MacBook vs. klasický notebook s Ubuntu

Re:MacBook vs. klasický notebook s Ubuntu
« Odpověď #150 kdy: 25. 10. 2016, 09:36:28 »
No, poviem akurát moju skúsenosť.
V roku 2011 som kúpil macbook Pro. Odvtedy funguje bezproblémovo a používam ho do dnes.
Upgrade:
z 4 GB RAM na 8 GB RAM
Kúpil som taký udělátor, ktorý nainsťaluješ do ntb miesto DVD-RW a do neho vložíš druhý disk (http://www.macworld.com/article/2082572/advice-from-an-apple-tech-how-to-replace-the-optical-drive-in-a-unibody-macbook-pro-with-a-second-h.html)

Takto to mám dodnes. i5, 8GB RAM, 256 GB SSD, 320 GB HDD. a funguje bez problému.

Taká pikoška, notebook si pozná celý hardware aj keď je bez OS. Čiže nahodíš do NTB prázdny disk, Apple sa ťa opýta, či chceš stiahnúť najnovší OS z Apple Store a bez problémov ho rovno nainštaluješ. V poslednom kroku sa opýta, či máš nejaké zálohy. Ak máš, pripojíš disk so zálohami, a notebook sa ti obnový do stavu v akom bol pred hodinou. Plocha, aplikácie, nastavenia, všetko 1:1 ... Ja som si na mac zvykol, aj keď prechod nebol úplne bezbolestný, holt niekotŕe veci sú v macOS ináč, rozhodne ale môžem s čistým svedomím povedať, že prechod na platformu Apple neľutujem.

Prinajhoršom si ten apple kúp v alze a za 2 týždne ho vrátiš s tým, že ti nevyhovuje.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #151 kdy: 25. 10. 2016, 13:22:41 »
rikam, nemas na surface pro tak tady hazis rukama

Surface je nepouzitelna hracka, nejde o to na co mam, ale co povazuju za sr&cku ;) ja mam X220 Tablet a to je skoro bezkonkurencni stroj na praci, klavesnice bezkonkurenci (ne ty s "zdvih" ~1mm srackotlacitka na Surface), ma to dotykove otocitelne LCD s wacom vrstvou, v tele zasunute wacom pero... k tomu mam Dell IPS monitor... kdyz chci neco maleho tak vyndam z kapsy Viliv N5, kdyz chci tablet tak sahnu po HP Touchpad, Apple iPad, nebo HP ElitePad (byl tam Windows nez se dementni Windows update rozhodli ze zrusej UEFI a je z toho cihla, do te doby to byl prehravac medii na zachod, tedy sve k svemu)... misto HP Elitepad sem poridil Lenovo Yoga, jako takovej terminal, obcasne na cokoliv, samozrejme Windows zformatovane vcetne recovery, protoze si nehraju, ale je tam jako na vsech dalsich pocitacich, notebookach, telefonech Linux... takze smula chlapce, jestlil nemas na to pochopit ze mam jine priority nez slintat na microsoftima nedodelkama tak je to tvuj problem ;)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #152 kdy: 25. 10. 2016, 15:24:40 »
ty ses snad dement nebo co? kde je napsano, ze uzivatel se nebude zaobirat virtualni realitou. A jo, ja dal fakta a ty to popiras, jako kazdej dement na rootu. kvalitnej operacni system ktery je deravejsi nez windows :D. kazdy soudi kvality podle svyho

Mas pravdu, to je dost podstatna zalezitost. Tim se dneska zaobira skoro kazdy. Akorat si myslim, ze v pripade, ze by to byl pripad tazatele, tak by to jako dosti podstatny bod bylo obsazeno v otazce.

I See Sharp

« Odpověď #153 kdy: 25. 10. 2016, 15:55:25 »
rikam, nemas na surface pro tak tady hazis rukama

