Zadnej JS nikdy neni necim co by stalo za to chranit.
proč je i v roce 2016 některými JavaScript vnímán jako "něco horšího", i když je to asi milionkrát vyvráceno?
Ok. Asi jsem mel byt duslednejsi ve vysvetlovani. JS jsem bral jako tu vec co bezi u klienta v prohlizeci. Obfuskovat pripadnou serverovou asi neni predmetem dotazu. Na tom se snad shodneme.
No a pak tedy mame tu klientskou cast. Mas pocit, ze hodnota projektu jako twitter/FB spociva v jejich hustoprisne naprogramovanym frontendu? Mas pocit, ze potrebuji resit obfuskaci? NE. Logika je na serveru. Data tvori hodnotu ci "hodnotu" te spolecnosti. Mas pocit, ze jakekoliv prime bankovnictvi, paypal apod potrebuji obsufkovat JS? Nepotrebuji. Ten JS je mozna kvalitni programatorske dilo, mozna ma milion dalsich dobrych atributu, ale "ukrast" jej sam o sobe ma nulovou hodnotu. Nic s nim neudelas.
Vymyslis nejaky hustoprisny product designer pro nejaky eshop? Fajn, zajiste bude stat hodne penez, mozna privede spoustu kseftu. Ale kdyz ti ho "ukradnu" tak co tim ziskam? Neziskam tim zadne kvalitni fotky ani kvalitni popisy. Neziskam reputaci na trhu. Neziskam dodavatele zbozi a velkoobchodni slevy.
To byla pointa te "bezcennosti" takoveho javascriptu. Kdyz ho budu chtit zkopcit tak je mi jedno jestli copy-paste nebo zaplatim programatora. Know-how toho javascriptu je to co vidi klient a jake to ma UX. To je ta prava hodnota toho produktu a zaroven je to neco co nelze obfuskovat(leda to nevypustit mezi lidi).
Tak pred rokem tady byl takovej managor co si taky myslel, ze lze nejak zabezpecit jeho webovou databazi proti crawleru. NELZE. Nebo pri nejmensim NELZE EFEKTIVNE.