Certifikace - RHCE nebo LPIC?

TP

Certifikace - RHCE nebo LPIC?
« kdy: 05. 08. 2016, 23:04:19 »
Ahoj,
plánuji si udělat nějaký ten linuxový "papír" uvažuji o LPIC-1 (101+102) a nebo někteoru z Red Hat certifikací, nejspíše RHCE.

Kterou by jste brali vy a proč?

Máte nějaké tipy jak tyto zkoušky složit, na co si dát pozor... ?

Máte nějaké doporučení případně na něco jiného?

Všem díky za čas a odpovědi.
« Poslední změna: 07. 08. 2016, 23:10:53 od Petr Krčmář »

jasdfk

Re:Certifikace - kterou?
« Odpověď #1 kdy: 07. 08. 2016, 11:47:52 »
Moc mě baví programovat, dělat technický věci a já nevím co. Ale chci si soukromě udělat prince2 protože ve 40 těžko budu konkurovat zajícům, co se naučít poslední módní JS frejmvorky :)

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 07. 08. 2016, 20:24:42 »
Nejake typy mam. Jestli chces tak mi napis privatni zpravu a muzeme to probrat.

« Odpověď #3 kdy: 07. 08. 2016, 20:33:29 »
A proč to nechceš napsat sem? Mohlo by to zajímat víc lidí než jenom OP. Třeba mě ;)

kojot4

• 217
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 07. 08. 2016, 20:42:13 »
Moc nevídám v inzerátech jiné požadavky než RHCE, LPIC skoro nikde není zmíněno, RHCE jsem snad nejvíc viděl, že požaduje Škoda Auto.

Nicméně podle mě je to ztráta času, já třeba mám Cisco CCNA a na angličtinu PET a FCE a nikdy nikdo to nechtěl vědět. Většina lidí třeba ani neví, že na angličtinu FCE vůbec existuje, ale na pohovorech zkouší s plynnulé angličtiny, certifikace nikoho nezajímá.

Jediné, co má cenu je Cisco CCNP, případně vyšší, Cisco má požadavek, že když dává dodavateli slevu, tak musí mít určitý požadavek certifikovaných lidí, proto to chtějí.

Dobré jsou také certifikace pro dostání se do oboru, je tam vidět zájem. Ale pravda je taková, že když si to napíšeš do CV, tak ten papír na 99% nikdy nebude chtít nikdo vidět, takže si to de fakto můžeš vycucat klidně s prstu. Jediné co se většinou dokládá je restřík trestů a poslední dosažené vzdělání.

Mimo jiné já třeba nemám ani vysokou a taky to není problém, znám i člověka co maká s dokončenou základkou, nebo týpka s učňákem, a taky se uživí.

Jestli můžu doporučit, tak firmy mnohem více než na certifikace slyší na znalosti a jazyky. Lepší než libovolná certifikace je mluvit plynně anglicky (sám jsem v šoku, kolik lidí v IT se nedorozumí), případně další jazyk (ideálně němčina).

asd

« Odpověď #5 kdy: 07. 08. 2016, 21:07:14 »

cau, rozhodne se prosim podel o nazor :) diky

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 07. 08. 2016, 21:50:07 »
to MP:
Od jiste doby mam hruzu z toho psat neco verejne vzhledem k jistym imbecilnim jedincum a jejich projevum. Nejak neumim ignorovat lidskou hloupost. Ale tak snad se to tentokrat nezvrtne :).

Co se vyberu tyce tak bych jednoznacne volil pro zacatek RHCSA nasledovane RHCE. LPIC, Linux+ a podobne z moji i human resource perspektivy neni tolik zadane.
RH pripadne CentOS pouziva cim dal tim vice firem, napriklad v telekomunikacich, predevsim kvuli moznosti podpory a prave i certifikovanych spravcu. Ve svete se posledni dobou dost rozmaha i SUSE a to, co ja vim, taky nabizi certifikace, ale pro uplatneni u nas to asi jeste uplne neni.

