Návrh serveru pro základní školu

Re:Návrh serveru pro základní školu
« Odpověď #15 kdy: 19. 10. 2016, 17:03:06 »
Předně bych řekl, že ne všechno co tu uslyšíš je pravda. Zdejší osazenstvo fóra (obecně) má snahu přehánět.

Co se táký využití. Zajímalo by mě, jak velká škola to vlastně je protože zadání neni smyslplné.
1. je třeba upřesnit co znamená 300 uživatelů na 80 stanic? Kolik z toho jsou žáci, kolik učitelé? Jak se kdo přihlašuje a proč?
2. píšeš o AD. Co to znamená? To má každý uživatel cestovní profil a celá síť je plně integrovaná do domény? Nebo je doména jen na serveru a vybraných pc a zbytek je pracovní skupina? Nebo je AD z nějakého důvodu je na serveru?
3. těch 40 výukových programů je na sdíleném disku a na stanicích pouští jen zástupce? Kolik dat se při zatížení přenáší?
4. kolik dat a za jakého důvodu je třeba ukládat?

... to neber jako nějaké chytračení, ale odpovědi na tyto otázky tě můžou posunout o sto tisíc někam.

Obecně ty nepotřebuješ nějaký extra stroj. Po čem bych koukal je tříletá záruka u zákazníka - to je super. pak kouknout aby to mělo víc disků. Jestli stačí RAID1 v sata 7200ot tak abys udělal ty raidy tak tři a aby to byl opravdový raid ne pseudo raid. Co se týká procesoru tak cokoliv vezmeš je dobrý.

Co se týká rozškálování tak bych zvážil na nějaký z programů (třeba tu docházku) koupit repasovaný dell a dát ji zvlášť. I když opět, s win7 to nebude licenčně ok. Případně to dát do virtuálu což by bylo ok. Ale v zásadě, to že na jednom stroji běží docházka a sdílení je problém jen teoreticky.

Hlavní problém jsou licence - jestli to budeš licencovat na uživatele tak seš v pr---i. Uvědom si, že pokud bude mít každý z těch 300 lidí unikátní uživatelský účet tak na alze tě jen licence vyjdou na 340 000kčs s dph. Pokud budeš chtít připojit současně těch osmdesát lidí (kolik je pc) a spokojíš se se sdílenýma účtama tak tě to bude stát jen 107000kčs. Možná to licencovat na zařízení, ale i tam to bude přez 100 000kčs jen licence. Ze starého serveru nepůjdou použít ... tady by se asi vyplatilo neptat se nás, ale poptat se po okolních školách jak to řeší protože to nějak řešit musí. Tady bych vlastně začal.

« Odpověď #16 kdy: 19. 10. 2016, 21:29:28 »
Jak to tak čtu, tak co komentář, to opravdu perla.

Jeden radí výkonný server v ceně 200 kKč, další řeší cluster a rovnou 2 servery.
Pánové, bavíme se tu o škole se 300 uživateli a 80 počítači!!

Mám pod sebou 4 školy a takovéhle kraviny by nikdo nikdy nekoupil a pro školu určitě neřešil.

Kubo, nejjednodušší řešení je opravdu výměna řadiče a jet na tom vesele dál.
Pro ZŠ, kde je 490 žáků, cca 35 učitelů, 80 PC mi bohatě stačí jeden server. Ano, jeden server.

Na serveru běží Ubuntu a dělá jak doménu, tak share, tiskové řešení, bakaláře, DNS, zálohy. Ano, neumí replikaci do O365. Řešit AVG konzoli a platby AVG v době, kdy je Avast Business pro školy free s cloudovou správou, to je dnes už taky mimo.

Jestli si někde z okolí Brna nebo Trutnova, dej vědět (třeba vzkazem skrze roota), rád pomůžu.
Pokud ale mermomocí chceš řešit server, vyplatí se koupit repas s 24 měsíční zárukou, nové disky a trochu víc paměti.

Btw, měl by sis hlavně pořešit uživatele. Mít tam 5 TB dat, to je SILNĚ přehnaný. Gympl s 800 žáky a 80 učiteli nemá víc jak 1 TB. Vč. všech programů samozřejmě.

kolemjdoucí

« Odpověď #17 kdy: 19. 10. 2016, 21:41:45 »
Jak to tak čtu, tak co komentář, to opravdu perla.

