Nesmyslné testy při pohovorech

TVL

Re:Nesmyslné testy při pohovorech
« Odpověď #60 kdy: 26. 07. 2016, 07:36:10 »
No hlavne, ze dneska ve vsech inzeratech pozaduji uchazece do max 25 let se znalosti patnacti programovacich jazyku, sesti databazovych systemu, ctyr OS a patnacti ruznych systemu + detaili znalost sitovani vcetne nastaveni switchu a firewallu a k tomu MS Office, kdyby sefovi nehralo slideshow v Silne tecce.

Tak když ve všech inzerátech, tak mi teda ukaž 5 z nich. Tak teda jenom 3. Anebo i 2. Dva inzeráty, kde hledají někoho na IT pozici a požadují tam věk do 25 let. Myslím, že nenajdeš ani jeden.
Uvádět v inzerátu požadavek věku je dle našich zákonů diskriminační - tudíž zakázané. Né, že by to občas někdo neudělal, ale není to masové a v inzerátu na IT pozici jsem to neviděl dost dlouho. Ano, obchází se to třeba tak, že se napíše "do mladého kolektivu...". Ale to už není hranice 25 let.

Ano, existují nějaké firmy, které cíleně nabírají mladé, nezkušené a tudíž levné lidi. A pak je nechají dělat většinou velmi specializovanou repetitivní práci.
Ano, existují jiné firmy - malé firmičky, které hledají "holku pro všechno", takže mají záběr požadavků od vývojáře, přes síťového a windows admina až k šéfově sekretářce.
Ale rozhodně netvoří většinu pracovního trhu.
Lidi, nebo teda - Jardo, vy tu tak dlouho nadáváte, až jste z toho zblbli!

PetrM

« Odpověď #61 kdy: 26. 07. 2016, 07:38:39 »
ja sa tak smejem na javamanovi. takyto trolling som uz dlho nezazil :D. Toto normalny clovek nerobi, ale javaman je psychicky mimo. Trolla sa zbavite tak, ked na neho prestanete reagovat. Ved on prispieva takmer do kazdej temy, ku vsetkemu ma odpoved a vzdy nezabudne napisat lopata/lopaty/lopatacky veci. Mat takehoto kolegu v praci, tak uz sa mu jedna usla

Podívej se na to v širším kontextu. Po ránu se člověk dobře pobaví. A když se ti zrovna něco nedaří, snadný řešení - Javaman tě přesvědčí, jak moc se od něj jako lopata lišíš a na těch rozdílech hned vidíš, že nejsi ten nejhorší patla na světě...  ;) Ono se dá říct, že "Lopata" od Javamana je svým způsobem vyznamenání.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #62 kdy: 26. 07. 2016, 09:55:00 »
Tak když ve všech inzerátech, tak mi teda ukaž 5 z nich. Tak teda jenom 3. Anebo i 2. Dva inzeráty, kde hledají někoho na IT pozici a požadují tam věk do 25 let. Myslím, že nenajdeš ani jeden.
Uvádět v inzerátu požadavek věku je dle našich zákonů diskriminační - tudíž zakázané. Né, že by to občas někdo neudělal, ale není to masové a v inzerátu na IT pozici jsem to neviděl dost dlouho. Ano, obchází se to třeba tak, že se napíše "do mladého kolektivu...". Ale to už není hranice 25 let.

Ano, je jiste velka revoluce, ze se dnes pozadavek na vek obchazi blabolem, ze je to do mladeho kolektivu (idealne i dynamickeho=holka pro vsechno, protoze nemame stehovaky). Je to jen politicky korektni forma tehoz.

A inzeratu s dlouhym seznamem pozadavku na znalosti, tak na pul celeho IT oboru, jsem videl celou radu. Ze jste je nevidel vy, je vas problem. Asi jste se spatne koukal.

darkenik

« Odpověď #63 kdy: 26. 07. 2016, 10:02:05 »

Ano, chodí a bohužel jich je asi většina. Když nabídneš práci správce Linux/Unix, běžně se ti přihlásí třeba 30 lidí. 20 z nich vyřadíš rovnou, protože je evidentní, že ani netuší, co to napsali do CV, ze zbylých deseti, který si pozveš, tak je 5 to samý, jenom mají talent na okecávání, ze zbývajících pěti jsou tři absolventi, co sice znají teorii, ale praxe je nulová a navíc si představují první vydělaný milion už ve zkušebce a ze zbývajících dvou si jednoho vybereš v podstatě náhodně, podle toho, jak na tebe působí a máš minimálně 50ti procentní šanci, že jsi sáhl úplně vedle.

