Chci si postavit domácí cloud

MedikCZ

Re: Chci si postavit domácí cloud
« Odpověď #15 kdy: 17. 12. 2010, 19:42:46 »
Popravde receno nejsem z toho vubec chytry at to ctu z leva z prava a vzhuru nohama nemam se ceho chytnou :/. Rekl bych ze technologie jeste nedosahla sveho veku a pujdu se zmrazit na par stovek let.

Logik

• 1 044
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 18. 12. 2010, 00:05:48 »
Pokud z toho nejsi moudrý, znamená to imho jediné. Zamysli se, jak jde úloha rozseknout (např. podle jednotlivých site) a spouštěj na každém serveru úlohu zvlášť. Pokud bys to chtěl spouštět z jednoho místa, pak si najdi něco o MPI a paralelizuj úlohu pomocí MPI. Obě řešení jdou s malou námahou implementovat bez potřeby nějakého speciálního (komerčního) software.

FHRFHR

« Odpověď #17 kdy: 28. 07. 2011, 10:43:57 »
Doporučuji CentOS a při instalaci zaškrtnout "Cluster","Disk Cluster" a "Gnome"

marwyn

« Odpověď #18 kdy: 28. 07. 2011, 11:14:33 »
Ahojte,

chtel bych se zeptat mam doma tri postarsi pocitace s procesorem Duo Core T7200 a rad bych je nejakym zpusobem spojil k sobe abych se chovali jako jeden.

Tomu se neříká cloud, nýbrž cluster: http://cs.wikipedia.org/wiki/Po%C4%8D%C3%ADta%C4%8Dov%C3%BD_cluster

zfdgsdfde

« Odpověď #19 kdy: 28. 07. 2011, 12:53:06 »
pro linux, treba mosix linux cluster.

http://www.mosix.org/txt_about.html

KapitánRUM

« Odpověď #20 kdy: 28. 07. 2011, 14:25:46 »
Pánové, nějaké doporučení na vytvoření CLOUDu?
A když říkám CLOUD, tak myslím CLOUD.

Mordae

« Odpověď #21 kdy: 28. 07. 2011, 14:36:20 »

A jakej CLOUD to mas ted zrovna na mysli? :-)

tomfi

« Odpověď #22 kdy: 28. 07. 2011, 14:54:25 »

No pokud jsi tak striktni pak sahni po Visiu nebo stacit bude i DIA .... tam nejaky opravdovy cloud najdes (tam se cloud pripravuje pro marketingove prezentace, kdyz nekoho chces seznamit s tim co znamna mit nekde cloud:) ) ... pointa je v tom, ze se tomu rika cloud proto aby se o vnitrek zpusobu fungovani nikdo moc nezajimal a vysledkem bylo mene technickych dotazu na "marketingova prohlaseni". Cloud ma budit pocit neomezene sede moci ktera je schopna vseho a k tomu 100% garance bezpocnosti, 99,999% uptime, failover v radu milisekund apod. Hlavne moc nepatrej jak to delaji, proste ver CLOUDu. Plne to pripomina 90. leta a VPN technologie, kdy se VPN nazivalo v podstate cokoliv,  a management byl uchlacholovan ze "my ve firme mame taky VPN".
Na druhou stranu CLOUD presne neexistuje, neni to nazev technologie, neni to nazev produktu, neni to nazev frameworku :)

KapitánRUM

« Odpověď #23 kdy: 28. 07. 2011, 15:13:56 »
Tenhle typ odpovědi vždycky znamená ,,Pro Linux nic takového není, proto to popliveme i Microsoftu! " ;D

Pánové, CLOUD je, existuje a funguje  ;D
Já jen zjišťoval, jak užitečnou odpověď z Vás dostanu  :P

Hu

« Odpověď #24 kdy: 28. 07. 2011, 15:18:34 »
Má to být IaaS, PaaS nebo SaaS?

Teatime

« Odpověď #25 kdy: 28. 07. 2011, 15:40:38 »
Já teda nevím kapitáne, ale zdá se mi, že děláš chytrýho místo abys podal nějaké konktréní informace. To co povídal tomfi mi přijde mnohem věrohodnější, než informace, které jsi podal ty.

Já osobně nevidím žádný konkrétní důvod, proč by cloud měl být něco jiného než marketingový pojem. Tento pojem se zrodil jako marketingový výraz, a ani nikdy nebyl prezentován jako nějaká konkrétní služba. Co jsem pochopil z "reklam", míní se výrazem cloud spíše přístup k používání webových aplikací - tedy že spíše vyjadřuje pocit uživatele z používání služby, nežli konkrétní softwarovou architekturu.

Tím nechci tvrdit, že celý cloud je jen reklamní habaďůra bez technických podkladů, ale rozhodně bych netvrdil "Tady si nainstaluj tenhle cloud a hotovo".

K trolování na téma GNU vs. MS se snad ani nemusím vyjadřovat.

« Odpověď #26 kdy: 28. 07. 2011, 16:52:09 »
Je to bohužel přesně tak, cloud se říká všemu a znamená to všechno.

- Může to být čistý pronájem strojového času ve formě, která se normálně označuje jako VPS. Takovou nabídku jsem opravdu viděl..

- Může to být cluster (malý, velký, barevný, decentralizovaný..) od nějaké firmy, která na něm nabízí aplikační server a vy píšete kód, ale nestaráte se o nic jiného - třeba Google App Engine

- Může to být pronájem "VPS" na clusteru nějaké firmy s tím, že máte k dispozici nástroje na dynamické spouštění/vypínání/load balancing - třeba jako Rackspace, Amazon s3, ...

- Může to být i jen nějaká služba, o kterou se nemusíte starat a jen ji používáte - třeba Google Apps + mail + ..

Takže postavit si doma cloud úplně nejde, cloud je jen slovo, které znamená nějakou konkrétní službu poskytovanou po síti. Jakou, to záleží na firmě, která to Cloud někam napíše.

O čem se dá mluvit je stavba vlastního clusteru. Ať už přímo na úrovni jádra (třeba zmíněný Mosix) nebo distribuovaného aplikačního serveru (jako třeba Erlang) nebo něčeho ještě volněji provázaného (cokoliv + load-balancer + sdílený storage).

U ukládání (a zpracování) dat se dá třeba mluvit o jednoduchém NFS, AFS, distribuovaných map-reduce enginech typu Hadoop, Sphere, Infinispan...

Tohle všechno je pro markeťáky Cloud ve chvíli, kdy to někomu nabídnou jako službu (tj. nepostaví to u něj, jen mu pronajmou přístup).

KapitánRUM

« Odpověď #27 kdy: 28. 07. 2011, 17:14:32 »
2 Martin Sivák
V zásadě máte pravdu  :)

Ale tohle je pěkné ne:
http://www.microsoft.com/cze/virtualizace/private-cloud/vytvorte-si-vlastni.aspx

« Odpověď #28 kdy: 28. 07. 2011, 17:48:45 »
Teorie je složitější a existuje několik různých architektur.

Jiří, když o tom tak zasvěceně mluvíš, máš nějaké praktické zkušenosti s Plan9 nebo Infernem? Docela by mě zajímalo, jestli je to prakticky použitelné a jaké jsou případně zkušenosti.

Dík.