Deska pro FreeNAS

Gejb

Deska pro FreeNAS
« kdy: 25. 10. 2016, 15:23:18 »
Ahoj, chci si postavit vlastní NAS, nevěřím komerčním krabicím. Sáhl bych po FreeNAS, ale nevím, na jakou desku to nainstalovat. Líbí se mi takové ty malé desky s Intelem, ale nevím, kterou vybrat. Mělo by to být dostatečně výkonné a málo žravé. Díky za tipy.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Deska pro FreeNAS
« Odpověď #1 kdy: 25. 10. 2016, 15:48:33 »
Podobne dotazy se tu objevuji tak asi 1x za mesic. Doporucuju prohrabnout minule diskuse, jsou tam konkretni tipy.

Kit

« Odpověď #2 kdy: 25. 10. 2016, 15:49:27 »
Používám desku s dvoujádrovým Atomem a spokojenost. Odběr desky cca 12W, ty dnešní mají ještě méně.

Igor Š.

« Odpověď #3 kdy: 25. 10. 2016, 15:50:25 »
Z vlastní zkušenosti nedoporučuji pro FreeNAS ASUS desky s UEFI, mají ( měly ) problém při bootování EFI systému z MBR disku, čož byl případ FreeNASu když jsem si stavěl NAS na ASUS AM1M-A. Nejsem si jistý, zda to opravili, ale před rokem to byl známý problém. Aktuálně používám NAS4FREE embedded + PLEX přes rok s WD RED + Crucial M4 bez jediného problému včetně aktualizací.

« Odpověď #4 kdy: 25. 10. 2016, 15:58:45 »
Kdyz ses hloupe zeptal(nulove detaily) tak ja ti (mozna)blbe odpovim: Asrock C2550D4I
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Gejb

« Odpověď #5 kdy: 25. 10. 2016, 16:19:43 »
Chci to domů, na dva disky a později možná čtyři. Chci normálně gigovou síť, nějaký integrovaný Atom nebo Celeron. Stačí to?

« Odpověď #6 kdy: 25. 10. 2016, 16:25:51 »
Pokud to bude "normální" systém (tj. třeba ten Atom, NE Raspberry apod.), tak výkon řešit nemusíš - pokud nemáš speciální požadavky typu provozovat tam tři virtuály, bude dostatečný.

Takže můžeš vybrat imho víceméně cokoli. Jediné, v čem bys mohl mít smůlu, je, že na FreeBSD sem tam nefungují dobře některé síťovky. Konkrétně jsem měl problém s nějakým Broadcomem myslím. Buď si předem zkus progooglovat přesně ten typ síťovky, co na desce je, nebo objednej přes e-shop, hned dobře protestuj (velkou zátěž na síťovku - třeba přes NFS kopírovat něco celou noc) a případně vrať, nebo v nouzi největší můžeš zakoupit do slotu nějakou síťovku, která je známa tím, že funguje dobře (doporučuju Intel, ideálně ze "serverovější" řady, ale nutné to není, i levné fungují dobře).

Pokud budeš chtít šifrovat, lepší je koukat po modelech, které mají AES-NI, výrazně to pomůže. Ale zase: nutné to není, záleží, jestli chceš spíš výkon nebo spíš ušetřit.

Lol Phirae

« Odpověď #7 kdy: 25. 10. 2016, 16:40:16 »
No, jestli tam chceš provozovat FreeNAS a spol. na ZFS, tak by se tam mělo vejít min. 16GB (ideálně ECC) RAM a samozřejmě integrovaná Intel síťovka určitě nezaškodí. No a teď mě zase sprdnou, že normálnímu člověku stačí RPi nebo si připojí přes USB disk k routeru s 8MB RAM, tak já zase radši jdu.