Surface je nepouzitelna hracka, nejde o to na co mam, ale co povazuju za sr&cku ;) ja mam X220 Tablet a to je skoro bezkonkurencni stroj na praci, klavesnice bezkonkurenci (ne ty s "zdvih" ~1mm srackotlacitka na Surface), ma to dotykove otocitelne LCD s wacom vrstvou, v tele zasunute wacom pero... k tomu mam Dell IPS monitor... kdyz chci neco maleho tak vyndam z kapsy Viliv N5, kdyz chci tablet tak sahnu po HP Touchpad, Apple iPad, nebo HP ElitePad (byl tam Windows nez se dementni Windows update rozhodli ze zrusej UEFI a je z toho cihla, do te doby to byl prehravac medii na zachod, tedy sve k svemu)... misto HP Elitepad sem poridil Lenovo Yoga, jako takovej terminal, obcasne na cokoliv, samozrejme Windows zformatovane vcetne recovery, protoze si nehraju, ale je tam jako na vsech dalsich pocitacich, notebookach, telefonech Linux... takze smula chlapce, jestlil nemas na to pochopit ze mam jine priority nez slintat na microsoftima nedodelkama tak je to tvuj problem ;)

Nemyslim si ze Surfacebook je uplna sracka . To ze to povazujes za sracku celkom chapem ,asi nemas rad produkty ktore po rozbaleni a zapnuti mozes rovno pouzivat a nemusis 2 dni rozmyslat co ako nakonfigurujes ako sa s tym vymazlis, ako si to vypiplas k predstavam svojim. ale uznavam niekto ma rad ten pocit toho ze si to skoro urobil sam . co osobne mne sa nechce.
Ak hovoris ze to x220 je dobry myslim si ze SurfaceBook je lepsi , jednak ma kompaktnejsie rozmery , mozes polozit ten display na stol a nie vykopit otocit a zaklopit a prilozit z boku 1500 stranovu knihu "programovanie v C" aby si mal ruku ako tak v rovnakej vyske ako je display po ktorom chces smrdlat perom , kedze ten display od tela asi neodpojis, co surface v pohode. co sa tyka stisku klavesnice,  je to osobna preferencia , mne sa pise lepsie na klavesniciach s malym stiskom , ako sa pretlacat az do hlbin jadra (zeme ) :-D. O designe nehovoriac ,ale to je osobna preferencia . design z 93 je asi o znacnej nostalgii a povedomy ze pravy geek ma ThinkPad asi .
Rovnako nie som zmutovana kengura aby som mal na kazdy device vacok ( kapsu ) , preto nechcem vela devicov , staci mi jeden , ktory dobre sluzi.
Rozumiem a ani ja neslintam na microsoftom ,ale na druhej strane, podla specifikacie ten surface book vyzera viac ako zaujimavo a plus by som uvital peknu alternativu k macbookom prihladnuc k zelaniu ,ze ked jeden vyrobca robi aj HW aj SW ,tak to bude slapat ako svajciarske hodinky.
Inak mam podobnu skusenost ako ty, ale s Lenovo tabletom a Windows 8.1, i ked si myslim ze vacsia cast vinny pada na vyrobcu ,lebo to vykazovalo chyby HW razenia , raz nefungoval touch screen , inokedy kamera , najlepsie boli funkcne tlacitka , ktore ked prestali fungovat , tak to neslo vobec vypnut a mohol som cakat kym sa vybije baterka aby sa to restartlo, potom to zase nabehlo . ale uznavam mozno som mal zly kus. To bolo fakt na palicu , s tym stojom sa nedalo normalne fungovat

nobody(ten pravej)

« Odpověď #154 kdy: 25. 10. 2016, 19:15:19 »
[...] asi nemas rad produkty ktore po rozbaleni a zapnuti mozes rovno pouzivat a nemusis 2 dni rozmyslat co ako nakonfigurujes[...]
Mam rad produkt kterej vyndam z krabice a za hodinu tam mam nainstalovanej a zaktualizovanej GNU/Linux vcetne  programu ktere pouzivam, behem te hodiny muzu uz po 1minute system pouzivat z LiveUSB ;) ty ale radeji vyndas Surface a 2 dni budes aktualizovat system, nekolikrat restartovat a instalovat aplikace stazene buhvikde...