Otazka je, jak je na tom clovek po financni strance. Udelat RHCE znamena projit dvema zkouskama na RHCSA a pak RHCE kde kazda vyjde cca na 9500 korun coz znamena 19k celkem a to neni uplne malo, navic pak uz stoji za zvazeni i doklepat to na RHCA slozenim dalsich 5 z asi 7 nabizenych zkousek, kde cena za jednu je co ja vim +- stejna jako u predchozich, takze dohromady je to hromada penez. Nemam zkusenost s nikym kdo by u nas mel RHCA takze tezko rict, zda-li je pomer cena/vykon vyhodny a samotneho by mne to zajimalo, protoze se na to sam pozvolna chystam.
Podarilo se mi nastradat nejaky material a zkusenosti ze zkousek od lidi co to absolvovali drive, byt treba i starsi zkousky a pokud by nekdo mel zajem jit do toho spolecne tak staci dat vedet.

Michal MM

Re:Certifikace - RHCE nebo LPIC?
« Odpověď #7 kdy: 08. 08. 2016, 06:17:40 »
Když už tak RHCE protože LPIC nikoho nazajímá. Mám dojem že když si projdeš školením na RHCE (Certified Engineer) tak pak nemusíš skládat RHCSA (Certified System Administrator). Ale to školení samozřejmě taky něco stojí. Já dělal první RHCE 4 se školením, pak po letech upgrade na RHCE 6 bez školení, a RHCSA jsem nikdy dělat nemusel, ale jak je to teď to nevím.

Jinak k nám když se někdo hlásí a má RHCE tak má malý kladný bod. Ale praxe v oboru má mnohem větší váhu.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 08. 08. 2016, 07:47:17 »
Drive rhcsa zkouska vubec nebyvala tak zrejme proto nebyla treba. Je to tahani penez z lidi. Navic skoleni byvaji nasobne drazsi nez samotna zkouska, takze i kdyby to bylo jak pises, ze skolenim preskocis rhcsa tak pri prumerne cene 30k za skoleni, kde si nejsem jistej jestli je vlastni zkouska v cene a rekl bych ze spise ne, ses v tom za 30-40k misto 19.

Souhlasim ze ve spouste firem je rhce jen male plus, na druhou stranu jsou instituce, ktere uz ho primo vyzaduji a je jich cim dal tim vice. Vseobecne plati, ze clovek kterej v posledni dobe udelal nejakou certifikaci a neni prave absolvent, je cenenejsi, protoze je videt ze ma zajem o prubezne vzdelavani se narozdil od cloveka co naposledy absolvoval CCNA v ramci akademie na vejsce pred x lety a uz si z toho asi nic nepamatuje.

Jeste bych dodal jednu casto opomijenou vec. Ja dostavam vetsi mnozstvi zajimavych nabidek diky linkedin siti a to casto primo od zamestnavatelu a ne jen agentur. Takoveto nabidky jsou daleko vaznejsi a uprimnejsi nez zvysovani si sanci headhunteru sklizenim lidi ze site, nicmene duvod proc to rikam je, ze prave i tady je castym vyhledavacim kriteriem prave treba i rhce ktere pak znacne zvysuje sanci na dobrou nabidku prace.
« Poslední změna: 08. 08. 2016, 07:51:32 od smoofy »

Ondra Beneš

• *
  • 4
  • Ondra Beneš
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 08. 08. 2016, 08:50:48 »
Mám dojem že když si projdeš školením na RHCE (Certified Engineer) tak pak nemusíš skládat RHCSA (Certified System Administrator).

Ahojte, toto není pravda. Abys byl RHCE, musíš složit RHCSA. Samozřejmě nemusíš jit na dva kurzy, ale můžeš mít jeden, který rychle projde látku RHCSA, aby se hlavně věnoval RHCE. Záleží na tvojí volbě.

RHCSA odpovídá Red Hat System Administration 1 + 2, RHCE odpovídá Red Hat System Administration 3

noone

« Odpověď #10 kdy: 08. 08. 2016, 10:00:33 »
Red Hat má super kurzy a zábavné zkoušky. Kurz je z velké části praktický (60-80%) a zkouška je zcela praktická. Prostě tě posadí před počítač a dostaneš zadání, které musíš splnit. Není nezbytné absolvovat kurz, ale určitě je to rychlejší a "bezpečnější" cesta jak udělat zkoušku. Certifikace Red Hat jsou uznávané víc než ostatní - ostatně Red Hat je největší výrobce GNU/Linux podnikového operačního systému na světě a v podstatě je to standard, ke kterému se všechny ostatní distribuce postupně propracovávají. Jiné certifikace jsou vhodné tam, kde není Red Hat nebo deriváty. Těch je ale výrazně méně. Můžeš mi napsat, zavoláme si, rád pomůžu.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 08. 08. 2016, 13:10:51 »
to noone:
Rychlejsi a bezpecnejsi to asi je, ale kurzy jsou dost drahe a na vlastni triko si je muze malokdo dovolit. Prochazel sem prozatim materialy na RHCSA, a koupil sem knihu:

