ALSA - vynucení kanálu

Honza

ALSA - vynucení kanálu
« kdy: 23. 09. 2016, 09:46:03 »
Zdravím,

snažím se dosáhnout toho, aby mi programy šibovali pouze s PCM kanálem a nesahaly na Master. Ve většině audio programů lze toto nastavit, ale třeba Spotify klient (jehož vývoj pro Linux, zdá se, ustrnul) to nikde nemá a vždycky mi "vyhulí" PCM kanál na maximum a hejbe s Masterem - lze někak programu vnutit (nebo někde v Alse definovat, pro konkrétní program) aby se používal PCM kanál?

Další věc, kvůli které mám Voodoo panenku už úplně rozpíchanou, mi dělá asi (jen hádám) Pulseaudio. Když zasunu jack od sluchátek, tak mi zase vyhulí PCM na max, Master stáhne na 51%, a Speaker stáhne na nulu. Když jack vytáhnu, stáhne Master na 23%, Headphone na nulu, Speaker na max...

Som z toho volaký zmätený
« Poslední změna: 23. 09. 2016, 10:10:36 od Petr Krčmář »

dustin

Re:ALSA - vynucení kanálu
« Odpověď #1 kdy: 23. 09. 2016, 11:42:10 »
Nejdřív - k čemu konkrétně  to potřebuješ? Třeba by byla i jiná cesta.

Jinak alsa umí zamykat ovládací prvky, aby ti s nimi nic nehýbalo. Jejich přejmenováním si nejsem jistý, nikde jsem to nenašel.

To pulseaudio - podívej se do /usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/paths/analog-output.conf.common , kde je princip vysvětlený. Dá se to celé nakonfigurovat dle potřeby, ale s tím si budeš muset pohrát.

Honza

« Odpověď #2 kdy: 23. 09. 2016, 14:45:26 »
Jako k čemu potřebuju Pulseaudio? Já vlastně ani nevím :D Mám tady Debian testing a když dám apt-cache rdepends pulseaudio, tak se mi vysype hromada balířků včetně mplayer, gnome-core, mpg123, atd.

Nebo k čemu potřebuju, aby šibovali jenom s PCM kanálem? No jde mi jen o to, aby mi spuštění/vypnutí nějakého programu, nebo zasunutí/vysunutí jacku nerozhodilo nastaveni volume. Aby si programy sibovali jenom s PCM a nesahali na Master, k jehoz ovjadani mam namapovany ta dve tlacitka na notebooku

Zkusím se mrknout do toho souboru jak jste psal a uvidíme

Honza

« Odpověď #3 kdy: 23. 09. 2016, 14:48:36 »
Jee ja jsem kreten :D

apt-cache rdepends pulseaudio

zrejme vypisuje vsechny baliky zavisly na pulseaudio a ne pouze ty co mam nainstalovany. Takze gnome-core nemam, ale mplayer a mpg123 jo :D

To jenom pro doplneni....

dustin

« Odpověď #4 kdy: 23. 09. 2016, 15:19:34 »
Jde mi o ten důvod nešíbování s Master. Pokud nějaký program šteluje hlasitost a nevadí ti to, pak nezáleží na tom, jestli tahá za PCM nebo Master. Je přece jedno, jestli za něj taháš tím tlačítkem i ty. Výsledná hlasitost je součin všech těchhle táhel.

Honza

« Odpověď #5 kdy: 23. 09. 2016, 16:27:12 »
No uvedu priklad toho, co se mi deje:

Mam nastavene Master=100, PCM=50
Zasunu jack, nastavi se Master=51, PCM=100
Vytahnu jack, nastavi se Master=54, PCM=100

nebo:
Pustim Spotify, pustim pisnicku, sahnu na volume Spotify, PCM vyleti na 100, zane se hybat Masterem
Vypnu Spotify, uz to tak zustane

Pustim Audacious, ktery je nastaveny aby hybal s PCM a on ma volume na 100, takze v nem nemuzu vic zesilit.
Ikonka s reprackem na panelu, ktera je taky nastavena, aby hybala s PCM, je taky na 100.

Ale vyresil jsem to ted tak, ze jsem jak Audacious, tak ikonku v panelu, nastavil, aby sibovali s Master, takze proste budu mit PCM na max a odtedka budu audio-programy nastavovat, aby hybali s Master. Budu si muset zvyknout :D

Kazdopadne diky za Vas cas a preji pohodovy vikend.

dustin

« Odpověď #6 kdy: 23. 09. 2016, 17:31:05 »
No uvedu priklad toho, co se mi deje:

Zasunu jack, nastavi se Master=51, PCM=100
Vytahnu jack, nastavi se Master=54, PCM=100

nebo:
Pustim Spotify, pustim pisnicku, sahnu na volume Spotify, PCM vyleti na 100, zane se hybat Masterem
Vypnu Spotify, uz to tak zustane

Což úplně přesně odpovídá popisu v tom /usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/paths/analog-output.conf.common, jak PA mění hlasitost přes řetězec čudlíků, v exponenciální křivce od Master přes PCM a příp. další  - díval ses na to?

Citace
Pustim Audacious, ktery je nastaveny aby hybal s PCM a on ma volume na 100, takze v nem nemuzu vic zesilit.
Ikonka s reprackem na panelu, ktera je taky nastavena, aby hybala s PCM, je taky na 100.

Proč máš audacious namířený přímo na alsu a ne na PA? Tahal by pak za čudlík PA a to by si to řešilo jako vše ostatní.

Citace
Ale vyresil jsem to ted tak, ze jsem jak Audacious, tak ikonku v panelu, nastavil, aby sibovali s Master, takze proste budu mit PCM na max a odtedka budu audio-programy nastavovat, aby hybali s Master. Budu si muset zvyknout

A nebo tak, není důvod hýbat s PCM. Ale spíš by mi přišlo jednodušší nehýbat přímo s alsími čudlíky, ale používat služby PA. Myslím, že tak už je to ve většině grafických prostředí i novějších přehrávacích softů defaultně nastavené.