Moc nevídám v inzerátech jiné požadavky než RHCE, LPIC skoro nikde není zmíněno, RHCE jsem snad nejvíc viděl, že požaduje Škoda Auto.
Nicméně podle mě je to ztráta času, já třeba mám Cisco CCNA a na angličtinu PET a FCE a nikdy nikdo to nechtěl vědět. Většina lidí třeba ani neví, že na angličtinu FCE vůbec existuje, ale na pohovorech zkouší s plynnulé angličtiny, certifikace nikoho nezajímá.
Jediné, co má cenu je Cisco CCNP, případně vyšší, Cisco má požadavek, že když dává dodavateli slevu, tak musí mít určitý požadavek certifikovaných lidí, proto to chtějí.
Dobré jsou také certifikace pro dostání se do oboru, je tam vidět zájem. Ale pravda je taková, že když si to napíšeš do CV, tak ten papír na 99% nikdy nebude chtít nikdo vidět, takže si to de fakto můžeš vycucat klidně s prstu. Jediné co se většinou dokládá je restřík trestů a poslední dosažené vzdělání.
Mimo jiné já třeba nemám ani vysokou a taky to není problém, znám i člověka co maká s dokončenou základkou, nebo týpka s učňákem, a taky se uživí.
Jestli můžu doporučit, tak firmy mnohem více než na certifikace slyší na znalosti a jazyky. Lepší než libovolná certifikace je mluvit plynně anglicky (sám jsem v šoku, kolik lidí v IT se nedorozumí), případně další jazyk (ideálně němčina).