Kdy bude Perl 6?

qwerty

Kdy bude Perl 6?
« kdy: 16. 05. 2016, 18:28:26 »
Dobry den,

chtel bych se zeptat, kdy bude Perl 6? Ma smysl se ho ucit? Nebo je lepsi se naucit Python? Perl 6 mi prijde jako docela zajimavy jazyk, ale s velmi pomalym vyvojem. Myslite si, ze prorazi do sveta?
« Poslední změna: 16. 05. 2016, 20:43:07 od Petr Krčmář »

mikrom

Re:Kdy bude Perl6?
« Odpověď #1 kdy: 16. 05. 2016, 19:42:41 »
Dobry den,

chtel bych se zeptat, kdy bude Perl 6? Ma smysl se ho ucit? Nebo je lepsi se naucit Python? Perl 6 mi prijde jako docela zajimavy jazyk, ale s velmi pomalym vyvojem. Myslite si, ze prorazi do sveta?

Myslim, ze teraz nema zmysel sa ho ucit.
Lepsie je venovat sa tomu co tu teraz je: Perl 5 - alebo nieco ine napr. Python, ...

x14

• 182
    • Zobrazit profil
Re:Kdy bude Perl 6?
« Odpověď #2 kdy: 18. 05. 2016, 14:23:10 »
kdy bude Perl 6? Ma smysl se ho ucit? Nebo je lepsi se naucit Python?
Těžko odpovědět. Stejné otázky jsem si kladl už před 5 roky...
Perl 6 je v každém případě super! Škoda, že pořád není final a celé to trvá tak dlouho. Ale není mrtvý, pořád se na něm pracuje. O minulých Vánocích vyšlo toto prohlášení. V něm je mimo jiné uvedeno: "What we do claim is that you now have a stable language specification".

Zelenac

« Odpověď #3 kdy: 02. 06. 2016, 19:09:29 »
Jestli chces jazyk, ktery za chvili taky umre, prejdi na python. V opacnem pripade se nauc neco poradneho.

Pamatuju si, kdyz jsem jako decko chodil mezi regalama a vsude byly knizky o Perlu. Dneska prebral oteze Python. Ale c++ je tu porad, bud chlap  8)

marty

« Odpověď #4 kdy: 02. 06. 2016, 19:24:30 »
Uc se neco poradnyho, jak psal Zelenac, C++ nebo za mne C#.

gl

« Odpověď #5 kdy: 02. 06. 2016, 19:44:04 »

Jak můžeš srovnávat Perl 6 se sračkou jako C#? Píšeš skripty na linuxu v Monu nebo v C++?

Trident

« Odpověď #6 kdy: 02. 06. 2016, 20:14:35 »
U C++ mi prislo po mnoha iteracich (poprve jsem cetl na zacatku 90tych let v SW novinach) ze je takove progrosky rozbordelene a snazi se uchopit kazdy problem/paradigma do pazour programovacicho jazyka, misto toho aby progros dostal dobre nastroje a  pouzil svuj rozum tak se musi ten jazyk nabiflovat z megatluste knihy a stejne nepouzive vsechno. Je to jako designovat specialni typ auta pro kazdy druh zatacky...

Krom toho mi taky prijde ze vyrabi problemy ktere neexistuji. Subjektivni pohled neprogramatora ktery musi denne delat veci KISS principem jinak to muze i nekoho stat balik penez(v lepsim pripade).
Takze zatim si vystacim se svou hlavni svatou trojci. Strojak x86/sparc/arm,milovane Ccko,perl 5, mezerove pikacu. bourne shell a ksh nepocitam nebot to je samozrejmost. K jave mam predsudky a psychicky odpor neb jsem pracoval po boku vyvojaru a v nasem slunicku byly javisti jiny vesmir tlacici sve silene tooly do operacniho systemu ( politicka vec ).
Ulety z mladi typu fortran,delphi,mailovaci jizdni rad cinskych drah a jine nepocitam.
C# se mi hodne libil co do navrhu a snadnosti pouziti pro neprogrose ale nejak na nej nebyl cas.

