Ano, a viděli jsme, že se může objevit chyba, která umožní přihlášení na známé uživatelské jméno. A tak přihlašování jen na uživatele (s netriviálním jménem) tuto třídu chyb odstíní.
Tohle je myslím dobrý systém, jak mít trvale nezabezpečený systém. Neřešit chyby, které mohou nastat, ale ty, které už nastaly. Nebýt před útočníky o krok napřed, ale být vždy o krok pozadu.
Já osobně dávám přednost jinému postupu – nečekám, až se nějaká chyba objeví, ale dopředu vymýšlím, kde by mohl nastat problém, jak je pravděpodobný a jak se mu bránit. O tom, že by útočník prolomil ochranu klíčem jsem tedy přemýšlel dávno před tím, než byla nějaká CVE-2008-0166. Přičemž jako mnohem pravděpodobnější jsem viděl, že klíč prostě odněkud unikne, než že bude klíč systémově slabý – přičemž tato hrozba trvá i po opravě CVE-2008-0166. Zadávat heslo roota na cílovém serveru mi nepřipadá jako použitelné řešení takového případu.
Za prvé, většina serverů je zabezpečována proti vzdálenému útoku, útok lokálního uživatele je úplně jiná úroveň. Takže pokud útočník projde přes klíč, prolomení z lokálního uživatele na roota by ve většině případů byla ta snazší část. S tím souvisí i to, že by mohl heslo roota louskat lokálně a také to, že by se útočník mohl pokusit zfalšovat prostředí uživatele tak, aby by získal heslo roota v okamžiku, kdy se oprávněný uživatel domnívá, že provádí
su na roota. Nebo-li aby to jako ochrana bylo účinné, muselo by to přihlášení z běžného uživatele na roota být minimálně stejně bezpečné, jako to přihlášení klíčem. Kdo z těch, kteří používají zákaz přímého přihlášení na roota, si troufne zveřejnit privátní klíč uživatele, protože věří, že mají
su na roota tak dobře zabezpečené, že přes to nikdo neprojde?
Za druhé, nutnost pravidelně zadávat heslo roota zvyšuje pravděpodobnost toho, že heslo bude slabé a nebo že bude odposlechnuto (ne při přenosu po síti, ale při zadávání na klávesnici). Pokud tedy někdo tohle „zabezpečení“ používá, akorát tím zvyšuje pravděpodobnost, že v okamžiku prolomení klíče bude útočník už heslo dávno znát.
Takže kdybych chtěl zabezpečit účet roota proti kompromitaci klíče, použiju například dvoufaktorovou autentizaci už při přihlášení ze sítě.