no zaujimave ze kolko krat som bol na ja pohovor, tak odpovedal som 100% na vsetky otazky, casto krat skor ako este boli vyslovene kompletne, (ked clovek prejde 20+ pohovormi a ma 10 rocnu prax, tak to neni az taky problem) .  Dokonca som sa uz stretol aj s otazkami, ktore tu dal snuff1987 neskor, a nemam so vsetky, co pisal (okrem proxmox/hyper-v) som robil , a to si  myslim, ze iSCSI, znalost SMTP a HTTP protokolu, nie je bezna vybava linux admina, ale uz seniora, a to som uz par linux adminov videl. Bohuzial sa povacsine nedohodneme na plate, kedze 70+ ( to je zhruba tolko co mam teraz aj s odmenami )  sa zda kazdemu vela.
Takze zamestnavatelia nadavaju, ze im chodia nevhodni kandidati, ale ked pride niekto vhodny tak ho nevedia zaplatit.
Kde asi je chyba ?

TVL

« Odpověď #64 kdy: 26. 07. 2016, 10:06:13 »

Ano, je jiste velka revoluce, ze se dnes pozadavek na vek obchazi blabolem, ze je to do mladeho kolektivu (idealne i dynamickeho=holka pro vsechno, protoze nemame stehovaky). Je to jen politicky korektni forma tehoz.
Aha, takže jsi napsal pitomost. V pořádku.

A inzeratu s dlouhym seznamem pozadavku na znalosti, tak na pul celeho IT oboru, jsem videl celou radu. Ze jste je nevidel vy, je vas problem. Asi jste se spatne koukal.
Odpovídáš na můj příspěvek, aniž jsi ho četl? Ptám se, protože to tak fakt vypadá. Já psal, že jsou firmy (tedy většinou firmičky), co mají na ITáka požadavky ve velmi širokém záběru. Psal jsem, že rozhodně netvoří většinu pracovního trhu. A určitě se to netýká VŠECH inzerátů, jak jsi původně psal.
Nepiš jako blbec a nebudu na tvé blbosti reagovat.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #65 kdy: 26. 07. 2016, 10:48:26 »
no zaujimave ze kolko krat som bol na ja pohovor, tak odpovedal som 100% na vsetky otazky, casto krat skor ako este boli vyslovene kompletne, (ked clovek prejde 20+ pohovormi a ma 10 rocnu prax, tak to neni az taky problem) .  Dokonca som sa uz stretol aj s otazkami, ktore tu dal snuff1987 neskor, a nemam so vsetky, co pisal (okrem proxmox/hyper-v) som robil , a to si  myslim, ze iSCSI, znalost SMTP a HTTP protokolu, nie je bezna vybava linux admina, ale uz seniora, a to som uz par linux adminov videl. Bohuzial sa povacsine nedohodneme na plate, kedze 70+ ( to je zhruba tolko co mam teraz aj s odmenami )  sa zda kazdemu vela.
Takze zamestnavatelia nadavaju, ze im chodia nevhodni kandidati, ale ked pride niekto vhodny tak ho nevedia zaplatit.
Kde asi je chyba ?
No chyba je v tom, že jsi šel na špatný pohovor. Jak jsem již psal, Linux admin je často junior od systémového inženýra a na tuto pozici se hledají převážně lidé, které si člověk musí zaškolit. Každá větší síť má svoje pravidla, svoje problémy a než brát člověka se zkušenostmi, kterého bude stejně potřeba několik měsíců až let postupně zasvěcovat do všech tajů konkrétního prostředí, a dávat od začátku vysoký plat, i když nebude relativně dlouho produktivní, se prostě mnoha firmám nechce. A ačkoliv jsi možná výjimka, ani zkušeným systémákům se nechce přijít do prostředí, kde je bude učit někdo o 10 let mladší, který možná nemá tak dobré základy, ale prostě už se v konkrétním podniku vyzná.
Další jsou potom firmy, kde není žádná velká síť, ani komplexní prostředí, ale jen jeden velký neudržovaný a neudržovatelný bordel. Tam je potom opravdu potřeba jenom cvičená opice, která si nějak rozumí s Linuxem a pravděpodobně mu ta práce nic nedá, ani se nemá kam posunout. Tam taky nelže čekat žádné velké peníze.
Proto je také běžné, na rozdíl od třeba programátorů, že zkušeného systémáka si firma drží téměř za každou cenu až do důchodu a ještě potom ho otravují a zároveň se ani systémákům nechce příliš migrovat, protože obrovské množství zkušeností je přímo vázáno na konkrétní prostředí a jinde je z velké části nevyužitelné. Když potom takovej člověk skočí pod auto, firemní IT se začne sypat a vznikají z toho nabídky práce typu "za 250k požadujeme perfektní znalost Win, Linux, síťařiny, SAN, programování v C, C++, C#, Java, Perl, Python, Bash, COBOL, programování CNCček, správa osmi dalších aplikací, z nichž 3 jsou vlastní a nikdy o nich nikdo neslyšel, a jinak se všechny týkají celého spektra IT a v podstatě spolu nijak nesouvisí a k tomu je výhodou znalost MS Oppice, *CADu a dalších deseti uživatelských nesmyslů". A to všechno proto, že to na sebe minulý systémák za 25 let ve firmě dokázal nabalit a nikdo jinej o tom vlastně nic neví a nikoho ani nenapadlo, že by to jednou měl někdo přebírat.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #66 kdy: 26. 07. 2016, 10:54:05 »
Odpovídáš na můj příspěvek, aniž jsi ho četl? Ptám se, protože to tak fakt vypadá. Já psal, že jsou firmy (tedy většinou firmičky), co mají na ITáka požadavky ve velmi širokém záběru. Psal jsem, že rozhodně netvoří většinu pracovního trhu. A určitě se to netýká VŠECH inzerátů, jak jsi původně psal.

