Vývoj a debug pod Linuxem

R233

Vývoj a debug pod Linuxem
« kdy: 20. 06. 2016, 23:38:38 »
Zdravím,
rád bych poprosil o nasměrovaní. Jedná se mi o dvě věci - první je vývoj běžných aplikací v C pod Linuxem a jejich ladění - máte někdo nějakou zkušenost s vhodným prostředím, ideálně nějakým IDE? Ladit v dnešní době něco jen na výpisy není zrovna terno...

A druhý dotaz je podobný - ladění jádra. V jedná svoji aplikaci na vlastní desce jsem to už jednou řešil - a chybu skutečně odladil - ale víceméně ručně - ruční připojení GDB pře jtag k desce, a pak ruční nalezení v symbolech. Dotaz je stejný - existuje nějaký, ideálně IDE nástoroj, kterým lze ladit kernel, resp. driver?

Díky
« Poslední změna: 21. 06. 2016, 08:27:18 od Petr Krčmář »

Re:Vývoj a debug pod Linuxem
« Odpověď #1 kdy: 21. 06. 2016, 12:55:26 »
Zdravím,
rád bych poprosil o nasměrovaní. Jedná se mi o dvě věci - první je vývoj běžných aplikací v C pod Linuxem a jejich ladění - máte někdo nějakou zkušenost s vhodným prostředím, ideálně nějakým IDE? Ladit v dnešní době něco jen na výpisy není zrovna terno...

A druhý dotaz je podobný - ladění jádra. V jedná svoji aplikaci na vlastní desce jsem to už jednou řešil - a chybu skutečně odladil - ale víceméně ručně - ruční připojení GDB pře jtag k desce, a pak ruční nalezení v symbolech. Dotaz je stejný - existuje nějaký, ideálně IDE nástoroj, kterým lze ladit kernel, resp. driver?

Díky

https://www.root.cz/serialy/trasovani-a-ladeni-nativnich-aplikaci-v-linuxu/
https://www.root.cz/autori/pavel-tisnovsky/
https://www.root.cz/n/kernel/clanky/

Ale s tím IDE, no snad se ještě někdo přidá...

« Odpověď #2 kdy: 21. 06. 2016, 16:50:17 »
Tady to asi bude rouhaní ale Eclipse.
Dělám v něm jak PHP tak C/C++.

Zkoušel jsem i Pascal a taky to chodilo.

waldir

« Odpověď #3 kdy: 21. 06. 2016, 17:10:37 »
Na C/C++ jednoznacne qtCreator. Minimalisticky, modularni, elegantni, rychly (alespon ve starsich verzich), pritom ale poskytuje featury dospeleho IDE (debug, compilation errory, autocomplete etc.). Poskytuje i vim bindingy, i kdyz teda ne perfektni (ale to asi zadne ide).

Prizpusobit pro jina prostredi ho take neni velky problem - gramatiky jsou dostupne na par kliku v nastaveni, integrace skrz standardni Makefile, debug pres gdb...

Mimo to ale vim na psani kodu a  gdb (s '-tui') na debug jsou take fajn, i kdyz uznavam, ze graficky debuger je komfort.

Kit

« Odpověď #4 kdy: 21. 06. 2016, 17:15:02 »
Místo IDE používám editor Vim.

Franta.

Netbeans a GDB
« Odpověď #5 kdy: 21. 06. 2016, 19:27:37 »

Sadam

« Odpověď #6 kdy: 22. 06. 2016, 07:11:49 »
Na C++ a QT... QT creator

mikrom

« Odpověď #7 kdy: 22. 06. 2016, 22:17:06 »
Ja som pouzival na editovanue iba editor (vim) a na debugovanie GUI pre DBG zvane Insight.
Teraz ked musim pouzivat eclipse (kvoli Jave) by som na C/C++ pouzil asi eclipse CDT.
Este som trochu skusal aj Code::Blocks - pekne multiplatformne IDE.