Jeden radí výkonný....

Konečně normální názor co je znalý prostředí, kterého se to týká.
Každá organizace má jiné priority a ZŠ určitě na prvním místě nemá "nejaký" server.

Osobně bych buď koupil samotný řadič, nebo pokud by se podařilo sehnat ten samý server tak klidně i ten na díly.
Mimochodem doma se mi válí jeden smart array p410i včetně baterie.

« Odpověď #18 kdy: 19. 10. 2016, 22:09:29 »
Na serveru běží Ubuntu a dělá jak doménu, tak share, tiskové řešení, bakaláře, DNS, zálohy.
Tak ono názor většiny se opírá o fakt, že v podstatě nedal relevantní informace.

... a pak tohle všechno rozlet v linuxu aby se to nasadilo do produkčního prostředí, to neni pro začátečníka, neni to na pár hodin a správa vyžaduje určité knowhow, což opět nevíme jestli ho má.

« Odpověď #19 kdy: 19. 10. 2016, 22:16:47 »
Podobný problém je trochu většího rozsahu jsem řešil nedávno (1600 uživatelů v 10 budovách školy, 6 fyzických serverů s virtualizací, Office 365 synchronizované, cestovní profily učitelů). Klidně pošlu konfigurace serverů včetně rozdělení na virtuály s rozpisem služeb. Navíc mám schované i nějaké staré železo (3x HP 350), které už dosloužilo. Počítal jsem na náhradní díly, ale už je nevyužiju. Stačí napsat mail.

Jdjdj

« Odpověď #20 kdy: 20. 10. 2016, 00:16:19 »
Podobný problém je trochu většího rozsahu jsem řešil nedávno (1600 uživatelů v 10 budovách školy, 6 fyzických serverů s virtualizací, Office 365 synchronizované, cestovní profily učitelů).
A linux nebo Wimdows? Pokud windows jak je to licencovaný?

« Odpověď #21 kdy: 20. 10. 2016, 01:38:47 »
A linux nebo Wimdows? Pokud windows jak je to licencovaný?
Školy mají exkluzivní ceny licencí. V rámci Select Plus - trvalé, přenositelné licence - stojí Windows server zhruba 7 - 8 tisíc vč. DPH a CAL licence kolem 100-150 Kč. Takže vše se licencuje per user. Ne per device. U větších škol už začíná dávat smysl i per device, ale zatím jsem takové licencování neviděl.

7 serverů na 10 lokalit školy je vcelku v poho řešení. Taky už jsem podobné řešení viděl. DFS a lokální DC je vždy výhoda :-)

PS: Nastavit Ubuntu jako Samba 4 řadič domény není nic složitýho. Vždyť je to pár příkazů, pár řádků konfigurace a pak už je to zase jen o MS management tools. Akorát replikace je složitější. Nicméně, u mnou zmiňované školy to není třeba a na ten server se nemusí šáhnout jak je rok dlouhej :-)

PS2: U učitelů vždy doporučuju cestovní profil ale s Folder Redirections. Učitelé jsou prostě tupí a nenaučí se, že na plochu nic nepatří a stažený soubory by se měly čistit.... Čest výjimkám samozřejmě.

Fantomas

« Odpověď #22 kdy: 20. 10. 2016, 08:08:58 »
Školy mají exkluzivní ceny licencí. V rámci Select Plus - trvalé, přenositelné licence - stojí Windows server zhruba 7 - 8 tisíc vč. DPH a CAL licence kolem 100-150 Kč. Takže vše se licencuje per user. Ne per device. U větších škol už začíná dávat smysl i per device, ale zatím jsem takové licencování neviděl.
Select plus je problem, protoze tento typ programu musi resit zrizovatel skoly, skola samotna se pouze pripoji k teto smlouve. Licence jsou per device, nikoliv per user. Skoly pouzivaji jeste open license, coz je nakup za edu licenci za mensi ceny, napr. server std stoji pet a pul tisice bez dph, licence per device 180 bez dph. Oba tyto programy konci pristi rok a skoly budou muset prejit na jiny zpusob licencovani, vesmes to opet bude resit zrizovatel. PS: ano, vsichni davaji sve data na plochu, neni nic vyjimecneho tam najit i mnoho gigabytu filmu :-)

dustin

« Odpověď #23 kdy: 20. 10. 2016, 08:53:40 »
Sorry za OT, ale v čem je plocha jiná než ostatní adresáře? Do win nevidím, tak mě to zajímá. Díky.

