Neměl jsem čas číst celé vlákno, tak snad nebudu někoho opakovat.
Sice přihlédnout k poptávce trhu je sice důležité. Ale myslím, že by se nikdo neměl tímto řídit majoritně. Každá práce by se měla dělat srdcem. A u této krásné profese to platí dvojnásob, protože vyžaduje neustálý rozvoj a sledování nejnovějších trendů.
Dejte si pozor, nikdo Vám objektivně neporadí jazyk. To že jeden říká, že mu přijde python lepší než java je jeho subjektivní názor a i kdyby to byla stokrát pravda. Tak pokud Vám se prostě nebude líbit, pak nemá smysl se ohýbat. Naštěstí existuje X jazyků.
Např: Někdo začíná u silně typových jazyků a cítí se omezován, tak přejde na slabě typové. Já naopak čím déle programuji, tím více tíhnu k jasným pravidlům.
Node.js je zajímavá technologie, ale co naplat, když Javasctript není můj šálek kávy a používání preprocessorů mi přijde jen jako když uklidíte tak, že nepořádek naházíte do místnosti kam se moc nechodí. Všude to máte pěkné, ale o tom nepořádku prostě víte.
Můžu snad podávat špičkové výkony, když nevěřím technologii ve které dělám?
Rozhodně se Vám ten jazyk musí líbit. Musí Vás bavit. Jasně, změnit ho můžete vždy, a většina znalostí je přenositelná, ale spousta také ne.
Další důležitá vlastnost je vyzrálost jazyka, komunita a množství a kvalita knihoven. Java už je lety prověrená, doplňují se tam víceméně jen nějaké ty lahůdky. Oproti tomu PHP po dvaceti letech dostává funkcionality, které jiná jazyky umí už od začátku.
Nespokojte se s tím, že Vám 100 lidí řekne: Java. To vám sdělí možná jen to, že jste se zeptal stovky javistů. Asi bych si vypsal jazyky, které připadají v úvahu a sepsal bych si subjektivní i objektivní plusy a mínusy...