Pokud jsou ambice Haskellu aby to byl proof of concept jazyk a laboratoř nápadů pro ostatní tak je vše v pořádku. Ale z diskuzí tady na rootu a jinde mi příjde, že je to kouzelná hůlka co každý kód zelegantní a zparalerizuje a jediné co ho drží zpátky jsou cizí pikle a lopaty co tomu nerozumí.
Tak to si nikdo, kdo to používá, nemyslí. Už třeba vzhledem k tomu, že to je jazyk s GC, tak prostě na různé úlohy prostě vhodný není čistě z performance důvodů. Spíš řekl, že to je velmi zajímavě navržený jazyk, který se prakticky supr používá a díky tomu, jak je navržený, tak je to zároveň skvělá laboratoř pro nové koncepty.
Třeba teď se docela zvažuje implementace lineárních typů a fakt nikdo netuší, jestli to bude úplně slepá cesta, nebo z toho něco vyleze. Počítá se s tím, že se udělá implementace a pak se uvidí, jestli to v praxi lidi začnou používat, jak to budou používat a na základě toho se ten koncept bude nějak dál rozvíjet.
Jinak představa, že hlavní důvod nerozšířenosti Haskellu je, že na něj má dostatečný mozkový výkon jen malá, elitní část populace je docela úsměvná. Nedivim se, že se tahle myšlenka, uchytila zrovna v téhle komunitě
Určitá část populace prostě není schopna pochopit pointery. Ta druhá část populace nechápe, co je na tom složitého. Další část populace není schopna pochopit rekurzi. Ti, co ji chápu nerozumí, co na tom je složitého. A další část není schopna pochopit třeba tohle:
https://www.schoolofhaskell.com/user/bartosz/understanding-algebras.... a ti, co to pochopili, chápou, že to není zas až tak lehké......
Ten jazyk se docela běžně používá způsoby, které jsou v jiných jazycích strašně obtížně vyjádřitelné. Typový systém se používá způsobem, který lze horkotěžko v jiných jazycích simulovat makrama nebo introspekcí..a nebo vůbec ne.
Když se bavím s lidmi o tom, jestli je programování složité, tak všem říkám, že je to strašně lehký. Co je těžkého na pythonu? Udělej tohle, udělej tamto...je to spíš "hodně jednoduchých věcí". Ale že je haskell lehký bych se teda fakt neodvážil. Do těch textů o katamorfismu jsem čučel asi týden, než jsem pochopil, jak to vůbec použít a další týden, než jsem pochopil, jak to funguje (a teorii kolem toho radši nechám jiným...).