« Odpověď #24 kdy: 20. 10. 2016, 12:46:10 »
Select plus je problem, protoze tento typ programu musi resit zrizovatel skoly, skola samotna se pouze pripoji k teto smlouve. Licence jsou per device, nikoliv per user. Skoly pouzivaji jeste open license, coz je nakup za edu licenci za mensi ceny, napr. server std stoji pet a pul tisice bez dph, licence per device 180 bez dph. Oba tyto programy konci pristi rok a skoly budou muset prejit na jiny zpusob licencovani, vesmes to opet bude resit zrizovatel. PS: ano, vsichni davaji sve data na plochu, neni nic vyjimecneho tam najit i mnoho gigabytu filmu :-)
Select plus řeší zřizovatel? To od kdy? Vždycky jsem si ho všude řešil sám. EES musí defacto řešit zřizovatel ;-)
Jinak ceny sedí, proto říkám, exkluzivní podmínky. CAL licence jsou samozřejmě ale jak per user tak per device, záleží, co se koupí. Ostatní licence samozřejmě per device (Office, server, Windows upgrade apod.), ale přenositelné.

Gigabyty na ploše znamenají buď hoooodně dlouhé přihlašování (dokonce až nemožnost přihlašování) nebo nepoužívání cestovních profilů. Proto já mam všude Folder Redirections a je to v pohodě. Ano, dá se použít cache, ale to není z mých zkušeností ono. Lepší mít pořádnou infrastrukturu pod tím.

Plocha je součástí cestovního profilu a ono přihlašovat se k PC půl hodiny kvůli pomalé síti při synchronizaci profilů, to není úplně košér. Nehledě na to, když dojde k poruše profilu. Proto Dokumenty, Stažené soubory a Plocha jedině na server :-) Kolik těch dat uživatel potřebuje fyzicky v 1 moment? Nula nula prd.

Filmy a videa navíc mají být na sdíleném disku, aby se předešlo duplicitě dat. Proto mi 5 TB pro ZŠ připadá úplně extrémní.
« Poslední změna: 20. 10. 2016, 12:47:58 od itsol »

Kinzel

« Odpověď #25 kdy: 20. 10. 2016, 12:51:56 »
Ještě je pro školy dostupný licenční program OVS-ESS, počítají se přepočtení pedagogové, je to pravidelná roční platba (pronájem). Win na stanici upgradem , office a CAL v ceně. Můžu poslední verzi a cokoli dolu.
SELECT a SELECT PLUS je ministerská smlouva a škola se jen připojí.
Ještě snad funguje progam PIL, pro vybrané obce, kde kdysi byla vysoká nezaměstnanost měsíčně nízká pladba.
MS licenční politika je džungle.

add plocha... adresář plocha se při cestovní profilu kopíruje na server a zpět na stanici.

Kinzel

dustin

« Odpověď #26 kdy: 20. 10. 2016, 13:05:38 »
Citace
adresář plocha se při cestovní profilu kopíruje na server a zpět na stanici

Díky za objasnění. Přišlo by mi, že něco jako rsync by nemuselo trvat dlouho. Ale při přepnutí uživatele by to stejně kopírovalo celé, takže rozumím. Díky.

j

« Odpověď #27 kdy: 20. 10. 2016, 14:09:11 »
Díky všem za účast na diskuzi.

Bohužel, dostal jsem se k řešení tohoto problému tak jak leží a běží a jediné co je, tak mám navrhnout řešení výměny serveru. Cenově bych to viděl strop tak na max 70k s DPH, cože asi bude problém.

Přechod na linux nehrozí.

Viz vejs, repas do ty ceny poridis vpohode 2x. Kdyz si pod tim pustis nejakej virtual, tak mas poresene i vypadek kompletniho HW.

