Ako sa stat profi Oracle DB administratorom

John Doe

Ako sa stat profi Oracle DB administratorom
« kdy: 15. 06. 2016, 19:32:08 »
Ahojte donedavna som pracoval ako C++ programator, uvazujem ale ze zmenim trochu oblast a prejdem
na Oracle DBA. Potreboval by som poradit ako zacat a  najlepsie ziskat prakticke skusenosti .

Ma zmysel investovat peniaze do nejakeho IT kurzu Oracle DBA ? Viete pripaden nejaky odporucat ?
« Poslední změna: 15. 06. 2016, 21:53:49 od Petr Krčmář »

CRS

Re:Ako sa stat profi Oracle DB administratorom
« Odpověď #1 kdy: 15. 06. 2016, 21:37:21 »
Idealny pripad by mohol vypadat takto :
1) nastudujes si nejaku knihu o administracii Oracle DB. To ti da teoreticke zaklady.
2) zacnes sa zaucat v nejakej firme ako uplny zelenac, pod vedenim skuseneho admina.
3) po cca pol roku by si mal zvladat zakladnu administraciu
4) dva-tri roky trva zvladnutie beznej administracie
5) aspon 5 rokov bude trvat, aby si mohol o sebe povedat, ze dokazes vyriesit 95% problemov.

(vsetky cisla som uviedol ako priklad)

Uplne nultym predpokladom je znalost zakladnych principov databaz a SQL.

Skolenia velmo neodporucam. Vsetko su to rychlokurzy geniality, ktorych cielom je za 5 dni natlacit do absolventov niekolko tisic stran dokumentacie.
Treba si uvedomit, ze databazove systemy su ohromne komplexne a ich profesionalna administracia si vyzaduje dlhorocne skusenosti. Ide hlavne o uvedomenie si velkeho mnozstva suvislosti, zdanlivo bezvyznamna zmena konfiguracie niekedy dokaze ovplyvnit system na neocakavanych miestach.

Len tak pre predstavu :
http://education.oracle.com/pls/web_prod-plq-dad/db_pages.getlppage?page_id=212&path=DB12

Pozri si zoznam kurzov pre "Oracle Database 12c for new DBAs"
Rozklikaj si jednotlive kurzy a okrem popisu si vsimni ich trvanie a cenu, nech vies, do coho ides :-)

Ivan

« Odpověď #2 kdy: 16. 06. 2016, 05:47:45 »
Treba takhle:

http://dhl.jobs.cz/pd/1051959021/?rps=233&oldPd=1

Kurzy jsou drahy a pokud nebudes mit moznost si vyzkouset co ses naucil tak vsechno rychle zapomenes.
Dulezity je umet delat v Linuxu, znat zaklady SQL a znat nejakou jinou databazi.

Ondro

« Odpověď #3 kdy: 17. 06. 2016, 08:14:30 »
Idealny pripad by mohol vypadat takto :
1) nastudujes si nejaku knihu o administracii Oracle DB. To ti da teoreticke zaklady.
2) zacnes sa zaucat v nejakej firme ako uplny zelenac, pod vedenim skuseneho admina.
3) po cca pol roku by si mal zvladat zakladnu administraciu
4) dva-tri roky trva zvladnutie beznej administracie
5) aspon 5 rokov bude trvat, aby si mohol o sebe povedat, ze dokazes vyriesit 95% problemov.
...

Suhlas. Chce to mat aspon nejake zaklady o SLQ a o fungovani operacnych systemov(suborove systemy, sprava pamete,...) Chce si to nieco nastudovat o Oraclu, doma si vies nieco vyskusat ale zvysok len realnou praxou. Skolenia a certifikacie by som nechal na zamestnavatela.
Len k bodu 5. Neviem ako Oracle ale pri DB2 po rokoch, co s nou robim viem vecsinu ozajstnych problemov vyriesit len restorom alebo podobnymi radikalnymi metodami.  Riesenie navrhovane IBM "Contact DB2 support..." je mi na 3 veci, ked dlhy vypadok si
nemozem dovolit. Niekedy je tato praca frustrujuca, lebo niektore "nedokonalosti" vedia cloveka fakt rozladit. Ako v kazdom vecsom softveri je tam kopa chyb(mensich a vecsich) a mnozstvo casu ti zaberie hladanie riesenia ako ich obist alebo na nich nenarazit.
Tiez si myslim, ze jeden clovek nema sancu zvladat celu administraciu takychto velkych databaz ako je Oracle, DB2,... K niektorym implementaciam a scenarom sa clovek nema sancu dostat sa. Takze budes zvladat 95% problemov urcitych scenarov nasadenia DB, ktore pouziva(spravuje) dana firma.