Má Haskell budoucnost?
Poloz si otazku na aky ucel by mal mat buducnost?
Na enterprise programovanie vacsich veci sa pouziva Java, C++, COBOL, C#, ... Ostatne jazyky sluzia na rychle naprogramovanie malych uzitocnych veci - tzv. skriptovanie. Podla mna s Haskellom to bola hlavne modna vlna. Haskell ma buducnost asi nadalej v akademickej sfere na vyuku FP, ale v praxi moc nie. Co sa tyka FP, tak pre prax je lepsi napr. OCAML, lebo sa v tom da programovat aj normalne (imperativne), alebo klasicke jazyky zalozene na LISP/Scheme: racket, newlisp...
Pripada mi to dost podobne ako ked prisiel Ruby a vsetci hovorili, ze je o moc lepsi ako Perl a Python. Naucil som sa ho sice - pacil sa mi, lebo mal regex ala Perl a nebolo treba odsadzovat ala Python - ale zial nakoniec v praxi som ho pouzil asi iba raz. Ukazalo sa ze Perl a Python pouzivam aj nadalej a Ruby ich nenahradil.
Haskell som skusal, ale nie je mi moc sympaticka ta syntax - povinne odsadzovane ako v Pythone... Viac sa mi paci OCaml, alebo klasicke lispovske Racket alebo NewLisp.
Preto si myslim, ze Haskell nebude tiez nejaky dlhotrvajuci trhak. Urcite ma zmysel naucit sa ho do urcitej miery , aby clovek ziskal rozhlad, ale to je asi vsetko ... dobre platenu pracu v nom asi neziskas.