Proč se v ČR neprodávají disky HGST?

dustin

Re:Proč se v ČR neprodávají disky HGST?
« Odpověď #31 kdy: 24. 08. 2016, 21:42:59 »
Ale furt mi nejde do hlavy ze je nema alza ani czc, vsak prodavaji ruzne grafarny za 30k a notebooky za 150k  to si asi taky moc lidi nekupuje ...

Nevedou spoustu jiných dílů. Kup prostě u těch, co to vedou. Neexistuje jenom alza či czc.

ByCzech

• 1 873
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 24. 08. 2016, 22:25:52 »
S napětím sleduji co se z tohoto tématu vyvrbí :-)

HGST HDD dává do svých ntb třeba Asus ... Měl jsem u sebe již mnojo Asusu, tuším Jčková řada?!, kde se zmíněný HGST HDD vysypal ....

Z vlastní zkušenosti vím, že jsou více poruchové než nějaký WD či Seagete ...

Ono ale 2,5" HGST je úplně něco jiného, než 3,5" HGST.

A navíc 2,5" vyrábí Seagate a 3,5" vyrábí WD, aby to nebylo tak jednoduché ;-). (doufám, že to nepletu)

ByCzech

• 1 873
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: 24. 08. 2016, 22:28:01 »
I kdyz je mozne, ze jen nevim jak amazon funguje, nikdy jsem tam nenakupoval. Vypada to, ze tam jsou ruzni prodejci.

No proste by bylo lehci nakupovat v CR
Veď Tuxik vyššie Ti posielal link na 5 dodávateľov v ČR.

Jo dik, jeho prispevku jsem si nevsiml.
Tak hold nakoupim asi u tech par co je na heurece.

Ale furt mi nejde do hlavy ze je nema alza ani czc, vsak prodavaji ruzne grafarny za 30k a notebooky za 150k  to si asi taky moc lidi nekupuje ...

Protože prodávají rychloobrátkové zboží, ne ležáky, které se v počtu ks prodává málo.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #34 kdy: 25. 08. 2016, 06:52:45 »
@Tuxik: Disky jsou spotrebni zbozi, Lamborghini ne.
Nechtěj po mě, abych ti našel obrázky a videa, jak se dá takový Lambo spotřebovat za pár vteřin :D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: 25. 08. 2016, 08:27:45 »
@Tuxik: Disky jsou spotrebni zbozi, Lamborghini ne.
Nechtěj po mě, abych ti našel obrázky a videa, jak se dá takový Lambo spotřebovat za pár vteřin :D

Diky, ja uz videl podobne, akorat tam spotrebovali Porshe a Ferrari. Potiz ale je, ze si pak obvykle nejdou okamzite koupit nove, jako kdyby to byl disk.

Remetremet

« Odpověď #36 kdy: 13. 09. 2016, 09:26:25 »
Neprodavaj se protoze jsou dvakrat drazsi. BB statistika je takova sranda, ale kdo chce at si v tom libuje (je dobry se juknout o jake konkretni typy disku jde...). Realita je takova, ze kazdy disk muze umrit a kazdy disk umre. A clovek ktery s tim bojuje bude zklamany - je treba se naucit s tim pocitat. Pokud umre v zaruce neni co resit a pokud po zaruce, tak si uz svoje odpracoval a vydelal na novy kus.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 13. 09. 2016, 10:03:14 »
Neprodavaj se protoze jsou dvakrat drazsi. BB statistika je takova sranda, ale kdo chce at si v tom libuje (je dobry se juknout o jake konkretni typy disku jde...). Realita je takova, ze kazdy disk muze umrit a kazdy disk umre. A clovek ktery s tim bojuje bude zklamany - je treba se naucit s tim pocitat. Pokud umre v zaruce neni co resit a pokud po zaruce, tak si uz svoje odpracoval a vydelal na novy kus.
No jo, on je spíš problém v tom, že je jedno, kdy umře, ale data už ti nikdo nevrátí (ano, jsou firmy specializované na záchrany z rozbitých disků, ale ne vždy to jde a někdy to stojí tolik, že je levnější si udělat cestu kolem světa a fotky pořídit znova). Takže logickým krokem by bylo zálohovat. Ale kam? Na co? To si jako má chudák uživatel koupit ty disky dva? Ne. Blbost. Raději bude hledat disk, který se prostě nepokazí. A až se pokazí i ten nepokazitelný disk, bude brečet a hledat novej, ještě lepší. A až ho najde, tak mu ho někdo ukradne i s celým PC, nebo mu shoří i s domem, nebo něco podobného. A je zase tam, kde byl. Nemá nic.

Tomáš Roll

« Odpověď #38 kdy: 13. 09. 2016, 15:27:43 »
No vidíš, objevil jsi díru na trhu, tak ji zaplň.

remetremet

« Odpověď #39 kdy: 13. 09. 2016, 17:22:33 »
Tuxik: To je jina debata - zalohovani k tomu logicky patri a kdo nezalohuje, kadi si do vlastniho hnizda.

K tomu kupovani disku po dvou - jo, to je dobry zacatek, delam to tak, ikdyz uz jsem cetl nazor, ze je tu riziko zavady na cele vyrobni sarzi). Kazdopadne obecne nejde zalohovat idealnim* zpusobem uplne vse a tak je potreba si rozdelit data podle dulezitosti a u mene dulezitych dat trosku zalohovani zkrouhnout.