I See Sharp

« Odpověď #155 kdy: 25. 10. 2016, 21:26:06 »

8) toto by mohol byt celkom zaujimavy pretek , zacalo by to rozbalenim krabice , vytiahnutim devicu a nabutovanim do full systemu so spustenim prehliadaca a naloadovanim stranky :-))). asi by ma zradil system , kedze by sa na zaciatku pytal same chujoviny , stylu a naozaj ste to vy , pockajte na verif sms a ine blbosti .

ty ale radeji vyndas Surface a 2 dni budes aktualizovat system, nekolikrat restartovat a instalovat aplikace stazene buhvikde...
haha toto zavadzas , ked si kupis comp rok starym udrziavanym=su na to updaty linux distrom, stane sa ti to iste. zazil som to s Ubuntu ,ale to asi inak ani nejde , ked mas zavedny neaktualny system , tam sa toho moc neda vymysliet.  ale chapem , naraz co aj ma x krat dopalilo , ked instalnes Win7 bez service packu a potom 2 dni stahujes vsetky updaty aby si to dostal na SP3. ;-) a pritom sa da stiahnut legalne iso aktualneho "buildu" priamo z MS , samozrejme ze bez kluca.
narovinu , fandim MS , fandim aj tomu surfacu ,vraj bude surface book 2 btw , dufam ze to bude nie len pekny stroj ,ale aj funkcny a odladeny , proste taky ten kus hardwaru co ti prirastie k srdcu, nie preto ze pri nom skoro chytis infarkt , ale pretoze ze je to kus dobre odvedenej prace inzinierov , ktory to vymyslali/tvorili. podla mna je to super ked znacky robia lepsi ,sice drahsi hardware , ono to dost posuva prave ten spodny segment. rovnako by som bol rad , kebyze niekto z velkych vydavatelov linux distier spravi svoj vlastny nadupany end user hardware ( aby si aj ty mal byt na co pysny :-P , nie na tu cinsku miliontu kopiu veci z 90 rokov vymyslenou v IBM ).
Zial tam asi "linuxova komunita" trosku strada , kedze razi politiku pobezim aj na pracke , tak naco mi je mne na mieru usity hardware ? ci sa mylim ?

nobody(ten pravej)

« Odpověď #156 kdy: 25. 10. 2016, 22:10:29 »
pointa byla v tom ze i presto ze ja bych instaloval komplet system a provadel jeho aktualizaci, tak to budu mit rychleji nez ty pri vybaleni predinstalovaneho kterej budes aktualizovat, a rozhodne se nebudu 2 dny s tim trapit jak si psal ;)

v pripade ze bych vybalil preddinstalovany Linux tak na tom porad nebudu stejne, protoze nebudu to resit 2dny jako v pripade Windows, ale ~30minut ;)

osobne mi vyhovuje Thinkpad X220, pokud bych chtel vetsi LCD tak T420, T520, pokud grafickou stanici na W520, nebo Dell Precision M4600...

nejde o vydavatele distra, ale vyrobce NB uprednostnujici soukromi, tedy minimum uzvrenych fw, cistej/pruhlednej bios v podobe Libreboot a samozrejme predintalovanej Linux: http:/puri.sm

ja bych hlavne uvital kdyby na VESKEREM HW co neprodava Microsoft pod svoji znackou nebyl uzivatel nucen kupovat licenci Windows, to ze je par kusu mozne koupit bezOS na tom nic nemeni, kdyz pokud si clovek vybere dle pozadovanejch parametru tak zjisti ze bezOS nezbyl zadnej... to ze to jde preinstalovat je logicke, na vsem zarizeni s Windows jste to tak delal, ale ten princip platit za neco nucene pri koupi mi prijde nemoralni a vadnej...

nobody(ten pravej)

« Odpověď #157 kdy: 25. 10. 2016, 22:11:48 »
edit: oprava odkazu: http://puri.sm

Iviak

« Odpověď #158 kdy: 26. 10. 2016, 07:56:54 »
nobody (ten pravej) - máš pech, tú 15" mám už nejaký čas vyhliadnutú pre seba :)

spasitel

« Odpověď #159 kdy: 26. 10. 2016, 08:00:42 »
nobody nekupi surface pro uz jenom z principu MICROSOFT. a jeste srovnavat lenovo x220 se surface pro  :o

nobody(ten pravej)

« Odpověď #160 kdy: 26. 10. 2016, 16:42:07 »
nobody nekupi surface pro uz jenom z principu MICROSOFT. a jeste srovnavat lenovo x220 se surface pro  :o

nekoupim to proto ze mi to nic neprinese(to ze je to od Microsoftu v tuto chvili nehraje zadnou roli), jen tragickou klavesnici, psal sem ze ~1mm(presneju tusim 1.3mm) zdvih povazuju za zhovadilost pro delsi psani nez nez par slov... ja ocenim klavesnici na X220, jedna se o jednu z nejlepsich klavesnic vsech dob(lepsi byla jen predchozi bez dvojiteho DEL), kvalita a presnost stisku, ergonomie rozmisteni, 7rada klavesnice, samostatne klavesy Ins/Del/Home/End/PgUp/PgDown + vyhrazene PgLeft/PgRight, vyhrazena klavesa na "Repro Mute" a druha na "Mikrofon Mute" (oboje s vlastni led signalizaci)...

