Koukám, že se tady mihlo pár lidí s praktickými zkušenostmi z nasazení cloudu ve firmě. Měl bych na vás dotaz:
Byli jste u toho, když se kalkulovaly náklady a dělalo srovnání s jinými alternativami? Můžete aspoň rámcově naznačit, proč ta kalkulace dopadla tak, jak dopadla?
Já se totiž pořád ještě nepřestávám divit, kolik třeba to AWSko stojí. Obzvlášť pokud chci trochu víc RAM, ceny úplně explodují... Nejlíp je to vidět na tom, když teď Amazon zavedl dedicated servery, které jsou za takové ceny, že jsem si málem ukroutil krk (na druhou stranu to ale dává smysl, protože kdyby nastavili trochu normálnější cenu, každý by si spočítal, že se ty on-demand instance nemají šanci vyplatit).
Když si vezmu třeba m4.2xlarge, mám tam 32GB RAM, což je parametr dneska spíš pro průměrnou pracovní stanici, než pro nějaký "xxlarge" server... a zaplatím (bez rezervace) $0.143*24*30*24 = 9849Kč měsíčně - tj. pokud z toho odečtu housing (~1200Kč), mám 8600měsíčně za pronájem - u železa s takovými parametry je to tak cca třetina jeho ceny měsíčně.
Pokud budu mít rezervace, tak budu zhruba na dvojnásobné návratnosti. Ale ztrácím tím flexibilitu klaudu a půlroční návratnost vlastního železa mi teda pořád přijde dost brutálně krátká...
Jak ty náklady počítala vaše firma, že vám to vyšlo v růžovějších barvách?