Problém s Hello world ve VBNetu

Grand alf

Problém s Hello world ve VBNetu
« kdy: 11. 05. 2016, 17:14:35 »
Zdravím všechny,

potřeboval bych si nějakým způsobem osvěžit znalosti VB, tak jsem si nainstaloval MonoDevelop z repozitářů Ubuntu. Pokusil jsem se vytvořit první program, ale už při vytváření Solution mi to hlásí: Load failed: Project does not support framework '.NETFramework, Version=v4.5'.

Víte, co bych měl nainstalovat, aby to fungovalo (pomocí apt-cache search se mi NETFramework nepodařilo najít), případně jak zajistit, aby můj projekt podporoval nějakou jinou verzi a jak zjistit, která verze by to měla být?

V XML souboru EmptyProjectFirst.vbproj je řádek s textem     "<TargetFrameworkVersion>v4.5</TargetFrameworkVersion>", který by možná stačilo upravit pro aktuální verzi, ale bohužel netuším, jak ji zjistit.

Díky všem za odpovědi.

Grand alf

Re:Problém s Hello world ve VBNetu
« Odpověď #1 kdy: 11. 05. 2016, 20:21:34 »
Podařilo se mi odstranit část problému. Konkrétní verzi jsem přepsal na 3.5 podle http://stackoverflow.com/questions/8651449/visual-studio-project-to-monodevelop , čímž jsem se zbavil výpisu chyb. Pokud ale kliknu na jakékoliv tlačítko Build, nevytvoří se mi nikde žádný spustitelný soubor. Žádný jsem nenašel ani v .bin/release (případně .bin/debug), ani v kořenovém adresáři projektu.
Mohly by se vytvořené soubory ukládat jinde?
Napadá někoho, čím by to mohlo být způsobené?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 11. 05. 2016, 21:38:10 »
Tak vzhledem k tomu, ze se jdna o MS technologie, jsem presvedcen, ze prelozene soubory se budou nachazet na nejakem zcela logickem miste, kde by je ocekaval uplne kazdy. K nalezeni toho logickeho mista bych pouzil find -mtime.

Grand alf

« Odpověď #3 kdy: 11. 05. 2016, 22:53:34 »
Díky za nápad, právě jsem prohledal celý disk s výsledkem No such file or directory. Podle všeho se ty soubory ani nevytváří, ale vůbec nechápu proč.

Nemo55

« Odpověď #4 kdy: 11. 05. 2016, 23:54:24 »
Zalozky Edit -> Preferences -> Projects -> .NET Runtimes - tady muzes nastavit verzi. Jinak normalne exe assembly je ve jmenoProjektu/bin/Debug/, alespon u me (delam v C#). Muzes zkusit napsat v textovym editoru zdrojovy kod a prelozit mcs zdrojak.xx. Pak spustit mono zdrojak.exe.

Grand alf

« Odpověď #5 kdy: 12. 05. 2016, 15:26:58 »
Zalozky Edit -> Preferences -> Projects -> .NET Runtimes - tady muzes nastavit verzi. Jinak normalne exe assembly je ve jmenoProjektu/bin/Debug/, alespon u me (delam v C#). Muzes zkusit napsat v textovym editoru zdrojovy kod a prelozit mcs zdrojak.xx. Pak spustit mono zdrojak.exe.

Díky za odpověď, v .NET Runtimes Mám jenom "Mono 4.2.3 (Default)". Co se toho exe týče, tak problém je teď především v tom, že tam ten exe soubor po Buildu projektu není. Co se mcs týče, bohužel se mi program nepodařilo přeložit, pravděpodobně protože zkouším VBNet (Visual Basic). Zkopíroval jsem někde Hello world z internetu a vadily tomu i běžné komentáře. Když jsem je smazal, tak si mcs stěžovalo na Imports. Díval jsem se na manuálové stránky a ikdyž jsem to proletěl jenom zběžně, tak jsem nenašel ani zmínku o VBNet. Nevíš o nějakém překladači pro Visual Basic přes příkazovou řádku? Řešení podobné tomu, které jsi tady naznačil, by mi do začátku úplně bohatě stačilo.

Nemo55

« Odpověď #6 kdy: 12. 05. 2016, 16:08:40 »
Musis trochu googlit:) Ve VB nedelam, ale co jsem cetl:
http://www.mono-project.com/docs/about-mono/languages/visualbasic/

Vbnc is a CIL compiler for the Visual Basic.Net

Obecne mi nektere projekty z VS do Monodeveloperu delaji trochu problemy, kdyz se mi to nepodari odstranit tak jen zkopiruju zdrojaky a buildnu to nacisto zde. Obcas je nutno pridat rucne reference je to v Solutions u projektu, nebo balicky. Krome grafickych veci (wpf, winforms) ktere jsou tak nejak ne uplne dobre prensne normalni kod jsem snad upravovat nemusel. Zkus zalozit v Monodeveloperu novy projekt a napsat si vse sam (nebo zkopirovat zdroj) a ne otvirat projekt delany jinde, tak si otestujes jak ti to chodi a treba se pak k tomu zase muzes vratit..

Grand alf

« Odpověď #7 kdy: 12. 05. 2016, 16:27:47 »
Musis trochu googlit:) Ve VB nedelam, ale co jsem cetl:
http://www.mono-project.com/docs/about-mono/languages/visualbasic/

Vbnc is a CIL compiler for the Visual Basic.Net

Obecne mi nektere projekty z VS do Monodeveloperu delaji trochu problemy, kdyz se mi to nepodari odstranit tak jen zkopiruju zdrojaky a buildnu to nacisto zde. Obcas je nutno pridat rucne reference je to v Solutions u projektu, nebo balicky. Krome grafickych veci (wpf, winforms) ktere jsou tak nejak ne uplne dobre prensne normalni kod jsem snad upravovat nemusel. Zkus zalozit v Monodeveloperu novy projekt a napsat si vse sam (nebo zkopirovat zdroj) a ne otvirat projekt delany jinde, tak si otestujes jak ti to chodi a treba se pak k tomu zase muzes vratit..

Díky!

Aplikace funguje, konečně už si můžu zkoušet. Ne že bych negooglil (přestože mám raději duckduckgo), ale tahle informace mi trošku unikla. Ten kompiler ani nebyl nainstalovaný. Myslel jsem, že se to nainstalovalo v závislostech. Už mi funguje i ten MonoDevelop. Upřímně, tak trošku bych čekal, že to alespoň napíše nějakou chybovou hlášku, že nenajde kompiler, ale MonoDevelop prostě řekne, že je vše v pořádku. To mě docela mátlo, protože jsem si myslel, že je nějakým způsobem funkční. Instaloval jsem libmono-microsoft-visualbasic10.0-cil a myslel jsem, že se tyhle věci nainstalují v závislostech.