...(náklady na licence).
Naklady na licence sou presne nula, specielne pro skoly. Jednu widloservri licenci v nejhorsi mozny variante muzes pustit pokud si to dobre pamatuju jako 4x virtualni licenci. A i kdybys nemoh, tak jako skola dostanes tu liceci za hezkej usmev.

... jen licence vyjdou na 340 000kčs s dph....
Skoly nekupujou licence v ALZE ....

... Ano, jeden server. ...
Jiste, a pak presne taci jako TY chodej na stejny fora jako je tohle a brecej na nich, co maj delat, kdyz jim to chciplo a jak z toho maj dostat ty data, o ktery si v zadnym priapade nemuzou dovolit prijit.

Sorry za OT, ale v čem je plocha jiná než ostatní adresáře? Do win nevidím, tak mě to zajímá. Díky.
Pokud mas cestovni profil, tak kreteni v M$ mysleli az vymysleli to povestny hovno, do kteryho ty jako admin zcela jiste prave zavedenim cestovnich profilu slapnes. Plocha se totiz synchronizuje na server, takze pokazdy, kdyz se user prihlasi (nebo odhlasi) ze ty GB dat tlacej tam a zpet, a dokud se nedotlacej, nemuzes nic delat. Takze v ty skole si to predstav tak, ze pri skonceni hodiny se zacek odhlasi, 30 minut se bude jeho bordel tlacit na server ... pricemz za 10 minut prijde jinej, kterej se chce prihlasit, ale portebuje dalsich 30 minut na to, aby se jeho bordel natlacil na stanici ... a ses presne v tom hovne.

kolemjdoucí

« Odpověď #28 kdy: 20. 10. 2016, 18:22:51 »

Pokud mas cestovni profil, tak kreteni v M$ mysleli

Na to v M$ mysleli a dá se nastavit maximální velikost profilu

Mirek B.

« Odpověď #29 kdy: 06. 12. 2016, 15:24:34 »
Zdravím všechny přítomné,
potřeboval bych poradit s návrhem konfigurace serveru pro základní školu.

Zde jsou informace, které mám:
- server využívá cca 80 koncových stanic, celkem cca 300 uživatelů
- dále server využívá cca 50-80 WiFi zařízení (mobily apod, pouze jako DNS)

Role serveru:
- DNS
- IIS
- AD domain services
- Služba pro nasazení systému Windows
- WSUS
- souborové služby a úložiště
- tiskové služby
- zálohování systému (standardní nástroje v systému)
- MS SQL Server 2014 Express
- Služby pro automatizované a hromadné nasazování a inventarizaci systému Windows (WAIK, WADK)
- AVG Admin konzole a server
- Docházkový systém Net2 Access Controll
- Azure AD Connect pro synchronizaci s Office 365
- Bakaláři
- Složky pro ukládání záloh z počítačů účetní a ekonomky
- a dalších cca 40 jednoduchých programů (jako je Matematika, ČJ apod.)

Celkové nároky na storage cca 5 TB.

Nynější návrh, který mám se mě zdá cenově a výkonostně uplně mimo.

Pokud bude potřeba ještě něco doplnit, dotazy rád zodpovím.

Nyní se používá následující a je plně dotačující - nákup nového serveru se dělá kvůli vadnému řadiči na základní desce.
HP ML 350GS:
- 1 x Intel XEON E5405@ 2.0 GHz, 4 jádra, 12 Mb L2 Cache
- 12 GB RAM
- Řadič Smart Array E200i integrovaný na základní desce se 128 Mb cache
- 2 x 500 GB SATA 7200 RPM v RAID 1
- 2 x 1TB SATA 7200RPM v RAID 1
- 2 x 2TB SATA 7200 RPM
- 4 x 1TB SATA 7200 RPM v RAID 10

Díky všem za jakoukoli reakci.

Ahoj, nejsem přímo odborník na servery, ale naše agentura (studium cizích jazyků) vybavila učebny repasovanýma notebookama od technimaxu a docela se tim solidně ušetřilo. Pokud vím, tak nabízejí i repasované servery, třeba byste něco vybrali také... ? https://www.technimax.cz/repasovane-servery