Vůbec nechápu to protěžování Thinkpadů a Lenova, jsou to těžké a velké krámy s malým touchpadem.
Já bych naopak šel do ultrabooku, ideálně Dell 7240, dá se sehnat kolem 13.000 Kč, má všechny potřebné konektory, ideální rozlišení pro Linux (1366x768, takže není potřeba řešit problematické HiDpi), podporu dockiny, je certifikovaný pro Ubuntu, má SSD, displej 12,5" a váží neuvěřitelných 1,3kg, to doplněno 4 článkovou baterií pro dobrou výdrž.
Tenhle laptop se dá koupit snadno na bazoši či jiném bazaru.
Do nových laptopů bych moc nešel (mizerná podpora Linuxu a nastavování HiDpi - podpora se sice lepší, ale stále co jsem to zkoušel i v KDE to v mnoha aplikacích blbne, a to se vůbec nebavím o problému, kdy člověk zapojí laptop do dockiny a bude to DPI muset měnit kvůli externímu monitoru).
Jinak v nižší cenové kategorii se dá sehnat třeba "HP Folio 13", jedná se o vůbec snad první ultrabook, cenově tak +- 7.000 Kč, sám ho mám, jsem s ním poměrně spokojen,
Jinak proboha, co tu všichni furt máte s těmi šílenými thinkpady. x220 váží 1,6kg a je vysoká 3,5cm (to jako vážně si dneska ještě koupí laptop co je vysoký 3,5cm !!! ?). HP Folio 13 má za stejnou cenu, de fakto stejné parametry, ale je vysoké 1,8cm (de fakto půlka) a váží 1,5kg. A to se nebavím o velikosti touchpadu, který Thinkpady mají na zblití. Víte jak se blbě pracuje na touchpadu 1x1cm :-)