Máte zkušenost s Mikrotik RB941-2nD-TC?

Máte zkušenost s Mikrotik RB941-2nD-TC?
« kdy: 29. 05. 2016, 17:48:30 »
Zdravim,
zaujal me Mikrotik RB941-2nD-TC, ktery by za tech cca 600 Kc mohl byt dobry router pro bezne siti neznale panelakove domacnosti, ktere potrebuji neco, co by jim vysilalo internet do notebooku/mobilu a pritom moc nestalo. Zajimaly by me 2 veci, ktere se mi nepodarilo najit.
1. Umi automaticke aktualizace ze serveru vyrobce? Jde mi o to, ze to musim nastavit a nainstalovat majitelum do bytu a az do smrti routeru na to nemuzu sahnout, cili potrebuji, aby se to aktualizovalo samo bez cizi pomoci. V tom bych videl hlavni vyhodu Mikrotiku, ze vydava nove verze a tak snad by to melo byt alespon o trochu bezpecnejsi nez bezne routery ostatnich vyrobcu. Pobezi na tom opravdu jen internet pres WiFi bez WPS, cili by nove verze nemeli nic rozstelovat. Ja sam mam Mikrotik RB951G-2HnD a na tom se mi to nepodarilo zprovoznit, vsechny navody to bud delaji rucne, nebo pres nejaky vlastni FTP server, coz je v tomhle pripade k nicemu.
2. Vyrobce uvadi, ze se napaji pres USB konektor a podle fotek to vypada na microUSB, ale je tomu skutecne tak? Jde mi o to, ze v pripade umrti zdroje by melo staci koupit napr. nabijecku na mobil, podle vyrobce ma ta originalni 5V a 0,7A (viz obrazek):
http://routerboard.com/RB941-2nD-TC
Nikde se totiz primo o microUSB nepise, tak chci mit jistotu.
« Poslední změna: 30. 05. 2016, 10:37:34 od Petr Krčmář »

Re:Mate nekdo Mikrotik RB941-2nD-TC ?
« Odpověď #1 kdy: 29. 05. 2016, 18:14:14 »
zaujal me Mikrotik RB941-2nD-TC, ktery by za tech cca 600 Kc mohl byt dobry router pro bezne siti neznale panelakove domacnosti, ktere potrebuji neco, co by jim vysilalo internet do notebooku/mobilu a pritom moc nestalo.
Ciste jako wifi AP super, ale jinak jsou 100Mb porty dneska uz trochu prekonane... A to zmineny RB951G-2HnD je sice super (mam ho taky), ale pro domacnost trochu drahy. Skoda :(

1. Umi automaticke aktualizace ze serveru vyrobce? Jde mi o to, ze to musim nastavit a nainstalovat majitelum do bytu a az do smrti routeru na to nemuzu sahnout, cili potrebuji, aby se to aktualizovalo samo bez cizi pomoci. V tom bych videl hlavni vyhodu Mikrotiku, ze vydava nove verze a tak snad by to melo byt alespon o trochu bezpecnejsi nez bezne routery ostatnich vyrobcu. Pobezi na tom opravdu jen internet pres WiFi bez WPS, cili by nove verze nemeli nic rozstelovat. Ja sam mam Mikrotik RB951G-2HnD a na tom se mi to nepodarilo zprovoznit, vsechny navody to bud delaji rucne, nebo pres nejaky vlastni FTP server, coz je v tomhle pripade k nicemu.
Za prve: "nadosmrti" to bude tezko, automaticke upgrady funguji jenom v ramci jedne major verze.

Za druhe: na "nepodarilo zprovoznit" se dost tezko da dat nejaka rada krome "mel's tam neco blbe".

Upgrade se dela jednim prikazem a ten prikaz se da automatizovat, RTFM:
Citace
You can automatize upgrade process by running script in scheduler:
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Upgrading_RouterOS

2. Vyrobce uvadi, ze se napaji pres USB konektor a podle fotek to vypada na microUSB, ale je tomu skutecne tak? [...]
Nikde se totiz primo o microUSB nepise, tak chci mit jistotu.
Na fotce mas microusb a vedle neho napis power. Pod tim mas fotku napajece s microusb. Co resis?!

