Linuxová distribuce na učení

nobody(ten pravej)

Re:Linuxová distribuce na učení
« Odpověď #30 kdy: 19. 06. 2016, 23:49:02 »
Na experimenty bych ti doporučil Arch Linux, nainstaluješ si tam většinu balíků sám, né jako Ubuntu kde se ti stáhne 10GB balíků a z toho je 70% nepotřebných.

od nekoho kdo si zvlada nainstalovat Arch (nebo ti ho nekdo nainstaloval? ;) bych cekal ze by mohl zvladnout precist man/help page od apt-get a pouzit parametr --no-install-recommend, nebo rovnou prenastait vychozi konfiguraci APT::Install-Recommends z 1 na 0 ;)

tim nechci rict ze by Arch nebyl vhodny na experimenty, to rozhodne je, ale nedelej z Debian/Ubuntu distro bez moznosti volby ;)

MichalS

« Odpověď #31 kdy: 21. 06. 2016, 20:57:33 »
Ahoj,
ja som zacinal na skole s freebsd (ako user, nie admin), mandrake atd. Doma som si dal neskor na stary notebook s pokazenym displejom debian vzhladom kvoli pouzivanosti a stabilite (ten notebook som sa rozhodol pouzit kvoli spotrebe do 20W, bezi nonstop). Pracovne som sa stretol samozrejme s CentOS, Oracle Linux, AIX, HPUX a dalsie. Debian je konzervativna distribucia, ktora relativne pomaly zapracovava novinky a na ucenie nepotrebujes brutal stabilitu a security. Ako ti viaceri radili, najlepsia cesta je virtualizacia, lebo ti dava volnost pri vybere OS, bezia paralelne, vies skusat aj sietove konfiguracie, atd. Ak chces virtualizovat aj windows, tak vmware/virtualbox/kvm/xen/ ... ak ti stacia len linuxy, daj si ubuntu server a nainstaluj LXD. Mozes "virtualizovat" viacero distribucii v neprivilegovanom rezime, nemusis presne vyhradzovat prostriedky pre jednotlive kontajnere. Ak sa rozhodnes pre lubovolnu virtualizaciu, dodrz hlavne zasadu, ze host ma byt hostom a neinstaluj blbosti.

lzap

• *
  • 14
  • Red Hat Satellite 6 engineering
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 29. 06. 2016, 21:49:18 »
Doporučím zkoušet obě - Debian i CentOS. Jsou firmy, který vsadí na lidi (seznam.cz, nyní i google) a mají debiany, jsou firmy co si nemůžou dovolit tým expertů, mají Red Haty. Je dobrý umět oboje! Základ je vždy stejný, je třeba naučit se rozlišovat odlišné aspekty.

A ještě přidám osobní (zaujatý) názor - Red Hat Enterprise Linux (a tedy CentOS) má *opravdu kvalitní* dokumentaci která má široký záběr ale zárověň jde i do hloubky. U komunitně orientované distribuce (Debian) je toho také hodně (možná v celkovém součtu víc), ale těžko najdete vše na jednom místě v tak přehledném kabátku.

Já osobně umím víc Red Haty, ale nepohrdnu Debianem když to někdo vyžaduje :-) Doba podpory 12+ let u RHELu je ovšem někdy k nezaplacení.

« Odpověď #33 kdy: 30. 06. 2016, 08:39:05 »
Na učení byl přece vždycky Slackware, noni?  :) ... „Když máš problém s Linuxem... zeptej se nějakého slackwaristy... když s Debianem, zeptej se nějakého debianisty - nebo slackwaristy, když máš problém s Gentoo, zkus najít zkušeného gentooistu... nebo slackwaristu...“ ;) :D

bk

« Odpověď #34 kdy: 30. 06. 2016, 17:59:12 »
Momentálně vyhrál debianek (netinstall), bohužel deska, kterou jsem chtěl použít odešla do věčných lovišť a tak jsem použil něco jiného. Fungovat to funguje, sice mi za chvilku asi umře pevný disk, bo piští jak urvaný, pak seženu jiný. Alespoň vím, že je to zapnuté :).

Nyní tam mám klasiku ssh, apache2, mysql, php, ftp, cups, ntp. Nahodil jsem si ssl certifikát od letsencrypt, teď si budu zkoušet nakonfigurovat další doménu (díky free .tk atp), což by mělo jít, alespoň podle toho, co jsem zatím přečetl. Nyní funguje jenom toy-ser.tk (když to je spuštěné). Mám trochu bordel v právech a skupinách, ale to se naučím. Vim je fajn, nyní se mi zdá možná trochu zbytečně složitý, ale má své. Spíš jsem na cli používal nano.

Netuším, co nainstalovat jako monitoring tool. Chtěl jsem něco s web administrací, zatím jsem zkoušel munin, ale momentálně mi nejede i když jsem to zkusil nainstalovat podle návodu a howto. Jinak koukám na procesy s htop nebo top, případně ps -A.