Tak jiste. Inzeraty, ktere jsem videl ja, byly v novinach a na to, ze by byly od nejake sestakove firmicky, rozhodne nevypadaly. Uz kvuli mistu, ktere zabiraly na strance. Jiste, netyka se to VŠECH, ale ty velke byly presne takove. A videl jsem i pozadavek na vek do X let. Co jsem videl, jsem videl. Muzes se posrat, ale to na tom nic nezmeni.

« Odpověď #67 kdy: 26. 07. 2016, 11:10:47 »

Tak jiste. Inzeraty, ktere jsem videl ja, byly v novinach a na to, ze by byly od nejake sestakove firmicky, rozhodne nevypadaly. Uz kvuli mistu, ktere zabiraly na strance. Jiste, netyka se to VŠECH, ale ty velke byly presne takove. A videl jsem i pozadavek na vek do X let. Co jsem videl, jsem videl. Muzes se posrat, ale to na tom nic nezmeni.

Ty uz asi vazne hodne dlouho nemas s oborem nic spolecneho mimo psani do diskusi na rootovi, co? ;)

darkenik

« Odpověď #68 kdy: 26. 07. 2016, 11:34:27 »
No chyba je v tom, že jsi šel na špatný pohovor. Jak jsem již psal, Linux admin je často junior od systémového inženýra a na tuto pozici se hledají převážně lidé, které si člověk musí zaškolit. Každá větší síť má svoje pravidla, svoje problémy a než brát člověka se zkušenostmi, kterého bude stejně potřeba několik měsíců až let postupně zasvěcovat do všech tajů konkrétního prostředí, a dávat od začátku vysoký plat, i když nebude relativně dlouho produktivní, se prostě mnoha firmám nechce. A ačkoliv jsi možná výjimka, ani zkušeným systémákům se nechce přijít do prostředí, kde je bude učit někdo o 10 let mladší, který možná nemá tak dobré základy, ale prostě už se v konkrétním podniku vyzná.

Nevravim ze to nebol obcas ten pripad. Ale pri viac ako 20 pohovorov , cas z nich na system engineer, a vacsinou to skonci formulkou: Dakujeme a ozveme sa. Vzdy sa ozvu len dokial sa nezacneme bavit o plate. Kde moje poziadavky v Prahe su okolo 80k. Debatu  plate nikdy nezacinam ja, takze cakam kym sa ma na plat opytaju a ked im odpoviem tak hned tam konci.
Co sa tyka toho presahu viem o com vravis. Moje znalosti za tie roky su tiez, od Cisco catalystov, cez PHP, python, javu, nejake frameworky,  firewally  a tak dalej. Okrem Linuxu/Unixu  sa toho za par rokov nabalilo.  Takze kto sa stazuje ze nemoze najst kandidatov, tomu poviem, ze ich nevie zaplatit. Okolo seba mam zo 5 ludi, co radi zmenia firmu ale za 60+ a dalsich 10systemakov co zmenia za 80+.  A to sa uz malo komu chce dat. Takze ak to mam povedat tak aby tomu rozumel aj javaman. Ak chces poriadnu lopatu tak si priplat, alebo tu lacnu budes musiet naucit lopatovat sam  (tak to tusim robi seznam, ma len juniorske pozicie za cca 30k, aspon tak to bolo pred 4 rokmi ked som tam robil pohovor) .  Uznavam ovsem ze najst priemerneho seniora za 50k je problem, a to je to co by tu vacsina firiem chcela. No tento segment je podla mna uz obsadeny. Vacsina seniorov robotu za podobny plat ma a kvoli 3-4 tisickam sa im neoplati menit pracu. Tu fakt ostava len si zamestnancov bud vyskolit, alebo zaplatit.  A ver mi ze viem co rozpravam, uz som takychto zamestnancov aj skolil a da sa. ( Boli to ludia co niektory vedeli len zapnut pocitac.)  Aj takychto sa da vyskolit, ale je tam dost vela odpadu, z nich bude dobrych adminov, mozno tak 60 %.
Z toho co boli tvoje skusenosti pri pohovore, tak treba zobrat dvoch troch (aj takych co nevedia, co je ifconfig , shell a podobne , ale aspon maju snahu sa nieco naucit o linuxe )   za nejaku mzdu, s tym ze po skusobke im ju zvysis a skusobkou asi prejde len jeden, dvaja.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #69 kdy: 26. 07. 2016, 12:39:20 »
@Ondra Satai Nekola: tady mas jeden takove lehci: http://jobview.monster.com/v2/job/View?JobID=169473255 . Videl jsem i takove, kde pozadavky znalosti byly tak dvakrat tak dlouhe.

