Příklady a ukázky pro Foreman/Puppet

J

Příklady a ukázky pro Foreman/Puppet
« kdy: 03. 06. 2016, 16:18:43 »
Zdravim,
snazim se ovladnout spravu svych serveru (~10) prostrednictvim puppet. Po nekolika experimentech jsem rozchodil Foreman, nasadil puppet agenty na 4 servery a ted zkousim postupne konfigurovat.
Ale je to peklo na googlu najdo tak maximalne example na motd, kazdy debilni kousek konfigurace mne stoji hodiny googleni a pokusu-omylu. Po trech dnech intenzivniho snazeni umim stezi vytvorit uzivatele, zkonfigurovat firawall a nainstalovat par balicku.
Zatim to teda pro mne moc efektivni neni, pri tom poctu hostu... :-(

A proto mam dotaz. Ma nekdo nejakej tip na nejakej lepsi zdroj prikladu a ukazek? nejake bezne resene ulohy?
« Poslední změna: 03. 06. 2016, 19:46:33 od Petr Krčmář »

youda

Re:Foreman/puppet
« Odpověď #1 kdy: 03. 06. 2016, 17:35:57 »
Zdravim,
snazim se ovladnout spravu svych serveru (~10) prostrednictvim puppet. Po nekolika experimentech jsem rozchodil Foreman, nasadil puppet agenty na 4 servery a ted zkousim postupne konfigurovat.
Ale je to peklo na googlu najdo tak maximalne example na motd, kazdy debilni kousek konfigurace mne stoji hodiny googleni a pokusu-omylu. Po trech dnech intenzivniho snazeni umim stezi vytvorit uzivatele, zkonfigurovat firawall a nainstalovat par balicku.
Zatim to teda pro mne moc efektivni neni, pri tom poctu hostu... :-(

A proto mam dotaz. Ma nekdo nejakej tip na nejakej lepsi zdroj prikladu a ukazek? nejake bezne resene ulohy?

https://forge.puppet.com/

Zacal bych s reusovanim a pokousenim se pochopit existujici puppet moduly na puppetforge.
Kvalita je tam sice kolisava, ale pokud uz nekdo neco napsal, je blbost to psat znova.

Pokud potrebujes speciality nad ramec puppetforge modulu, doporucuju si napsat vlastni moduly, co wrapuji ty z puppetforge.

Na psani modulu si stahni Geppetto, ve vimu se to psat neda.

Precti si uvofni odkazy na puppetforge https://forge.puppet.com/ at nedelas prukopnika slepych cest.

youda

Re:Foreman/puppet
« Odpověď #2 kdy: 03. 06. 2016, 17:48:32 »
JInak Foreman mi pro tvoje potreby prujde jako kladivo na vrabce, automatickou instalaci na bare metal asi nepotrebujes, dynamicky tvorit a rusit images na cloudu taky ne.

Mozna bych se mrknul na zakladni puppet, jeden puppet server a k nemu puppet agenty.

J

Re:Příklady a ukázky pro Foreman/Puppet
« Odpověď #3 kdy: 03. 06. 2016, 21:43:31 »
Diky za tipy. Forge uz jsem prosel, a nekolik modulu jsem i musel prozkoumat jen proto, abych pochopil navod. Je to ale zoufale pomaly postup. Dost mne prekvapuje, ze nejaky zakladni tasky nejsou na inetu rozebrany krok za krokem

Puvodne jsem zacinal se samotnym Puppetem, ale nakonec jsem k tomu dal foreman, pac mi tam deploy prijde docela komfortni. Jako chapu, ze je to trochu velky kladivo, na to co potrebuju... a pri mym poctu na hrane efektivity,... ale to by se clovek nenaucil nic, ze.

