V pripade vodovodu jsou ty podminky takove, ze nekdo ma vzdy monopol. Nikde totiz nebudou stavet kompletni sit potrubi pro kazdeho dodavatele. V lepsim pripade ma treba jedno mesto vice dodavatelu, ale ti maji pod palcem urcite casti mesta a navzajem si konkuruji leda tak, ze se clovek muze prestehovat do jine ctvrti za levnejsi vodou.
A to úplně stačí na to, aby cena byla na trhem řízené úrovni.
[/quote]
To asi tezko. Lidi se urcite kvuli vasim blbym napadum nebudou stehovat do jine ctvrti jen proto, ze je tam voda o pet supu za kubik levnejsi. 1) Je otazka, kolik tam stoji najem, ze je levnejsi voda jeste neznamena, ze je levnejsi najem. 2) Uspora za vodu by jim zaplatila naklady za stehovani za kdovi kolik let a to by se hned tak nevyplatilo.
Konkurence typu, ze ve vedlejsi ctvrti je jiny dodavatel, opravdu neni zadna konkurence. Konkurenci by bylo to, ze byste mohl mit vodu od jakehokoliv dodavatele tam, kde bydlite. Takove nejake pochybne systemy existuji na elektrinu a plyn. Je jedna rozvodna soustava a vy si vyberete dodavatele, ktereho chcete. V praxi ale neni mozost zjistit v realnem case to, jaky ma dany dodavatel oddber, takze mi neni jasne, jak to pak pytlikuji. Nejspis spocitaji, co kdo dodal a jaky mel odber a pak si to navzajem doplaceji nebo co, takze je to v podstate habadura, ktera ma vytvorit zdani konkurencniho prostredi.