Jak řešíte odhady v práci?

bohumil

Jak řešíte odhady v práci?
« kdy: 11. 08. 2016, 07:50:37 »
zdar hosi,
zajimalo by me, jak resite odhady v praci? Otazku smeruji na programatori. Hlavne me zajima, kdyz od vas sef chce odhad na neco s cim jste jeste nedelali a nemate s tim zadne zkusenosti, napr. nejaka technologie. Nejdriv si danej problem nastudujete, co muze trvat i mesice a pote az vytvorite nejakej odhad, nebo proste jen tak z bricha?
« Poslední změna: 11. 08. 2016, 09:57:16 od Petr Krčmář »

Re:jak resite odhady v praci
« Odpověď #1 kdy: 11. 08. 2016, 08:58:58 »
Takove odhady nedelam. Nastesti je sef(=zakaznik v tomto pripade) natolik technicky zdatny a zkuseny a duveruje mi, ze vi, ze odpoved "nevim, netusim, nikdy jsem to nedelal" znamena presne to co v ni je obsazeno.

U "beznych" veci jsem k tomu dosel jedine praxi. A na zaver stejne vynasobit 2 kdyz je to cena pro zakaznika.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

dustin

« Odpověď #2 kdy: 11. 08. 2016, 09:09:27 »
Přesně tak

bohumil

« Odpověď #3 kdy: 11. 08. 2016, 09:23:31 »
nam se v praci stalo to, ze kolega - teamleader dal odhad na neco, co nikdo nedelal, byla to docela nova technologie. Jasne, sef to akceptnul a zacalo se makat. Samozrejme zacalo se to jebat protoze pocas vyvoje se objevili nove problemy, o kterych se nam (nebo spis teamleadrovi) nemohlo zdat pri odhadovani. Tim se prodlouzil vyvoj a sef celej nasranej, proc to nemame hotovy, vzdyt uz jsme za limitem a tak dale. Ted si to odsravaji vyvojari, kteri na tom delaji. Proto si osobne myslim, ze je lepsi si danou technologii nastudovat, i kdyz to zabere treba mesic, a pote dat nejakej odhad. Radsi mesic studiem technologie, jako pulroku skluz.

kiwi

« Odpověď #4 kdy: 11. 08. 2016, 09:30:57 »
a co cakas? zijeme v dobe, ked zamestnavatela zaujima jedine - zisk, lacna pracovna sila a nech je to cim skor. Srat nato, ze to nebude ako ma byt, lebo nebol cas na nastudovanie. Nejak sa to spravi a bude. Toto je dnesny styl robenia. A odseru si to nakoniec vyvojari, pretoze manazment je povacsinou tupa banda, ktora nema sajnu co sa deje a jedine co ich zaujima su: termin, cena a zisk.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 11. 08. 2016, 09:33:19 »
Já to řeším lehkým ocucáním palce (vlastního) a následného uvedení času s velkým rozpětím (minuta až deset hodin, den až měsíc atd). Šéf mi oznámí, že jsem mu jako vždy moc neporadil a dostane ze mě, že pokud vše půjde dobře, odhaduju například dva dny (s možností protažení na násobky, pokud to dobře nepůjde), čímž myslím jeden s rezervou. On si opět přihodí dvojnásobek, jsou z toho 4, tuto informaci zpracuje a předá dál a do nabídky pro zákazníka se nakonec dostane 6-10 dní, dle nálady nevím koho. Práce se potom provede za 3 hodiny, zákazníkovi se vyfakturují 4MD, ten je spokojený, že to stojí míň, než čekal a že jsme fér a my jsme spokojení, že máme bez práce koláče.

kiwi

Re:Jak řešíte odhady v práci?
« Odpověď #6 kdy: 11. 08. 2016, 10:06:54 »
Citace
Práce se potom provede za 3 hodiny, zákazníkovi se vyfakturují 4MD, ten je spokojený, že to stojí míň, než čekal a že jsme fér a my jsme spokojení, že máme bez práce koláče.
lenze ty mas mozno zaplatene za 3h, a sefstvo si rozdeli plat za 29 hodin :)

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 11. 08. 2016, 10:18:45 »
Citace
Práce se potom provede za 3 hodiny, zákazníkovi se vyfakturují 4MD, ten je spokojený, že to stojí míň, než čekal a že jsme fér a my jsme spokojení, že máme bez práce koláče.
Mě to netrápí, jsem dobře placenej od toho, že sedím v práci a k tomu slušný prémie, když je vše daří. Stejně je práce pro externí zákazníky celkem malá část, takže tak :)

javaman (nejoblíbenější)

« Odpověď #8 kdy: 11. 08. 2016, 12:15:16 »
Citace

Přesně a elektřina, kancl a vše ostatní se zaplatí samo :D

« Odpověď #9 kdy: 11. 08. 2016, 12:40:02 »
a co cakas? zijeme v dobe, ked zamestnavatela zaujima jedine - zisk
a co jineho by melo sakra podnikatele zajimat?
Děkuji za možnost editace příspěvku.

javaman (nejoblíbenější)

« Odpověď #10 kdy: 11. 08. 2016, 12:47:11 »

Jde o tu strategii. Většina odpadních podnikatelů upřednostní rychlý zisk letos s tím, že pak už nikdy nic neprodá, před dlouhodobým získáváním důvěry. Takže nabereš superlevné lidi, slíbíš nemožné, nasadíš nereálnou cenu a po pár zakázkách si jdeš koupit to Audi a chystáš založení něčeho dalšího, protože tamto krachlo :D

SB

« Odpověď #11 kdy: 12. 08. 2016, 13:58:14 »

Na 1. místě jak kvalitní práci dodal. Ale chápu, že v postklausovském kapitalismu je těžké to vysvětlovat.

EUthanasiaProject

« Odpověď #12 kdy: 12. 08. 2016, 14:10:07 »
odhady podle toho na jake pozici je budes zpracovavat.

stahni si CIA sabotage handbook. https://www.cia.gov/news-information/featured-story-archive/2012-featured-story-archive/CleanedUOSSSimpleSabotage_sm.pdf

A podle toho v jake pozici se nachazis ma rozdilne cile na to, jak ma odhad vypadat.

Tomáš Roll

« Odpověď #13 kdy: 12. 08. 2016, 14:45:03 »

Na 1. místě jak kvalitní práci dodal. Ale chápu, že v postklausovském kapitalismu je těžké to vysvětlovat.
Podnikání je činnost za účelem zisku, nikoliv za účelem dodávání kvalitní práce. Ty taky chodíš do práce kvůli výplatě a ne kvůli dobrému pocitu za skvěle vykonanou práci.

javaman ()

« Odpověď #14 kdy: 12. 08. 2016, 15:06:33 »
To bys musel být dobrý psycho. Většina lidí tam nechodí jen pro peníze. Stejně jako většina firem nedělá pro peníze.