Dobrý den,
děkuji všem za reakce. Trošku vážím slova co zde napsat, protože k lidem na serveru root.cz mám respekt a mé znalosti jsou, oproti těm co máte Vy, dosti chabé. Mějte tedy prosím se mnou soucit :-)
Začnu to tedy od konce...
Filipovi jsem se ozval.
Co píše J částečně koresponduje.
12.1.2009 jsme zakoupili nový HW do servrovny - tedy chassis, switche (krom M8024-k, ty byly později), žiletky, páskovou mechaniku (ta je již prodaná), UPSku, ... Tzn. že 146GB 15k disky jsou z této doby a stejně tak i těch 12ks 1TB SATA disků.
30.12.2011 jsme zakoupili dvě police EMC CX4-4F DAE EX - v jedné je 15ks 450GB 15k SAS a v druhé je stejný počet 1TB SATA HDD.
Co se týče cen, tak ty více méně +/- korespondují s realitou. Pokud jsme měli železo co mělo cenu a bylo pod službami, tak nebyl důvod prodávat. Za těch 7 let je většina tohoto železa prodejná za minimální ceny. Po té, co se nám úspěšně podařilo prodat žiletky M620 jsem ale vystřízlivěl a po prozkoumání E-BAYe jsem pochopil, že reálné prodejné ceny nejsou 30% nákupu, ale mnohem méně... Taková je realita a i když tím trošku trpím, tak s tím nejde nic dělat :-)
Jarda P se ptá správně. Otázkou je, jak bych mohl na tohle odpovědět. Nejsem, jak jsem již psal, takovým guru. Pokud by šel SATA hdd připojit k PC (což nevím), tak mohu dodat z nějakých disků výpisy S.M.A.R.T. Ovšem jak to dostanu z těch SASů, tak to nevím :-)
A k tomu co napsal cl1d3 - ceny jsou na dohodě. Více méně bych raději uvítal nějaký nástřel, který bychom mohli nějak přiohnout na jednu nebo druhou stranu. Nejsem obchodník a pokaždé, když jsem střelil cenu, tak se to moc nepotkalo s představou druhé strany :-) Vždycky mě chytne Rotschildovská nálada a to pro obchod není dobré.
Cíle, jak chápete, není vydělat, ale prodat (to psal tuším už Jarad P). Pokud by to železo někoho ještě spasilo, proč ne. A když ne, tak holt DELL půjde do /dev/null.
Jinak za tu dobu co jsme měli vlastní servrovnu nám odešlo kde co. Museli jsme odpískat klimatizace LG, odešla jedna žiletka M600, dost problematická byla i pásková mechanika TL4000, ale co se pole a disků týče, tak to jelo celou dobu bez problémů a kupodivu neodešel ani jeden HDD. Bratr, který pracuje pro jinou firmu jako IT mi říkal, že není tak neobvyklé, že disky odejdou. Možná je to tím, že dost velký prostor byl obsazen "mrtvými daty" a vetší část pole nebyla tolika využívána... Ale to jen hádám. Jsme středně velká (dnes už spíš menší) stavební firma a měli jsme v nejlepších letech nakoupené dobré technologie a jelikož jsme nevěděli jak to půjde, tak byl vše předimenzované :-))
Takže tak.
Zdraví
Pavel Doležal