Budování kabeláže k internetu a televizi

Petr M

• 105
    • Zobrazit profil
Re:Budování kabeláže k internetu a televizi
« Odpověď #15 kdy: 05. 06. 2016, 13:13:03 »
Jenom bych doplnil drobnosti:

1) Minimum k TV jsou čtyři fousy. Zní to možná divně, ale dělal jsem to tak v obýváku a v jednom je telka, v druhým RPi coby HTPC, ve třetím set-top-box s nahráváním, abych si mohl na dálku nastavit, conahrát a vystříhat na PC reklamy. No a moc velká rezerva teda nezbyla... V případě IPTV nebo herní konzole je to naknop. A degradovat si budoucách 10G switchem na místě...  ;D
2) Strukturku vždycky do trubek. Omítka je alkalická a izolace klasickýho UTP dá pár desítek měsíců. Pak začnou náhodný chyby,... Mechanická pevnost UTP je taky nic moc, zvlášť na přechodu z podlahy do zdi nebo výskytu hlodavců a natvrdo zazděný kabel se blbě mění při upgrade.
3) Majitel nemovitosti má dle stavebního zákona povinnost mít aktuální plány nemovitosti, a to po celou dobu životnosti stavby. Nejde jenom o revizáka.Tolik k tomu projektu.
4) K tomu "kabelu pro zásuvky, co nemus mít revizi" - ze zákona je to vyhrazené technické zařízení a při uvedení do provozu je požadována výchozí revize. U bytu pak není periodická revize (aktuálně) vyžadována zákonem, ale může ji chtít třeba družstvo.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 05. 06. 2016, 16:11:25 »
Ahoj,
dal jsem klasické cat 5E a koax bez husího krku přímo do šlicu s elektrickým kabelem a v pohodě to šlape na 1GBitu.

Tak to se jednou bude moc dobre menit. Staci to akorat vyrvat i s omitkou, zalozit nove kabely, zapatlat, vymalovat....

« Odpověď #17 kdy: 05. 06. 2016, 19:16:38 »
Ahoj,
dal jsem klasické cat 5E a koax bez husího krku přímo do šlicu s elektrickým kabelem a v pohodě to šlape na 1GBitu.

Tak to se jednou bude moc dobre menit. Staci to akorat vyrvat i s omitkou, zalozit nove kabely, zapatlat, vymalovat....
Neviděl jsem ještě datový kabel který by se poškodil když je zaházený ve zdi samozřejmě pokud si neuděláš rezervy na koncích tak to je pak na houby

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 05. 06. 2016, 23:57:04 »
Neviděl jsem ještě datový kabel který by se poškodil když je zaházený ve zdi samozřejmě pokud si neuděláš rezervy na koncích tak to je pak na houby

Jo, nicmene jednou treba budes chtit upgradovat. Take muzes padnout na defektni/poskozeny kabel a zjistis to az po malovani. A pak ti tak jednou muze vyhoret ten kabel, co krmi pracku nebo akumulacky a vezme s sebou sitovy kabel. Ve vsech pripadech si budes gratulovat, jak jsi usetril za husi krky.

« Odpověď #19 kdy: 07. 06. 2016, 12:19:41 »
No, tak já nedostal aktuální plány nemovitosti, když jsem nemovitost kupoval, takže jak mám vědět, kde je elektrika a vše, když žádné plány neexistují?

tomasfuk

« Odpověď #20 kdy: 07. 06. 2016, 12:35:51 »
... jak mám vědět, kde je elektrika a vše, když žádné plány neexistují?

..
dělám v bytě rekonstrukci a chtěl bych si kromě elektřiny, kterou mi rozmístil elektrikář,...
...

Tak elektrikář, co tu elektriku dělal, by snad nějaký plány mít měl, ne?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 07. 06. 2016, 12:47:46 »
No, tak já nedostal aktuální plány nemovitosti, když jsem nemovitost kupoval, takže jak mám vědět, kde je elektrika a vše, když žádné plány neexistují?

