myslim ze to zde jeste nepadlo, ale casto je z vetsinu uhlu nejvhodnejsi reseni poridit repasovany(s 2letou zarukou) Thinkpad rada *20, dle potrebne velikosti obrazovky a/nebo rozsireni X220, T420, T520, W520...
ma to 7mi radou klasickou klavesnici, block insert/delete/home/end/pgup/pgdon jako na stolni klavesnici, hw tlacitka pod touchpadem(leve a prave) a nad touchpadem(leve,prostredni,prave), trackpoint ktery muze nekomu vyhovovat vice nez touchpad takze nepotrebuje mys, da se rozsirit RAM na 16GB, ma to klavesnii odolnou politi, pevne panty, pevne sasi ze slitiny magnesia, moznost SDD mSATA + SSD/HDD 2.5"SATA + dalsi 2.5"SATA v sachte pro CD/DVD mechaniku (krome X220), moznost dockovaci stanice, snadne rozebiratelnnosti, dostupnosti nahradnih dilu... a samozrejme bezproblemove provozovani GNU/Linuxu... jednoduse se da rict ze za 1/2 cenu(=~10000Kc) noveho stredne draheho modelu(za ~20000Kc) to ma kvalitu minimalne jako 2x drazi nove notebooky(za +-40000Kc) ale s mnohem lepsi klavesnii