Kombinacia JavaEE a Windows

MAXimus

Kombinacia JavaEE a Windows
« kdy: 10. 05. 2016, 22:08:59 »
Ak mozem poprosit, bol by som rad ak by sa k tejto teme vyjadrili hlavne programatori Java Enterprise ktory vedia ako to realne funguje v praxi.

Som studentom IT na vysokej skole a bavi ma programovanie v Java ... realne zvazujem, zeby som sa po skole venoval vyvoju webovych aplikacii v tomto jazyku, no niesom velky kamarat s linuxom. Preto by ma zaujimalo ci v reale vyuziva java vylucne s linuxom a ake su moje sance najst seriozny job v nejakej vacsej korporacii za predpokladu, ze budem v jave fakt dobry, no nebudem holdovat linuxu. Dakujem

andy

Re:Kombinacia JavaEE a Windows
« Odpověď #1 kdy: 10. 05. 2016, 22:50:57 »
Nemusis holdovat linuxu, ale praca nie je iba zabava a keby som s tebou robil pohovor, asi by som sa ta opytal preco ten linux nevies? Potom by som mal pochyby, lebo mozes dostat rozne projekty a nie vsetky budu priatelske a zabavne.. K tomu linuxu, zavisi od projektu. Ja som nezazil, ze by sa vyvijalo na linuxe. Normalne programujes v eclipse, nejaky ten tomcat alebo aplikacny server bezia aj na windows a prave vyhoda javy je v platformovej nezavislosti (aspon sa snazi byt). Zakladne prikazy (napr na restart servera) by si mal ovladat, ale ak chces byt programator, tak by si nemal mat problem sa to naucit. Cize nemusis byt linuxovy hacker, ale mal by si vediet, kde je sever.. (co je to cron, ze su nejake init scripty atd)
K tej java enterprise..vela projektov sa robi aj v springu. Ak povies ze vies java ee a spring, tak tvoje sance najst seriozny job su dost vysoke.

tralala

« Odpověď #2 kdy: 10. 05. 2016, 22:58:33 »
andy to povedal vsetko. nemyslim si ze seriozny zamestnavatel by ta nezobral pretoze nevies s linuxom, stale sa na linux pozera ako na plus a nie na nutnost

ja to mam presne naopak a asi trochu tazsiu vychodiskovu poziciu, odmietam pracovat s windowsom a viac menej som sa preto s terajsim zamestnavatelom rozlucil pretoze mi to chcel rozkazat a to ja nemienim tolerovat

tralala

« Odpověď #3 kdy: 10. 05. 2016, 23:04:30 »
kazdopadne, ako iste vies tak sa na javu nabaluje vela nastrojov ako gradle, maven, ant ... nie je na skodu aj nejaky ten docker, rozne aplikacne servery a podobne a viac menej sa nevyhnes tomu ze to budes musiet pouzivat.

z toho co som videl ako to ludia pouzivaju na windowse to nie je extra vyhra, sami na to nadavaju ze akonahle chces robit vo windowse nieco konzoloidne tak to je ciste utrpenie, preto minimalne by som instaloval git-bash.

uprimne si neviem velmi predstavit, ze by niekto totalne vsetko robil z IDE, ak dam ruku na srdce tak z 13tich kolegov, dvaja pouzivaju windows, dvaja mac, ostatni linux a dvaja testeri maju windows tiez takze by som povedal ze k tomu linuxu nejako postupom casu asi doiterujes aj tak :)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 10. 05. 2016, 23:08:07 »
A v cem presne je problem naucit se Linux tak, aby o nem clovek vedel par zakladnich veci? Ne kazdy musi umet programovat jadro, navic Linux uz davno neni akorat nejake strasne CLI na cernem displayi.

