Pepa
Super odpoved takto nejak by som to potreboval mat napisane nejaky obecny popis jednotlivych veci co a ako funguje a potom konkretny priklad ... trosku mam odkodene v asp mvc takze zhruba asi tomu chapem ... takze java projekt je tiez rozdeleny do nejakeho mvc a na to mvc sa pouziva Spring FW, ako je v c# entity framework tak java zas ma to hibernate? a cele to bezi na serveri nejakom ako je v c# IIS tak v jave ten tomcat alebo goldfish? chapem tomu spravne? a este to maven alebo groovy co tu niekto spominal ma aku ulohu ?
Neni to goldfish ale glassfish.
Aby si ten proces lepsie chapal:
Ak pracujes na rozbehnutom projekte frameworky su uz dane. Takze ak mas k dispozicii nejake hotove zdrojaky (co spravidla mas napr z GITu), nemal by byt pre priemerneho programatora ziadny velky problem vytvorit podla toho novu aplikaciu.
Syntax jazyka Java je jednoducha, IDE su dobre a urobia za teba kopu prace ...
Maven sa pouziva ako buildovaci nastroj.
Ja mam napriklad web-aplikaciu, ktora je zlozena z 3 projektov:
- core-webgui
- dodavatelov-webgui
- moj-webui
T.j aplikacia zahrnuje moje programy + programy dodavatela, ktore su navzajom prepojene.
Ja mozem robit upravy alebo vytvarat nove aplikacie, len v projekte moj-webgui. Pocas vyvoja opakovane MAVENom buildujem celu aplikaciu aby som ju otestoval na local hoste.
Ked je vsetko OK, tak MAVENom zbuildujem vsetky 3 projekty dokopy do jedneho EAR file a ten deploynem na testovaci WAS server (WAS = WebSphere Application Server od IBM ) a ked sa to otestuje, tak sa posunie tento EAR na produkcny WAS.
Co sa tyka celej masinerie MAVENu, tak pritom je dolezity hlavne jeden subor. tzv POM, kde su nastavene zavislosti a treba v nom obcas nieco menit, Ja tam menim spravidla iba to, aby sedeli cisla releasu alebo SNAPSHOTu.
Na jazyku Groovy je zalozeny iny podobny tool na automatizaciu ako MAVEN, ktory sa vola Gradle. Ja som sa ale s nim ale este v praxi nestretol.