pak jakkoliv polohovatelne LCD s bezproblemu umistim na klin nebo jen na 1 koleno a stale stabilne, nebo na zem, na travnik, proste kamkoliv (tohle za pohodlne rozhodne nepovazuju: http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/t_original/wtallphjrj72475vdbtp.jpg) :-D

a to nemluvim o tom ze mam moznost si do X220 dat mSATA SSD, nebo 3G+GPS, vymenit Wifi kartu kdyz budu chtit jinou, dat bezne 2.5"/7mm SSD nebo HDD... uzivatelskou vymenu/rozsireni pameti, dal sem si 16GB...

samozrejme neslo o vhodne srovnani, kdy seriozni pracovni nastroj X220Tablet se porovnava s hrackou "Surface Pro"

spasitel

« Odpověď #161 kdy: 26. 10. 2016, 16:51:37 »
dokazes z toho udelat tablet? ne. jako to muzes povazovat za pracovni stroj a surface pro za hracku? vzdyt vykonem je surface pro uplne nekde jinde. hmotnost taky.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #162 kdy: 26. 10. 2016, 17:02:38 »
... vymenit Wifi kartu kdyz budu chtit jinou,...

Tak nevim, jak Lenovo, ale soudruzi z IBM meli v BIOSu white list podporovanych karet a jine nechodily. Musel se kvuli tomu hackovat BIOS.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #163 kdy: 26. 10. 2016, 17:10:24 »
dokazes z toho udelat tablet? ne. jako to muzes povazovat za pracovni stroj a surface pro za hracku? vzdyt vykonem je surface pro uplne nekde jinde. hmotnost taky.

kdyz otocim displej, je z toho rozhodne vice tablet, nez dokaze surface byt notebookem
http://www.notebookcheck.net/Review-Lenovo-ThinkPad-X220T-4298-2YG-Convertible-Notebook.60217.0.html
http://www.notebookcheck.net/fileadmin/_processed_/csm_IMG_7376_Kopie_07_cf4915daf8.jpg

za pracovni stroj to povazuju logicky z duvodu ktere sem popsal, z duvody bezkonkurencni klavesnice... hmotnost s tim nesouvisi ani to to neni tablelt, oboje je totiz pro normalni praci absolutne irelevatni, pokud neni tvou praci brouzdat po internetu a psat na facebooku co si mel k obedu ;)

vykon uplne nekde jinde? vubec ne, asi o tom (jako obvykle) nic nevis, kdyz vezmu oboje i5 verze a srovnam jejich CPU tak nevidim to vidim podobne x220 v prumeru tak o 15% horsi, ale jde o synteticke testy ktere neresim:
http://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-6300U-vs-Intel-Core-i5-2520M/m27864vsm29
CPU v X220 pak ma vetsi frekcence CPU, GPU a vetsi L2 cache, pokud to neni chyba tak brutalne vykonejsi AES-NI
http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i5-6300U-vs-Intel-Core-i5-2520M

nobody(ten pravej)

« Odpověď #164 kdy: 26. 10. 2016, 17:29:09 »
Tak nevim, jak Lenovo, ale soudruzi z IBM meli v BIOSu white list podporovanych karet a jine nechodily. Musel se kvuli tomu hackovat BIOS.

Lenovo take, ale stale muzes snadno vymenit whitelistovanou, nebo pouzit upravenej bios, co udelas s wifi v SurfacePro? ktere navic ma(melo?) problemy s Wifi ktere by jiste vymena za jinej model/chipset resilo kdyby to jakkoliv slo...

Nevim jak to resi ostatni vyrobci, ale duvo proc ma Lenovo whitelist je udajne ten ze pri schvalovani (FCC?) je potreba testovat veskere Wifi karty, a protoze neni realne otestovat vsechny technicky fungujici a/nebo vyrebone v budocnu, tak maji whitelist...