https://www.amazon.co.uk/RHCA-RHCSE-Cert-Guide-Certification/dp/0789754053/ref=sr_1_13?ie=UTF8&qid=1470654049&sr=8-13&keywords=red+hat+books

Pro zkusenejsiho linuxaka/unixaka to zatim vypada schudne. Jsou tam RH specificke nuance a clovek se dozvi celkem zajimave veci sem tam o kterych drive nemel tuseni, ale neprijde mi, ze by za material v tomto rozsahu bylo realne mozne pozadovat od nekoho 30k za skoleni.

U tech pokrocilejsich na RHCA tam tu cenu pochopit dokazu. Na to sem nasel spise jen zminky nez realnej material, ackoliv je pravda, ze na vetsinu veci ma RH primo pdf na svejch strankach:

https://access.redhat.com/documentation/en/

j

« Odpověď #12 kdy: 08. 08. 2016, 18:33:06 »
Ty skoleni vetsinou platej svym oveckam korporace, a tem to neprijde ... navic na zapad od nasich hranic to zaplatis za 3 dny v praci ...

Mel sem na stole hlas do skladu - krabka, sluchatko s mikrofonem .... sakum prdum HW + SW pro jednoho skladnika cca 150k, prej to prodavaj jak housky na krame ... v US. Pro ne je to mesicni naklad na toho skladnika pro nas pomalu rocni ...

BTW: Mel sem v ruce jak matrose, tak vysledek cisco ... mno radsi sem si to naconfil sam. Bez skoleni ...

Ondr

« Odpověď #13 kdy: 09. 08. 2016, 12:34:41 »
RHCSA je jakysi nastupce RHCT. Mel jsem RHCT pro verzi 5 a automaticky nam to pak predelali na RHCSA (clovek dostal nove cislo licence a bylo to dohledatelne na webu Red Hatu).
Ja sice absolvoval RHCT skoleni + zkousku, ale myslim, ze clovek, ktery dela s Linuxem (CentOS nebo RH), kazdy den, tak to s par vecery pripravy doma dal i bez toho kurzu. Vim, ze tam byly nejake veci, ktere jsem tam videl prvne (nejake virtualizace myslim), ale to i v RH 5 byla "relativne nova vec" - dnes je to uz bezne. V 5ce urcite nebylo nic co by nejak zabihalo do cloudovych technologii, ale verim, ze dneska to tam urcite bude.
Kolega pak delal i RHCE a pry to moc rozdil nebyl. Ale bylo to pro verzi 5!
Cena je pro lidi v CR dost vysoka, ale vim, ze skupiny od 5 lidi vyse se daly delat tak ze sis skolitele mohl pozvat k sobe a pak ta cena byla myslim fixni. Nas to delalalo asi 10 a vim, ze cena na osobu pak byla cca 1/3 cenikove (meli jsem i nejake slevy kvuli predchozim skolenim).
Takze pokud by sis sehnal jeste 4-5 kamaradu, tak muzete s tou cenou urcite hnout dolu.

noone

« Odpověď #14 kdy: 09. 08. 2016, 13:30:47 »
Cena je prstě korporátní :). Materiály u školení dostaneš, ale samozřejmě nedělají cenu kurzu. Ostatně sám jsi posal odkaz na materiály ke stažení (byť jsou odlišné). Není to o materiálech, těch je všude dost. Od zdrojáků k jádru, přes Red Hat dokumentaci až k dokumentaci k jednotlivým produktům. Je to o tom, že máš týden na to, abyses na kurzu mohl soustředit, získávat zkušenosti od ostatních a ptát se lektora. Samostudium je ok, ale tohle je prostě pohodlnější a pro mnoho lidí efektivnější.