MAXimus

« Odpověď #5 kdy: 10. 05. 2016, 23:11:34 »
Dakujem za odpovede :) no budem sa musiet nejak s tym linuxom lepsie oboznamit a mozno nakoniec ze to nebude az taky problem :)

A nepovedal by som ze snim mam vyslovene problem ... no som nan zvyknuty a pracuje sa mi snim dobre, zatial som na nom nemal problem ktory by sa nedal vyriesit. Popravde trocha zvazujem aj ze sa dam na .NET, prave kvoli windowsu ... 100 ludi 100 chuti

MAXimus

« Odpověď #6 kdy: 10. 05. 2016, 23:12:38 »
S tym novym ASP.NET Core podla mna bude .net este ziadanejsi takze to asi tiez nebude zla volba :)

Zdenek Henek nereg

« Odpověď #7 kdy: 10. 05. 2016, 23:29:45 »
Linux pro programovani v jave neni nutny. U nas v tymu jsem jedinej, kdo ma na desktopu linux. Ostatni pouzivaji windows i kdyz je nas runtime linux.

Jsou drobnosti, ktere pak nejsou prijemne. e.g. windows file timestamp je v milisekundach ale linux file timestamp je v sekundach.
Toto muze zpusobit problemy, pokud se timestamp porovnava s timestamp ulozenou v databazi ... atp.

Osobne se mi lepe programuje v linuxu, ale chapu, ze to neni pro kazdeho. Vyhoda je, ze kdyz se pak musim pripojit k testovacim servcerum nebo jeste hur k produkci, tak jsem jako doma a nemusim se soustredit na "boj" se systemem, ale na reseni problemu.
Ak mozem poprosit, bol by som rad ak by sa k tejto teme vyjadrili hlavne programatori Java Enterprise ktory vedia ako to realne funguje v praxi.

Som studentom IT na vysokej skole a bavi ma programovanie v Java ... realne zvazujem, zeby som sa po skole venoval vyvoju webovych aplikacii v tomto jazyku, no niesom velky kamarat s linuxom. Preto by ma zaujimalo ci v reale vyuziva java vylucne s linuxom a ake su moje sance najst seriozny job v nejakej vacsej korporacii za predpokladu, ze budem v jave fakt dobry, no nebudem holdovat linuxu. Dakujem

perceptron

« Odpověď #8 kdy: 11. 05. 2016, 11:23:37 »
je uplne bezne ze sa java developuje na windowse a produkcia bezi na linuxe

« Odpověď #9 kdy: 11. 05. 2016, 11:40:48 »
Nekde se jede na Win s deployem na Linux. Ale poptavde receno - kdyz uz se ti nechce mit Linux na desktopu, tak snad radeji jit s davem a poridit si Maca. To je ted asi nejcastejsi varianta (Mac jako stanice, Linux jako server).

Ivan

« Odpověď #10 kdy: 11. 05. 2016, 11:48:28 »
Vetsina Java programatoru pouziva Windows a deployment dela na Linuxu. Kazdy Java tym ale potrebuje nekoho kdo jim skutecne nainstaluje a nakonfiguruje JBOSS, Jenkins, Maven repository, ... a tam uz je znalost Linuxu potrebna.

Navic JBOSS i Maven generuji silene logy a spoustet to v cmd konzoli na Windows je doopravdy opruz, i kdyz podle toho co jsem videl to vetsina javistu tak delela. Moje zkusenost s Javou na Windows je takova, ze cygwin se doopgravdy hodi a nema cenu se toho bat.

Napr. chyba z JBOSS deployment descriptoru muze mit i 10KB a vsechno je to na jedne radce. Pokud se chces doopravdy podivat co ti to hlasi, tak je lepsi mit JBOSS spusteny na jine konzoili nez je cmd.exe.

Ivan

« Odpověď #11 kdy: 11. 05. 2016, 11:52:24 »
Jeste jsem si vzpomel na jednu vyhodu Linuxu. Pokud ve firme pouzivas nejaky ynteligentni antivirus, tak se muze stat, ze ta sr*cka rozbali a analyzuje kazdy .jar soubor na ktery sahnes (behem kazde kompilace), a pokud v tom jar-u jsou dalsi archivy, tak to analyzuje rekurzivne i ty. Do dokaze spolehlive zabit perfomance kazdeho desktopu.

anonym069

« Odpověď #12 kdy: 12. 05. 2016, 00:08:25 »
Jenom potvrdím (i vyvrátím), co už bylo několikrát napsané výše – Java ani vývoj v ní nejsou vůbec nijak vázané na Linux.