« Odpověď #8 kdy: 25. 10. 2016, 16:48:58 »
No, jestli tam chceš provozovat FreeNAS a spol. na ZFS, tak by se tam mělo vejít min. 16GB (ideálně ECC) RAM
Ja mam na domacim NASu ZFS s 2GB RAM. Zadny problem jsem nikdy nemel. Samozrejme cim vic RAM, tim vic cache, ale nutny to neni. Pri "normalnim" pouziti domaciho NASu tim nic neziskas. Na streamovani filmu ti stejne staci kolem 4Mbit bitrate, coz zvladnes saturovat i z flashky ;)

Kit

« Odpověď #9 kdy: 25. 10. 2016, 16:50:44 »
No, jestli tam chceš provozovat FreeNAS a spol. na ZFS, tak by se tam mělo vejít min. 16GB (ideálně ECC) RAM a samozřejmě integrovaná Intel síťovka určitě nezaškodí. No a teď mě zase sprdnou, že normálnímu člověku stačí RPi nebo si připojí přes USB disk k routeru s 8MB RAM, tak já zase radši jdu.

To jsi mu už rovnou mohl navrhnout microserver...

Lol Phirae

« Odpověď #10 kdy: 25. 10. 2016, 18:18:44 »
No, jestli tam chceš provozovat FreeNAS a spol. na ZFS, tak by se tam mělo vejít min. 16GB (ideálně ECC) RAM
Ja mam na domacim NASu ZFS s 2GB RAM. Zadny problem jsem nikdy nemel. Samozrejme cim vic RAM, tim vic cache, ale nutny to neni. Pri "normalnim" pouziti domaciho NASu tim nic neziskas. Na streamovani filmu ti stejne staci kolem 4Mbit bitrate, coz zvladnes saturovat i z flashky ;)

Asi to děláš nějak jinak než soudruzi od FreeNASu, no... http://www.freenas.org/hardware-requirements/

To jsi mu už rovnou mohl navrhnout microserver...

No to není za ty peníze vůbec blbej nápad.

Gejb

« Odpověď #11 kdy: 25. 10. 2016, 19:36:27 »
Zeptám se tedy konkrétně: na Alze jsem našel desky Asrock Q1900M a N3150M. Jsou tyhle desky OK? Která z nich bude lepší? A bude mi tam případně fungovat SATA rozbočka na další disky?

nobody(ten pravej)

« Odpověď #12 kdy: 25. 10. 2016, 19:56:07 »
Zeptám se tedy konkrétně: na Alze jsem našel desky Asrock Q1900M a N3150M. Jsou tyhle desky OK? Která z nich bude lepší? A bude mi tam případně fungovat SATA rozbočka na další disky?

lepsi bude s DC napajenim, misto ATX zdroje, Q1900DC uz neni v prodeji, takze asrock-j3160dc-itx

jur

« Odpověď #13 kdy: 25. 10. 2016, 19:59:59 »

http://www.cpubenchmark.net/compare.php?cmp%5B%5D=2546&cmp%5B%5D=2131
http://ark.intel.com/compare/78867,87258
J1900 mam doma, na NAS staci - 16GB DC verze, ale mozna bych sel do N3150, nizsi spotreba, pokud nepotrebujes graficky vykon, ja to pouzivam i jako prehravac videa.

1W za rok je cca 40KC, tedy 4-5W za 5 let je cca 1000,- usetrenech, zalezi na tobe, jestli ti to za to stoji. J1900 s diskem realne basti 15-20W.

Kit

« Odpověď #14 kdy: 25. 10. 2016, 20:25:26 »
J1900 mam doma, na NAS staci - 16GB DC verze, ale mozna bych sel do N3150, nizsi spotreba, pokud nepotrebujes graficky vykon, ja to pouzivam i jako prehravac videa.

1W za rok je cca 40KC, tedy 4-5W za 5 let je cca 1000,- usetrenech, zalezi na tobe, jestli ti to za to stoji. J1900 s diskem realne basti 15-20W.

Verze DC vyžaduje 19 V DC. Jaký je povolený rozsah vstupního napětí? V čem spočívá výhoda proti standardnímu zdroji ATX?