« Odpověď #70 kdy: 26. 07. 2016, 12:54:26 »
@Ondra Satai Nekola: tady mas jeden takove lehci: http://jobview.monster.com/v2/job/View?JobID=169473255 . Videl jsem i takove, kde pozadavky znalosti byly tak dvakrat tak dlouhe.

A ty pozadavky na vek?

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #71 kdy: 26. 07. 2016, 12:58:06 »
  A ver mi ze viem co rozpravam, uz som takychto zamestnancov aj skolil a da sa. ( Boli to ludia co niektory vedeli len zapnut pocitac.)  Aj takychto sa da vyskolit, ale je tam dost vela odpadu, z nich bude dobrych adminov, mozno tak 60 %.
Z toho co boli tvoje skusenosti pri pohovore, tak treba zobrat dvoch troch (aj takych co nevedia, co je ifconfig , shell a podobne , ale aspon maju snahu sa nieco naucit o linuxe )   za nejaku mzdu, s tym ze po skusobke im ju zvysis a skusobkou asi prejde len jeden, dvaja.
Nejsem dobrý učitel a základy jsou potřeba :D Spíš mě hodně štvali jedinci, kteří se pořád na něco ptali. Já chápu, že když něco hoří, tak se zeptá každej, ale když posadíš nového kolegu k PC, uvedeš ho do nějakého celkem nedůležitého problému, který nespěchá a řekneš snaž se, nemám na tebe dneska čas, tak očekávám, že se bude snažit a použije mozek, nebo google, nebo obojí. Osobně, když narazím na nějaký problém a mám na jeho řešení čas, tak se s ním raději alespoň chvíli potrápím, i když vím, že kolega co sedí vedle by to mohl vědět. Já vždy říkám: "Nejlepší zkušenost je osobní a nejlépe špatná" a přesně to jsem chtěl vždy i po nových lidech, který jsem zaučoval. Naštěstí už mám od toho delší dobu klid a pracuju s inteligentníma lidma.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #72 kdy: 26. 07. 2016, 13:01:10 »

A ty pozadavky na vek?

Je to mezi řádky zašifrováno - 48-52 let, protože jinak se těžko dají do kupy všechny jejich představy o praxi. Starší jedinci by měli plnou hlavu sálových počítačů a potřebné znalosti by se tam nevešly a ti mladší by to zase nepostíhali :D

TVL

« Odpověď #73 kdy: 26. 07. 2016, 13:04:05 »

Mohli jsme to uzavřít tím, že když Jarda řekne VŠECH inzerátů, tak to samzřejmě neznamená všech, ale znamenáto, že Jarda nějaké takové inzeráty viděl.

Mohli jste to uzavřít, že jsi šlápl do lejna, to se stane. Ale když ty se v tom prostě chceš ještě patlat...

Co je za problém s tímhle inzerátem, až někde z Marylandu? Oni chtějí admina. Admina MS serverových produktů, který má zkušenosti s věcma kolem správy velkých, důležitých a virtualizovaných serverů.
K tomu síťování včetně bezdrátového a nastavování FW. Jsou tam rozepsány asi všechny technologie, které používají, ale jinak je ten inzerát konzistentní.
Není to nic takového, co jsi popisoval ty - čili velký záběr ve vývoji, velký záběr v adminování a k tomu ještě MS Office.
A věk tam ze shora omezen není. Natož na 25. Musíš se více snažit.

« Odpověď #74 kdy: 26. 07. 2016, 13:33:49 »
Kde moje poziadavky v Prahe su okolo 80k.

To sa bavime o plate v cistom alebo v hrubom?