« Odpověď #2 kdy: 29. 05. 2016, 18:24:24 »
100Mbit nevadi, protoze ti lide se dneska pripojuji temer vyhradne pres WiFi. Jinak je to prekonane uz hodne dlouho. A routery v tehle cenove relaci stejne 1000Mbit snad ani nemaji.
Myslel jsem do doby umrti routeru. Major verze znamena 6.xx, cili vse s cislem 6 na zacatku?
No ja hlavne nevim, zda je na Mikrotiku neco takoveho vubec mozne. Probiral jsem jen ceske navody, neb moje Anglictina neni nejsilnejsi. Jinak diky za navedeni, ted jen zjistit, jak se zadavaji scripty.
Resim to, ze to sice vypada jako microUSB, ale z fotky tezko poznam, jestli to neni treba o milimetr vetsi nebo mensi, jen aby nesly pouzit standardizovane konektory, coz vyrobci radi delaji. Pripadne jestli to nejak nekontroluje originalnost zdroje.

« Odpověď #3 kdy: 29. 05. 2016, 18:51:23 »
A routery v tehle cenove relaci stejne 1000Mbit snad ani nemaji.
Gigabit je od tisicovky nahoru.

Major verze znamena 6.xx, cili vse s cislem 6 na zacatku?
Ano.

Probiral jsem jen ceske navody, neb moje Anglictina neni nejsilnejsi.
No, tak to je hodne spatne. Bez naglictiny v tehle oblasti nedas ani ranu.

Resim to, ze to sice vypada jako microUSB, ale z fotky tezko poznam, jestli to neni treba o milimetr vetsi nebo mensi, jen aby nesly pouzit standardizovane konektory, coz vyrobci radi delaji. Pripadne jestli to nejak nekontroluje originalnost zdroje.
Nemel jsem s timhle modelem zatim tu cest (diky za navedeni na nej, vypada na tohle pouziti fakt dobre, i kdyz nevim, jestli bych nedal prednost spis dvouantenovemu asusu za podobnou cenu...), ale nic takoveho bych u Mikrotiku nepredpokladal. Podle me je to docela slusna, ferova firma, ktera by se myslim k zadne takove prasarne nesnizila.

Pokud o tom pochybujes, asi nezbude nez to zkusit...

« Odpověď #4 kdy: 29. 05. 2016, 19:02:08 »
Mirek Prýmek: V prve rade diky. V realu to chce samozrejme plynnou Anglictinu, pristup k HW a moznost to na ruznych sitich zkouset. Jenze ja jsem jen amater, co se tim zabyva ve volnem case a zije v totalni pustine, takze se snazim delat, co jsem schopen.
Praveze se mi tenhle model taky libi a za tu cenu by mohl jit i do beznach domacnosti, kde je u vseho problem cena.
Jinak jestli jsem to spravne pochopil, musim nejdriv vytvorit Script na updatovani a pak ho v sheduleru naplanovat, napr. 1x denne. To prvni jsem snad zvladl, to druhe se mi nedari, pracuji pres www rozhrani a nasel jsem jen navod na prikazovy radek:
http://www.root.cz/clanky/mikrotik-skriptovani-v-routeros/
A jestli to opravdu funguje uvidim, az vydaji novou verzi.

« Odpověď #5 kdy: 29. 05. 2016, 21:14:48 »
Tohle je mozna jeste jednodussi, tedy pokud to spravne chapu:
https://www.youtube.com/watch?v=LP0-uO-UGy0

« Odpověď #6 kdy: 30. 05. 2016, 06:33:03 »
Tohle je mozna jeste jednodussi, tedy pokud to spravne chapu:
https://www.youtube.com/watch?v=LP0-uO-UGy0
To je přesně to, na co jsem tě odkazoval.

Re:Máte zkušenost s Mikrotik RB941-2nD-TC?
« Odpověď #7 kdy: 30. 05. 2016, 17:06:37 »
Dik, zkusim a uvidim.

D.J.Bobo

« Odpověď #8 kdy: 06. 06. 2016, 09:02:47 »
A co ti brání jednou za čas "zajít na kafe" a stisknout v Mikrotiku "Update"?

Ale vážně. Pokud (jak jsem to pochopil) by jsi dával lidem internet přes tyto MK, pak co ti brání udělat si vlastní VLANu pro správu těchto MK?
Jo, že nevíš jak?

Dobré jsou videa na youtube a v krajní nouzi je celkem fajn i školení v Praze (www.mikrotik.cz).
But ... english is recommended ...

« Odpověď #9 kdy: 06. 06. 2016, 17:03:30 »
Cpat se kazdemu cca 1x mesicne do baraku nepovazuji za dobry napad.

Jen tem lidem pouze konfiguruji router, nejsem jejich poskytovatel internetu. VLAN udelat neumim a nevidim v tom smysl, chci jen resit aktualizace routeru a ne nechavat lidem zadni vratka.

Skoleni bych nedal, ja jsem jen pouceny amater, ne profesionalni sitar. Kdyby se tim clovek zivil, bylo by to neco jineho, ale takhle.