Tak na to se prijde jednoduse. Jak sekam slicy, tak kdyz to jiskri, tak tam byla elektrika. Jinak na ledacos lze usoudit podle polohy zasuvek a krabic a existuji detektory elektrickych rozvody, ktere sice nejsou zadny zazrak, ale pokud to neni daleko pod omitkou, tak obcas neco ukazou.

tomasfuk

« Odpověď #22 kdy: 07. 06. 2016, 13:34:12 »
Detektory kabelů leckde běhají v houfech po ulici. Spolehlivě kabeláž detekují a udělají místo pro novou.

Petr M

• 105
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 07. 06. 2016, 17:39:53 »

Já už párkrát jo. Mechanicky je to docela krize v podlaze, pokud je tam TPP a přechod do zdi. A pokud jsou blbě podstavený příčky z Ytongu a stavba sedá, je to skoro jistota.

Pak taky platí, že většina stavebních pojiv (sádra, beton, malta,...) je na bázi Ca - alkalických. Pokud zeď na delší dobu navlhne, můžeš se se zazděným UTPčkem rozloučit. Izolace na to není stavěná... A poškození třeba od hřebíku neopravíš jinak než novým kabelem. V husím krku na 20 minut, v omítce na tři dny.

UTP patří do trubek. Těch 5 Kč/m nikoho nezabije, ostatně cenově je to v době rekonstrukce stejně, jako když jedno ze dvou UTP vynechá a zatáhne je až v případě potřeby.

Děláš rekonstrukci VTZ. Měl bys mít zpracovaný projekt. Minimálně na té úrovni, že si sedneš s elektrikářem nad půdorys bytu a nakreslíte si, kde budou zásuvky, kde světla,... Už jsem viděl nehezký situace, když to chybělo - přívod do RD CYKY-J 4x4 nebylo jak reklamovat, na byt 3x1 padlo 750m kabelů a bez projektu nebyla jasná objednávka, takže na elektrikáře nebyla páka, protože řekl, že to tahal delší trasou, jinde zase vůbec nebyl v kuchyni vývod pro varnou desku. A i podkrovní ložnici, kde jediná zásuvka byla za skříní a skříň nešlo dát jinam jsem viděl...

Plány potřebuješ. Pro revizáka (správně bez podkladů nesmí udělat revizi), kvůli stavebnímu zákonu a hlavně proto, že se to hodí jako součást smlouvy o dílo, až se s ním budeš hádat, že neudělal domluvený samostatný okruh pro myčku, nebo že ta zásuvka měla být jinde...  8)

Ale je to tvoje volba. Místo plánku/projektu za řádově stokoruny až jednotky tisíc se můžeš nechat natáhnout o řádově vyšší částku a ještě bydlet pár let s nevyhovujícím uspořádáním instalací (životnost instalace se počítá 30 let a těžko po pěti letech zase vymlátíš podlahu). Máme přece tu svobodu a nikdo ti nemůže nějaký projekt vnutit, že...

Filip

« Odpověď #24 kdy: 08. 06. 2016, 08:58:18 »
Detektory kabelů leckde běhají v houfech po ulici. Spolehlivě kabeláž detekují a udělají místo pro novou.

;D ;D ;D ;D ;D

« Odpověď #25 kdy: 08. 06. 2016, 19:50:25 »
Profesionálně zpracovaný projekt v výkresová dokumentace výpočty impedancí zemních smyček oteplení přístrojů v rozvaděči určení rizik a spousta dalších nezbytností je otázkou v řádech tisíců i 10 000 není problém tedy dle rozsahu.
Výhoda je že dostaneš platnou revizi pokud se ti něco někde pokazí tak víš kde co hledat..
Pochybuji že elektrikář si bude po 5 letech pamatovat co kudy vede.
A k těm husím krkům dokonalá věc viděl jsem nějakou agresivní omítku nebo sádru co to bylo a likvidovalo izolace rychleji a očištěna měď byla během chvilky dokonale zelená oxidací  čímž se ti zvýšily přechodové odpory na vodičích