Zdravim,
Snazim sa zvysit redundanciu nasich sluzieb, tym ze pridame dalsie geograficky oddelene data centrum (Slovensko, Nemecko). K tomuto som si uz zabezpecil registraciu za LIRa a vlastny IPv4 subnet v RIPE.
(PLS, ak pisem blbosti, upozornite ma na to, nie som ani z daleka expert v tejto oblasti)
Ak som spravne pochopil pravidla, najmensia routovatelna jednotka na internete je /24 subnet, kedze kazdy dalsi ASN zvacsuje uz teraz privelku globalnu routovaciu tabulku.
Z toho mi vyplyva, ze by sa dali vytvorit 3 ASN, potom dva /24 subnety routovat fixne cez providera A do DC A (primarne), jeden /24 fixne announcovat cez providera B v datacentre B (backup) a do tretice jeden /24 (celkovo /22 subnet) announcovat cez oboch providerov do oboch DC.
Ak to teda chapem spravne, vznikne mi problem anycastu. IP Packet pre adresu z multihomovaneho subnetu mi raz dojde do DC A a inokedy (hoc aj od toho isteho "klienta") do DC B. V zavislosti od routovacich metrik, providerov po ceste, etc.
Pre DNS OK, mam 2 rozne servre, jeden v DC A, druhy v DC B co maju tu istu public IP z multihomoveho subnetu... Raz odpovie jeden, raz druhy, no issue.
Lenze ostatne sluzby nie su taketo simple, mozu bezat len single. Sice mam tu istu VMku na zdielanom storage cez DRBD dostupnu v oboch DC, ale naraz moze bezat len v jednom DC. A tu zacina moj problem.
Ako zabezpecit, aby IP paket pre server aktivny prave v DC A, nasledne aj dorazil k tej spravnej VMke?
Moj prvotny napad je bridgovat (L2) internetovu VLANu na switchoch v oboch DC. Ak som nezabudol na nic zasadne, takto by ten problem za mna vyriesil ARP protokol, ci?
Pride nove spojenie na multihomovanu IPcku, IP packet dojde do jedneho z tych dvoch DC, router ho forwardne na interface v internetovej VLAN na switchi, pripadne pred tym este spravi ARP request ak nema zaznam v tabulke... Tento forwardnuty packet uz teda ma na urovni L2 nastavenu spravnu DST MAC a kedze switch v DC A a switch v DC B by mali zbridgeovanu Internet VLAN, samotny ethernetovy ramec by siel bud priamo k cielovej VM, alebo by putoval cez Port s L2 bridgeom do druheho switchu a odtial k cielovej VM.
Cielova VM by uz odpovedala priamo cez router v jej aktivnom data centre.
Predstavujem si to moc jednoducho? Je v tej uvahe nieco uplne vadne?
Velku vacsinu by som riesil normalnejsie, pomocou dvoch A zaznamov v DNS a nasledne load balancer/mail server/etc v kazdom DC... Avsak mame sluzby ktore toto neumoznuju, su IP based a velmi velmi velmi citlive na nedostupnost.
Dakujem za input.