Odpojení ventilátoru na skříni

peekaa

• 128
    • Zobrazit profil
Odpojení ventilátoru na skříni
« kdy: 18. 05. 2016, 12:20:51 »
Chtěl bych odpojit ventilátor na skříni, aby neběžel, aby nehlučel. Když to udělám, tak mi při bootu bios hlásí že "chasis fan not detected" a pouští mě dál jen na F1, což je otrava. V biosu jsem nic nenašel. Dá se nějak ošálit? Nějaký odpor/kondenzátor nějak zapojit? Díky.
« Poslední změna: 18. 05. 2016, 12:35:22 od Petr Krčmář »

brm

Re:Odpojení ventilátoru na skříni
« Odpověď #1 kdy: 18. 05. 2016, 12:42:07 »
Chtěl bych odpojit ventilátor na skříni, aby neběžel, aby nehlučel. Když to udělám, tak mi při bootu bios hlásí že "chasis fan not detected" a pouští mě dál jen na F1, což je otrava. V biosu jsem nic nenašel. Dá se nějak ošálit? Nějaký odpor/kondenzátor nějak zapojit? Díky.

Co to je za case? velikost/typ

peekaa

• 128
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 18. 05. 2016, 13:09:10 »
Je to obr middle. Uvnitř spousta volného místa. Ventilátor připojen 4 piny, takže asi PWM.

pv.

« Odpověď #3 kdy: 18. 05. 2016, 13:20:00 »
v biosu prepnout "halt on" na "no errors"?

peekaa

• 128
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 18. 05. 2016, 13:25:24 »
nic takového tam nevidím...

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #5 kdy: 18. 05. 2016, 13:46:36 »
Propoj žlutej drát (tj. otáčky) od větráku na CPU na správnej pin konektoru od větráku do skříně. Uvidí pulzy, bude spokojenej. Alespoň to tipuju :-)

V BIOSu nemáš nastavení větráků? Že bys u chassis dal disabled nebo off? Co je to za komp? To vypadá na nějakej HP nebo DELL proprietární HW (včetně BIOSu).

peekaa

• 128
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 18. 05. 2016, 14:06:01 »
to propojení mě taky napadlo, jen jsem to chtěl slyšet i od někoho jinýho ;-)
Jinak jsem v mezičase našel tohle http://assemblergames.com/l/threads/dreamcast-fan-replacement.57405/, kde doporučuje propojit otáčky s napájem přes odpor, což se mi tedy trochu nezdá, případně daleko lepší tohle http://randomprojectman.blogspot.cz/2008/05/even-though-its-pretty-dated-system-i.html, kde nahrazuje otáčky, kmity, obvodem 555 a to zapojení mi nepřišlo až zas tak šílený, ani snad drahy.

Jo, je to HP Compaq.... repas, co jsem kupoval před dvěma rokama a fičí stále dobře na normální věci.

dustin

« Odpověď #7 kdy: 18. 05. 2016, 14:12:53 »
Asi tam ten ventilátor má smysl, když výrobce nechce bednu provozovat bez něj (tedy je to natvrdo v biosu, bez možnosti vypnout). Značkové kompy to tak mají. Osobně bych stávající hlučný větrák vyměnil za nějaký tichý a neřešil jeho emulaci.

« Odpověď #8 kdy: 18. 05. 2016, 21:49:42 »
Asi tam ten ventilátor má smysl, když výrobce nechce bednu provozovat bez něj (tedy je to natvrdo v biosu, bez možnosti vypnout). Značkové kompy to tak mají. Osobně bych stávající hlučný větrák vyměnil za nějaký tichý a neřešil jeho emulaci.
Prikláňam sa k tomu názoru, ventilátor na skrini znižuje vstupnú teplotu na zdroji, čím priaznivo pôsobí na jeho životnosť. Nový ventilátor stojí prakticky nič, trošku drahší vydrží roky a je veľmi tichý. Osobne mám rád ventilátory Noctua, okrem dobrých parametrov balenie väčšinou obsahuje aj spojku na redukciu otáčok, čím ešte viac znižujú hluk.

peekaa

• 128
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 18. 05. 2016, 21:57:31 »
Děkuji za váš názor. O tomto vím, nicméně rozhodl jsem se jinak. Jinak bych snad ani dotaz nepokládal.

fish

« Odpověď #10 kdy: 19. 05. 2016, 08:45:32 »
A co zapojit odpor sériově s napájením a snížit otáčky? http://pctuning.tyden.cz/navody/upravy-snizeni-hluku/3729-upravujeme_pc-jednoduchy_zpomalovac_vetracku

Pokud je jediný problém hluk, snížení otáček výrazně sníží hluk při zachování alespoň malého průtoku vzduchu.

peekaa

• 128
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 19. 05. 2016, 08:55:31 »
Ano, to jsem zkoušel, ale když máte pwm tak mi to moc nefungovalo. Rozhodně to nebylo lineární a když jsem zvyšoval odpor tak se najednou větrák přestane točit zcela. Odpor pravděpodobně otáčky sníží, ale PWM si je zase zvedne zpět. Mě se hodně líbí ten nápad s 555, v číně to mají za pár haléřů, jako kit jsem to tedy nenašel. Nemám ale dost času si s tím hrát a laborovat.... Bylo by to takové velmi čisté a nedrahé řešení. Tak uvidíme.

Ich

« Odpověď #12 kdy: 19. 05. 2016, 08:56:25 »
Ještě bych zkusil vlézt do rozšířeného nastavení BIOSU. Obvykle to je v kombinaci CTRL+klávesa kterou se běžně leze do BIOSu. Případně při F1 / F10, tak F11. Někdy tam bývá tahle volba následně dostupná.