U nás ve firmě má většina vývojářů Windows, Linux má jen utlačovaná minorita. Všechny možné nutné nástroje (IDE, Maven repository, Jenkins, aplikační servery...) je možné bez problémů rozchodit i na Windows – právě proto, že jsou napsané v Javě. Navíc ty podpůrné serverové nástroje beztak obvykle spravují "ajťáci" a nikoliv sami vývojáři, a tam je ti pak v 99 % víceméně jedno, na čem to běží. Naše aplikace v produkci běží jak na Windows, tak na Linuxu, vyvíjíme i pro embedded zařízení s Windows CE. Vývojářské testování je možné na Windows, běh na Linuxu otestuje QA. Pokud se člověk vyvaruje používání čehokoliv, co může být OS specifické (timestampy souborů), respektive naučí se s tím pracovat (a je toho opravdu jen minimum), tak je vše v pohodě. Většina specifik, které je nutné řešit, se stejně týká spíš rozdílů mezi DBMS než OS.

Já osobně vyvíjím také na Windows, téměř vše dělám z IDE. Mimo IDE používám jen TortoiseGIT a TortoiseSVN. Tohle by šlo i v IDE, ale Tortoise nebo jiné podobné specializované GUI nástroje jsou ve spoustě případů lepší. Cygwin v práci nemám, jen doma, a k vývoji jej téměř vůbec nepoužiju – jen jako konzoli pro menší "domácí" aplikace. Pro enterprise aplikace, které chrlí desítky megabajtů logů za hodinu, je konzole víceméně k ničemu, naopak je třeba mít kvalitní textový editor, který je zvládne nejen otevřít, ale pak s nimi i svižně pracovat (ale to se netýká jen logů, ale i třeba nějakého většího XMLka z produkce atp.).

A také bych rád podotkl (právě tu o tom předevčírem byla diskuze), že weby jsou možná tak sotva jednotky procent veškerého kódu napsaného v Javě (byť jsi napsal, že bys je rád dělal). Jenom jsou tolik vidět, protože je to UI, vše ostatní už moc na první pohled vidět není. Až dostuduješ, a hlavně až nastoupíš do nějaké firmy, dost se ti (samy) rozšíří obzory o tom, co se všechno v Javě píše. Zmiňuji to proto, že já měl z vývoje enterprise aplikací, když jsem o nich ještě nic nevěděl, docela hrůzu, ale teď naopak vidím jako výhodu, že se nemusím dělat s UI, natož s webama. Nemusím řešit rozsypané UI, nebo jak to vypadá v deseti různých webových prohlížečích. Výstup z aplikace (logy, XMLka, JSONy atd.) si můžu zazálohovat a kdykoliv se k tomu vrátit. Běžící aplikaci pak můžu různě dráždit třeba přes JMX ;-)

PS: Na projekty v Mavenu jsou lepší NetBeans než Eclipse, protože je podporují nativně. Eclipse si dost hákuje svůj interní build na Maven lifecycle, a ten výsledek občas... jak to říct slušně... no kolegové s Eclipse v takových případech právě moc slušní nejsou.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 12. 05. 2016, 00:11:53 »
Nekde se jede na Win s deployem na Linux. Ale poptavde receno - kdyz uz se ti nechce mit Linux na desktopu, tak snad radeji jit s davem a poridit si Maca. To je ted asi nejcastejsi varianta (Mac jako stanice, Linux jako server).
Jo, nejlíp MacBook 12"

Kolemjdoucí

« Odpověď #14 kdy: 12. 05. 2016, 10:11:15 »
Já osobně vyvíjím také na Windows, téměř vše dělám z IDE. Mimo IDE používám jen TortoiseGIT a TortoiseSVN. Tohle by šlo i v IDE, ale Tortoise nebo jiné podobné specializované GUI nástroje jsou ve spoustě případů lepší.

PS: Na projekty v Mavenu jsou lepší NetBeans než Eclipse, protože je podporují nativně. Eclipse si dost hákuje svůj interní build na Maven lifecycle, a ten výsledek občas... jak to říct slušně... no kolegové s Eclipse v takových případech právě moc slušní nejsou.

Evidentně jste ještě nevyzkoušel IntelliJ IDEA, tam je práce s SVN, GIT i Mavenem úplně v pohodě. Psal jste že neřešíte UI, takže by stačila i Community Edition (zadarmo).