« Odpověď #4 kdy: 04. 06. 2016, 00:24:51 »
Hmm 3 roky to pisem vo vime s pluginmy asi som nedosiel na to ze sa to neda :-D.
Inak odporucam https://docs.puppet.com/puppet/latest/reference/type.html
Su tam aj priklady, inak suhlasim na skoro vsetko su moduly - zial niekdy treba doplnit/upravit. Tie co su od puppet labs su fakt dobre a urcite najdes aj par dalsich autorov co robia kvalitne moduly.
Investovat do puppetu sa urcite oplati

.

« Odpověď #5 kdy: 04. 06. 2016, 02:24:40 »
Nechci tady vnášet diskuse typu A je lepší než B, ale pro tvůj případ mi ansible přijde přece jen lehkotonážnější a s rychlejšími výsledky.

blb

« Odpověď #6 kdy: 04. 06. 2016, 08:39:05 »
Zkoukni moduly od puppetlabs, pak zkus pouzit google. Hned prvni par vysledku je vcelku pouzitelny:

http://www.example42.com/tutorials/PuppetTutorial/
https://www.digitalocean.com/community/tutorials/getting-started-with-puppet-code-manifests-and-modules

Pokud nevic/nechapes konkretni veci, ptej se.

Novackovi bych doporucil zacit spis s Ansible, Puppet pouzit az ze specifickych duvodu.

WalkR

« Odpověď #7 kdy: 04. 06. 2016, 10:03:57 »
Pouze dnes 4.6.2016 je zdarma ke stažení Puppet Reporting and Monitoring na https://www.packtpub.com/packt/offers/free-learning
Sám používám Ansible, tak jsem se do té knížky nedíval,ale  třeba se Ti bude hodit.

samalama

« Odpověď #8 kdy: 04. 06. 2016, 10:26:06 »
Nechci tady vnášet diskuse typu A je lepší než B, ale pro tvůj případ mi ansible přijde přece jen lehkotonážnější a s rychlejšími výsledky.

+1

« Odpověď #9 kdy: 05. 06. 2016, 11:43:43 »
snazim se ovladnout spravu svych serveru (~10) prostrednictvim puppet. [...] Zatim to teda pro mne moc efektivni neni, pri tom poctu hostu... :-(
Otázka je, co myslíš tím "ovládnutím". Je to jenom nastavení? Nebo i auditing? Nebo i nějaký automatický provisioning řízený událostmi? Nebo úplně kompletní autoscaling? Nebo "harmonizace" konfigurace víc strojů (funkčně provázaný cluster)? To jsou totiž různé světy. Jak říká klasik "není to na stejném hřišti, není to ani stejná liga" ;)

Nicméně i při té nejjednodušší možnosti (jenom nastavení serveru do předdefinovaného stavu) to imho pro 10 strojů nikdy nebude "efektivnější" než totéž udělat ručně, popř. s pomocí jednoduchých vlastních skriptů. Pro takové množství strojů nemá smysl cfg managament nasazovat kvůli efektivitě. Spíš kvůli lepší (?) zdokumentovanosti, opakovatelnosti, auditovatelnosti, možnosti kontrolovanější práce víc adminů na jednom stroji atd. atd.

Čili efektivitou bych to nepoměřoval. Spíš bych se díval na to, co mi zvýšené usilí přinese navíc. Pokud tě efektivita nějak zvlášť trápí, tak byl fakt lepší ten Ansible (imho trochu omezenější než Puppet, ale na běžné věci stačí), popřípadě salt-ssh (ten se možnostmi puppetu vyrovná a možná ti může přijít efektivnější).

Dzavy

« Odpověď #10 kdy: 05. 06. 2016, 13:18:42 »
Taky nemuzes cekat, ze za vecer to budes mit dotazeny k dokonalosti. Obecne puppetem zacnes postupne spravovat veci, ktery Te trapi (tj. vis ze manualni spravou na nich stravis nejvic casu/dochazi k nekonzistencim apod.) a postupne pridavas. Ja si obecne ve vetsine pripadu bohate vystacim s file, package a service. Hotovy moduly pouzivam spis vyjimecne - nicmene pro inspiraci dobry.