Táto myšlienka sa mi motá v hlave už pár rokov. Pracujem v jednej nadnárodnej firme kde štandardne nemajú zamestnanci prístup zo siete von, výnimka je len pár vyvolených čo dostanú svoj účet na webové proxy a aj tam nieje povolené všetko (na termináloch dokonca bez javascriptu a len cez ie). Na prvý pohľad je to dobré zabezpečenie, ale na pár miestach sa dá nájsť wifi sieť s prístupom k plnohodnotnému internetu a bez hesiel, ľudia to využívajú na facebook a podobné drobnosti na mobiloch. Fascinujúce je čo všetko sa dá na tejto sieti nájsť úplne nezabezpečené, alebo len so štandardným heslom. Tlačiarne, ip kamery a záložné zdroje sú len začiatok zábavy. Cez telnet sa dá prihlásiť aj do prvkov výrobných liniek, roboty ochotne odovzdajú svoj názov, verziu firmwaru a dovolia reštart, veľa ethernet-serial prevodníkov a podobne. A to nehovorím, že ak niekde je heslo tak sa často roky nemení, ale úvaha je len o nezabezpečených zariadeniach.
A teraz si predstavte, že nejaký zamestnanec zoberie niektorý z bežne dostupných arm mini pc (napríklad plne postačí orangepi lite, wifi má integrovanú takže okrem 12€ za dosku potrebuje už len sd kartu, kľudne aj len 1GB). Nakonfiguruje ho na automatické pripájanie k tejto wifi sieti, hostname a mac adresu nastaví na nejakú podobnú tlačiarňam a zariadi si doň prístup napríklad cez nejaké anonymné ruské vps. Fyzicky ho schovať nieje problém, veľa starých liniek sa používa len občas a sú stále pod prúdom a našlo by sa aj priamo 5V.
Pre dokonalejšie krytie môže byť wifi vypnutá a napríklad len raz za 24 hodín sa na minútu zapnúť a skontrolovať príkaz na vonkajšom vps či má wifi ostať zapnutá, alebo znovu uspať.
No a teraz keď by tohto zamestnanca nejak naštvali a už by tam toho mal dosť mohol by aj po výpovedi ovládnuť sieť zvonku a ochromiť celú výrobu. Ja tam pracujem ako obyčajný manipulant a toto ma napadlo a to tam pracuje ďalších viac ako 1000 ľudí pričom takmer každý má možnosť niečo také spraviť. Keby som bol správca tak toto by ma dosť desilo ...
(inak po ethernetovej sieti sa dá nájsť aj zariadenia v iných pobočkách po celej eu)