* idealni je za me: original dat v PC na SSD/HDD, 2 kopie v lokalnim NAS na HDD, 2 kopie v NAS na HDD v jine lokalite (sifrovane), 1 kopie offline na HDD nebo LTO v bankovni schrance (sifrovane), 1 kopie v cloudu (sifrovane), 1 kopie archivovana v Amazon Glacier (sifrovane)

« Odpověď #40 kdy: 13. 09. 2016, 17:34:14 »
Tuxik: To je jina debata - zalohovani k tomu logicky patri a kdo nezalohuje, kadi si do vlastniho hnizda.

K tomu kupovani disku po dvou - jo, to je dobry zacatek, delam to tak, ikdyz uz jsem cetl nazor, ze je tu riziko zavady na cele vyrobni sarzi). Kazdopadne obecne nejde zalohovat idealnim* zpusobem uplne vse a tak je potreba si rozdelit data podle dulezitosti a u mene dulezitych dat trosku zalohovani zkrouhnout.

* idealni je za me: original dat v PC na SSD/HDD, 2 kopie v lokalnim NAS na HDD, 2 kopie v NAS na HDD v jine lokalite (sifrovane), 1 kopie offline na HDD nebo LTO v bankovni schrance (sifrovane), 1 kopie v cloudu (sifrovane), 1 kopie archivovana v Amazon Glacier (sifrovane)

Nejak nechapu, proc u toho originalu na SSD a u kopie na NASu nemas (sifrovane)?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #41 kdy: 13. 09. 2016, 20:19:30 »
Takže logickým krokem by bylo zálohovat. Ale kam? Na co? To si jako má chudák uživatel koupit ty disky dva? Ne. Blbost. Raději bude hledat disk, který se prostě nepokazí. A až se pokazí i ten nepokazitelný disk, bude brečet a hledat novej, ještě lepší. A až ho najde, tak mu ho někdo ukradne i s celým PC, nebo mu shoří i s domem, nebo něco podobného. A je zase tam, kde byl. Nemá nic.

A co kdyby si uzivatel koupil disk, ktery mu za jho prachy odesel co nejpozdeji, aby se pokazde tyden po zaruce nemusel srat s vymenou disku a obnovou systemu (coz je na Widlich o depresi) a krome toho by uzivatel i zalohoval?

remetremet

« Odpověď #42 kdy: 13. 09. 2016, 20:38:31 »
Ondra Satai Nekola: Lokalni pocitace nesifruju... asi je to hrube opomenuti, ale spis je to o lenosti - mival jsem tam HDD password, ale celkem me to otravovalo a tezko rict nakolik je to realne bezpecne.

Lokalni NAS jsem zapomnel - ten sifrovany mam. Ikdyz tady by se to melo rozlisovat - zalohy venku mam sifrovane offline (nedaji se pripojit jako FS, ale musi se rucne desifrovat) a lokalni NAS ma sifrovany FS, takze lokalne jsou data po siti pristupna, dokud se NAS nevypne a nevytahne USB klic.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: 14. 09. 2016, 07:17:55 »
Takže logickým krokem by bylo zálohovat. Ale kam? Na co? To si jako má chudák uživatel koupit ty disky dva? Ne. Blbost. Raději bude hledat disk, který se prostě nepokazí. A až se pokazí i ten nepokazitelný disk, bude brečet a hledat novej, ještě lepší. A až ho najde, tak mu ho někdo ukradne i s celým PC, nebo mu shoří i s domem, nebo něco podobného. A je zase tam, kde byl. Nemá nic.

A co kdyby si uzivatel koupil disk, ktery mu za jho prachy odesel co nejpozdeji, aby se pokazde tyden po zaruce nemusel srat s vymenou disku a obnovou systemu (coz je na Widlich o depresi) a krome toho by uzivatel i zalohoval?
Ano, to by bylo krásné. Ale nikdo to nezaručí. V první řadě je třeba si uvědomit, odkud pochází většina hromadných testů disků. Je to z reálného nasazení v klimatizovaných datacentrech s relativně konstantní teplotou a vlhkostí, za sedmero UPSkami a sedmero přepěťovými ochranami, s minimálními vibracemi a s optimalizovaným rozložením zátěže. Opravdu je takový průzkum zárukou toho, že mi to doma vydrží dlouho? A to už nemluvím o "drobnostech" jako revize HW stejných modelů, kde ABC může znamenat kvalitu, ABC rev1 super levný shit součástky z číny, ABC rev2 kompromis mezi cenou a kvalitou a ABC rev3 ještě levnější čínský součástky vyráběný v chatrči na koleně. A i ve stejné revizi se může vyskytnou v jiném batchi stejná součástka od jiného výrobce, protože ten první jich prostě nebyl schopnej dodat dost. A teď poraď :D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #44 kdy: 14. 09. 2016, 08:15:58 »
Vzhledem k tomu, ze popsanym problemem muze trpet kazda znacka a vzhledem k tomu, ze treba u WD bych to cekal vice, nez u HGST/Hitachi, tak bych se porad spis drzel disku HGST/Hitachi spis nez WD. Minimalne tedy u 3.5" formatu, u ktereho mame statistiky od Backblaze. U 2.5 nevim, staistiky nejsou a nekdo tu tvrdil, ze odeslych HGST ma doma pul vagonu.