čumil

« Odpověď #7 kdy: 02. 06. 2016, 20:24:35 »
Jestli chces jazyk, ktery za chvili taky umre, prejdi na python. V opacnem pripade se nauc neco poradneho.

Pamatuju si, kdyz jsem jako decko chodil mezi regalama a vsude byly knizky o Perlu. Dneska prebral oteze Python. Ale c++ je tu porad, bud chlap  8)
Vzhledem k tomu že google si python oblíbil, pochybuju že jen tak chcípne.

To že chcípa perl není až tak překvapení. Umožňuje psát totálně nečitelné sračky. A protože to umožňuje, tak to taky lidi dělaj.

gl

« Odpověď #8 kdy: 02. 06. 2016, 20:44:41 »

Vzhledem k tomu že google si python oblíbil, pochybuju že jen tak chcípne.

To že chcípa perl není až tak překvapení. Umožňuje psát totálně nečitelné sračky. A protože to umožňuje, tak to taky lidi dělaj.

Nečitelné sračky jdou psát ve všem. Pro některé úlohy je Python docela neohrabaný. Chybí mi například možnost pracovat s podprocesy jako se soubory, operátory pro testování souborů, víceřádkové anonymní funkce, interpolace v řetězcích, automatické přetypovávání a spousta jiných věcí. Defaultní pythonovská knihovna pro regulární výrazy neumí spoustu v Perlu samozřejmých věcí. Perl 6 opravuje nepěkné vlastnosti Perlu 5 a přidává spoustu super featur. Doufám, že se prosadí.

marty

« Odpověď #9 kdy: 02. 06. 2016, 20:49:29 »

Jak můžeš srovnávat Perl 6 se sračkou jako C#? Píšeš skripty na linuxu v Monu nebo v C++?
C# neni sracka, o cem to kecas? robils v tom nekdy? co jineho dokazes v perlu mimo skriptu? NIC! Podivej se na C# a nepiiicuj. v cem je napsany linux? no vcem? zeby v C++?

google si oblibil i google glass a pomalu je to mrtvej projekt. ;)

gl

« Odpověď #10 kdy: 02. 06. 2016, 20:57:21 »

C# neni sracka, o cem to kecas? robils v tom nekdy? co jineho dokazes v perlu mimo skriptu? NIC! Podivej se na C# a nepiiicuj. v cem je napsany linux? no vcem? zeby v C++?

google si oblibil i google glass a pomalu je to mrtvej projekt. ;)

Dělal jsem jsem webové aplikace ve Webforms. Oproti Rails nebo Djangu to tenkrát byla sračka. Možná už je to lepší. V MVC jsem nic nedělal. Linux je napsaný v C.

gl

« Odpověď #11 kdy: 02. 06. 2016, 21:16:03 »
co jineho dokazes v perlu mimo skriptu?

Co děláš v C#? To co jsem já dělal v C# bych v Perlu zvládl s menší námahou.

mikrom

« Odpověď #12 kdy: 02. 06. 2016, 23:01:25 »
Jestli chces jazyk, ktery za chvili taky umre, prejdi na python
Na zaklade toho kolko MS technologii (roznych Visual .. ) v minulosti zakapalo, sa da predpokladat ze aj C# chcipne skor ako Perl alebo Python.

co jineho dokazes v perlu mimo skriptu? NIC! Podivej se na C# a ... :)
Povysenecky sa vyjadrujes k skriptu. Skript je uplne normalny program, len je interpretovany, to ale neznamena, ze neurobi taku istu alebo aj lepsiu pracu ako nejaky program v C#.
Ja si myslim, ze vacsinu veci urobim v skripte rychlejsie, ako v kompilovanom jazyku.
C# ma 2 problemy:
1.  je od Microsoftu
2.  je viazane na jedinu platformu
Preto ho nepouzivam.

