Práce IT Business analytika

txt

Práce IT Business analytika
« kdy: 12. 10. 2016, 19:25:37 »
Zdar,
zajímalo by mne co typicky obnáší pracovat jako IT Business analytik, popř. System analyst. Nějaké to povědomí o procesu vývoje SW mám (zejména embedded) a nechci být na pořád developer. Zajímalo by mne, jaký typ znalostí a dovedností je pro tyto pozice klíčový. A zda to může být i kreativní, anebo jestli jde spíš o nudnou rutinu při psaní dokumentace podle směrnic, či norem. Myslím že analytické myšlení mi nechybí a za zajímavé považuji, že pokud by bylo součástí práce víc interakce s lidmi než při programování.

javaman ((

Re:Práce IT Business analytika
« Odpověď #1 kdy: 12. 10. 2016, 20:43:24 »
To je pro běžné lopaty, které neumějí vyvíjet. Je to hlavně o povídání hovadin. Jak směrem k zadavateli, tak směrem k IT. Dost často jsou to i ženské, které od přírody logické myšlení nemají. Takže ti musí být jasné, co ta práce asi tak obnáší. Daleko lepší je architekt. Ten musí ty kecy přeložit do řešení.

YF

« Odpověď #2 kdy: 12. 10. 2016, 21:52:22 »
To je pro běžné lopaty, které neumějí vyvíjet. Je to hlavně o povídání hovadin. Jak směrem k zadavateli, tak směrem k IT. Dost často jsou to i ženské, které od přírody logické myšlení nemají. Takže ti musí být jasné, co ta práce asi tak obnáší. Daleko lepší je architekt. Ten musí ty kecy přeložit do řešení.
uplne spatne - autor tohoto vyplodu je dlouhodobe nemocny :(

javaman ((

« Odpověď #3 kdy: 12. 10. 2016, 22:02:44 »
Tak určitě. A byznys analytici jsou super řízci, kteří vlastně celý produkt staví! :D

YF

« Odpověď #4 kdy: 12. 10. 2016, 22:14:09 »
Tak určitě. A byznys analytici jsou super řízci, kteří vlastně celý produkt staví! :D
Ano - je to jedna z roli ktera ma svuj ucel - a ano - muze mit zasadni vliv na vyvoj - to ze se da delat spatne - to se da cokoliv a neni to pro kazdeho - stejne jako programovani. Nejlepsi je si to vyzkouset - kazda firma to dela jinak - tam kde tyto role nefunguji obvykle nefunguje nic a je trebas hledat jinde - tam pracovat nechcete. Obecne jde o pozadavkovou analyzu ze stran zakaznika, modelovani systemu, priprava zadani a dalsi ... vyzkouset si tyhle veci je dobre i pro cloveka ktery se tomu nebude dale venovat - uz jenom proto si uvedomit ze na svete neni jen kod ...

javaman ((

« Odpověď #5 kdy: 12. 10. 2016, 22:22:08 »
Jenže on na světě je jen kód - produkt. Kecy v analýze jsou sice super, ale pokdu to nejde postavit, tak je to úplně k ničemu.

YF

« Odpověď #6 kdy: 12. 10. 2016, 22:30:56 »
Jenže on na světě je jen kód - produkt. Kecy v analýze jsou sice super, ale pokdu to nejde postavit, tak je to úplně k ničemu.
vyzkousej si tu praci chvilku delat v prostredi kde to ma smysl a s lidma kteri to umi a uvidis ze je to zajimavy - muze ti to pomoct jednou trebas mit vlastni firmu a produkt ... trebas nejaky eshop prodavajici lecebne pripravky proti trolovani 

javaman ((

« Odpověď #7 kdy: 12. 10. 2016, 22:44:25 »
Vlastní firma a produkty je pro lemply a BA. Architekti dělají to nejtěžší a rozhodně nedělají vlastní firmy. Není důvod.

YF

« Odpověď #8 kdy: 12. 10. 2016, 22:50:20 »
Vlastní firma a produkty je pro lemply a BA. Architekti dělají to nejtěžší a rozhodně nedělají vlastní firmy. Není důvod.
tak a ted prasek a rychle hupky dupky do postylky! at ses zitra fit a celej den muzes otravovat lidi na internetu!

txt

« Odpověď #9 kdy: 12. 10. 2016, 23:51:53 »
hele javamane a máš na mysli softwarového architekta, nebo business architekta (což je seniorská pozice pro business analytika)?

Jinak dle http://www.budoucnostprofesi.cz/sektorove-studie/business-analytik-architekt.html je to hůře outsourcovatelné, než ten tvůj kód. A opakuju, že komunikace s lidma mi při vývoji SW chybí a proto uvažuju právě o této specializaci.

SB

« Odpověď #10 kdy: 13. 10. 2016, 10:23:46 »
Vypadá to, že pan Javaman (není tam chyba, nemá být Jawaman?) vůbec netuší, o co jde. Na člověka, který se tu v jiné diskusi prsí, jak by pod 80000 (nebo kolik) nedělal, je to podezřelé. Nedělá si z nás náhodou p.r.d.e.l?

alda

« Odpověď #11 kdy: 13. 10. 2016, 11:06:50 »
Ja myslim, ze nedela... obcas sem mrknu, ale co jeho prispevek to perla

jako Junior je tezke se dostat na takovou pozici. Ale asi zalezi na firme.. nekde naberou lidi po skole daji je k zakaznikovi  a dej se vule bozi.... pak jinde jsou analytici seniori, kteri maji hlubsi znalosti o postupech a jednotlivych produktech zakaznika nebo oblasti

balki

« Odpověď #12 kdy: 13. 10. 2016, 14:12:28 »
Zdar,
zajímalo by mne co typicky obnáší pracovat jako IT Business analytik, popř. System analyst. Nějaké to povědomí o procesu vývoje SW mám (zejména embedded) a nechci být na pořád developer. Zajímalo by mne, jaký typ znalostí a dovedností je pro tyto pozice klíčový. A zda to může být i kreativní, anebo jestli jde spíš o nudnou rutinu při psaní dokumentace podle směrnic, či norem. Myslím že analytické myšlení mi nechybí a za zajímavé považuji, že pokud by bylo součástí práce víc interakce s lidmi než při programování.

Ja by som povedal, ze v prvom rade by mal ovladat domenu, ktoru analyzuje. (bankovnictvo, poistovnictvo, uctovnictvo, ip-telefonu whatever ...). Dalej by mal ovladat procesy, akymi prebieha analyza. (Aby to skratka nerobil zle) A potom by mal ovladat nejaku standardnu notaciu. https://en.wikipedia.org/wiki/Unified_Modeling_Language
Hlavne treba pouzivat techniky a notacie spravne, v praxi sa stretavam z kadejakym prasenim.

Moje oblubene knizky:
https://www.amazon.com/Writing-Effective-Cases-Alistair-Cockburn/dp/0201702258
https://www.amazon.com/UML-Distilled-Standard-Modeling-Language-ebook/dp/B000OZ0N8A

A este nieco o modelovani dat by som sa naucit, knih o tom su mraky.

balki

« Odpověď #13 kdy: 13. 10. 2016, 14:18:16 »
A jop som zabudol, hlavne schopnosti su tiez:
- vediet sa pytat tak, aby clovek zo zakaznika dostal, ako si vsetko predstavuje.
- vediet dodat zakaznikovi nie to, co chce, ale to, co skutocne potrebuje
- vediet dobre vychadzat aj so zakaznikom aj s kodermi aj so sefom. (koderi byvaju najvacsi vopruz)
- predstavivost a schopnost sa vynaliezt v kazdej situaci povinna.