Marný je vysvětlovat pár nerdům, že stejně jako si člověk neříká o čistou mzdu (viz jiná diskuse), tak se mzda opravdu neodvozuje od výše životních nákladů.
A ve svém příspěvku se pokoušíte rozporovat něco, kde vůbec nejsme v rozporu.
Dobře, možná na to máme podobný pohled, jen se neumíme dohodnout
Já tvrdím, že je důležité si spočítat, kolik potřebuju, abych pak nemusel ještě ve zkušebce žebrat o víc, protože mi hrozí vyhazov z bytu. V podstatě je třeba to brát s lehkou nadsázkou, moje úplně původní odpověď byla zhruba stejně obecná, jako původní otázka. V první řadě musím vědět, pod kolik nemůžu jít a v druhé řadě musím zhodnotit, jak moc práci chci, co jsem ochotný obětovat, jaké mám zkušenosti, jaké má cca firma možnosti atd. Jak už jsem někde psal, bohužel, zrovna absolventům jde kolikrát o to, aby vytřískali co nejvíc za co nejmíň práce, ti rozumnější vzápětí zjistí, že v praxi nejsou tak dobří, jak to vypadalo, ti hloupější to nepochopí nikdy a za svým neúspěchem budou hledat chybu všude jinde, jen ne u sebe. Proto osobně doporučuju spočítat minimum, najít profesně zajímavou práci, rok nebo dva zatnout zuby a nepovažovat první zaměstnání za vstupenku do vyšší společnosti, do kasín, bordelů atd. Potom se uvidí a až dokážou, že něco dokázali, můžou si začít diktovat peníze.