo by se to tam postavit na ext2 abych se vyhnul journalování? Díky za každou radu či zkušenost...

Nic proti, ale 8GB RAM je dnes v podstatě minimum, tam není co dělit na ramdisky apod. Pokud chceš swapovat do RAM, raději si swap úplně vypni a máš klid. Pokud chceš druhou distribuci "na hraní a na poznávání", dej si ji do toho VirtualBoxu no a na to se bude hodit větší RAM (nebo aspoň těch 8GB, což fakt není bomba). Dual boot je opruz. SSD Tvojí velikosti stojí tisícovku, to je spotřební zboží, tak ho nešetři.

javaman ((

« Odpověď #9 kdy: 02. 11. 2016, 21:24:26 »

To je jako se divit, proč tvoje Ferrari žere víc než bežná auta.

Jen tak mimochodem, s alokaci pameti Jave (resp. JVM) se to nesmi prehanet. Napr. v takovem Minecraftu, kdyz to pretahnete, tak to trochu neintuitivne naopak zhorsi vykon :D.

To je neintuitivní tak pro nějakou holku, která to hraje. Možná i pro jurdo. Pro vývojáře je to jasné.

« Odpověď #10 kdy: 02. 11. 2016, 21:29:15 »
https://www.alfa.cz/product.php?eid=1051600000000001NPS Zbytek nech na systemu - je v planovani vyuziti pameti lepsi nez ty.

I kdybys byl lopata nejvetsi tak na to mas za pul šichty vydelane - bude to efektivnejsi nez vymyslet kouzla nekde ve foru.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Inkvizitor

« Odpověď #11 kdy: 02. 11. 2016, 21:49:13 »
https://www.alfa.cz/product.php?eid=1051600000000001NPS Zbytek nech na systemu - je v planovani vyuziti pameti lepsi nez ty.

I kdybys byl lopata nejvetsi tak na to mas za pul šichty vydelane - bude to efektivnejsi nez vymyslet kouzla nekde ve foru.

Obávám se, že OP koupil repasovaný notebook, který více než 8GB nepojme.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #12 kdy: 02. 11. 2016, 22:39:52 »
Obávám se, že OP koupil repasovaný notebook, který více než 8GB nepojme.
OP pise ze T430, ten zvlada 16GB RAM... jen je otazka jestli ted ma 1x8GB a druhej slot volnej, nebo ma 2x4GB ktere by vyhodil a musel ty 8GB koupit 2 kusy...

samalama

« Odpověď #13 kdy: 02. 11. 2016, 22:53:51 »

tak to sa uz necudujem, preco su tie dnesne aplikacie take ake su, ked tito kvazi programatori neovladaju ani zakladne principi fungovania pc...

« Odpověď #14 kdy: 03. 11. 2016, 00:13:58 »
Díky všem za rady. S tím swapem chápu, že jsem plácl hloupost ale moc nerozumím, proč nešetřit zápisy na SSDčko. Až doteď jsem v poho žil se 4GB, takže 8GB mi připadá dost velkej komfort. Že bych někdy potřeboval na desktopu třeba logy z běhu před restartem si nepamatuju, temporární backups nebo cash by asi taky nemusel bejt problém a ten prostor pro buildování v RAM mi připadá taky fajn (častej zápis a maximální urychlení IO operací) - jako „kvaziprogramátor“ jsem u žádného svého projektu nepřekročil 500MB, takže s velikostí (viz poznámka o 32GB) by problém opravdu nebyl.