To ze je od MS je velke minus, lebo je iba na lubovoli MS kedy zanikne. Je trochu podobne ako Java , akurat urobene naschval nekompatibilne - ina konvencia nazvu metod (napr. Main vs main) ... atd. C# ma asi tak jedno vyvojove prostredie - od MS a bezi na jednej platforme - tiez od MS. Ked napises program v C# a chces, aby ti bezal na inom Windows, musis tam minimalne nainstalovat .NET runtime prislusnej verzie. Vlastne ked pouzivas C# si vo vsetkom uplne zavisly od MS :)
U Perlu/Pythonu mas n vyvojovych prostredi. Ked sa ti jedno nepaci prejdes na druhe. Skripty bezia vsade kde mas nainstalovany interpret. Ked chces aky ti skript bezal na inom pocitaci musis tam mat Perl/Python a prislusne moduly. To je vcelku podobne, akurat rozdiel je v tom, ze ked napisem v Perle/Pythone skript, tak mi to pobezi bez zmeny na roznych platformach: mozem si to pustit aj na Windows, Linux alebo aj na exotickom stroji ako AS/400, s cim sa pri C# neda pocitat.

Pretoze nevyvijam pre Windows, tak C# je pre mna uplne off topic. Ale aj ked uz su nejake verzie zadarmo, aj tak ma to vobec nelaka ani ako hobby, alebo ako utilita.  Ked potrebujem nieco  rychlo odskusat pouzijem radsej Perl, Python, alebo Javu.
Rozdiel je sloboda vs nesloboda.

gl

« Odpověď #13 kdy: 03. 06. 2016, 01:03:44 »
mailovaci jizdni rad cinskych drah

to je co?

marty

« Odpověď #14 kdy: 03. 06. 2016, 08:00:34 »
co jineho dokazes v perlu mimo skriptu?

Co děláš v C#? To co jsem já dělal v C# bych v Perlu zvládl s menší námahou.

Delal jsem od webovych aplikaci psanych v asp.net webforms, asp.net mvc, az po desktopove aplikace psane ve WPF a mobilni aplikace. Jsem si jistej, ze kvalitne napsany GUI desktopo aplikaci nenapises ani v Perlu ani v Jave. Podivej se na WPF a az tehdy zistis silu toho, jak paradne se delaji aplikacie pro desktop.

To, ze je C# vazanej je blbost. MS jde pomaly ale jiste cestou OpenSource a muzes take programovat v linuxu.
Co se tyce runtimu.

Citace
Ked napises program v C# a chces, aby ti bezal na inom Windows, musis tam minimalne nainstalovat .NET runtime prislusnej verzie. Vlastne ked pouzivas C# si vo vsetkom uplne zavisly od MS

No tak jiste, je to logicke, ze kdyz MS vytvori nove knihovny, nebo je nejak upravi, tak to nepujde na stroji, ktery danej framework nema. Obdobne je to i u Javy, takze klames. Skus napsat neco s pouzitim Java SDK 8 a spustit to na masine, kde je nainstalovano Java SDK 5. No ani hovno ti nepojede.

VS nepotrebuji, muzu to psat jenom v Notepadu, potrebuji jenom MSBuild. I u Javy potrebuji nejakej kompiler.

Citace
Na zaklade toho kolko MS technologii (roznych Visual .. ) v minulosti zakapalo, sa da predpokladat ze aj C# chcipne skor ako Perl alebo Python.
No to jiste, proto tahle statistika ukazuje presnej opak :D :D
http://www.tiobe.com/tiobe_index
MS jen tak nepochova C#/.NET protoze je to jedna z nejlepsich technologii, kterou udelal, hlavne co do programovani.

Ja bych nechal lidi, nech si pisou sve skripty, vzdyt jiste, daji se v tom delat i dobre veci, ale ne tak poradni jako v C/C++/C#.