Windows 7 sa updatol na windows 10

flack

Windows 7 sa updatol na windows 10
« kdy: 01. 05. 2016, 10:14:21 »
Zdravim idem si trocha po radu, doteraz som to este neriesil.

Notebook s windows 7 sa mi pocas vcerajsiej prace v zahrade updatol na windows 10. Resp ked som vecer prisiel pozerala na modra obrazovka. "Vita Vas system windows 10" a na nej sipka dalej. Tam uz sa pytal nieco v zmysle ci instalovat dalej alebo sa vratit spat k windows 7 zvolil som spat. System mi oznamil ze ak budem pokracovat bude sa instalovat windows10 a ak pojdem spat nainstaluje sa znovu windows 7.

Riesim to preto, ze notebook sa pouziva v autoservisu a ma v sebe diagnostiku. Ja som si notebook vlastne len vyziadal, aby som si pozriel co a ako "verzie, HASP kluc a vsetko k diagnostike co maju" aby som vedel ci som schopny nainstalovat ich diagnostiku do dalsieho notebooku.  Kedze pred nedavnom sa ukazalo, ze jeden notebook sa moze lahko pokazit a treba mat nahradu rychle po ruke v autoservise.

Notebook som rychle odpojil, vybral disk strcil do PC aby som videl obsah disku. Momentalne ho zalohujem aj ked len MBR, tabulku oblasti a particiu s windowsom. Resp to kopirujem rovno na novy SSD disk. Skusim ten SSD vlozit do notebooku a spustit vratenie win7.

Ibaze naozaj netusim ci sa to vrati do povodneho stavu, aby diagnostika v pondelok rano bola k dispozicii, alebo to totalne rozbije vsetko. Viem ze v servise nieje prihlaseny ten notebook ani do WIFI siete, aby zamestnanci nebrowsovali na nom. Par krat uz som ten notebook  mal doma takze do mojej WIFI pristup ma.  No serie ma ze som ho len zapol, pozrel velkost particii a potom som sa venoval dvorku a zahrade. Clovek sa vrati a pozera tam na neho windows10 bez toho aby som na nieco klikol, je jasne ze to mohlo byt uz planovane no i tak Mircosoft si to asi uziva.

Ma niekto predstavu ci sa to revertne spat ak dam spat, alebo to preinstaluje naozaj system a mozem si ist piskat. Kedze na aktivaciu tej diagnostiky bude treba este aktivacny kluc od distributora, ktory sa ziska zaslanim kluca, ktory zase vygeneruje instalacia.

Viem ze tam na druhej particii mam este backup, ale co obsahuje ci diagnostiku, alebo to bol backup len pred reinstalom zatial este neviem.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Windows 7 sa updatol na windows 10
« Odpověď #1 kdy: 01. 05. 2016, 10:30:24 »
Blahopreji vam k vasi nove, impruvovane user experience, ke ktere automaticky dochazi instalaci Widli 10.

Jinak az to zkopirujete a uvidite, jestli vam nabehnou nejake zbytky Widli 7, muzete se zkusit podivat, jestli nemate k dispozici Restore Point, vytvoreny jeste pred tim impruvmentem.

Az to nejak vyresite, stahnete si nekde GwxControlPanel a zakazte tim tu GWX sracku.

P.S.: Mam podezreni, ze mate nedeli v hajzlu. Kdyz ma clovek Widle, na zahradku nema cas.

flack

« Odpověď #2 kdy: 01. 05. 2016, 10:59:36 »
JardaP . diky  ;)

Vcelku to nieje take zle, ako sa vcera zdalo(naozaj vcera vecer som to natvrdo vypol lebo tam ina moznost ani nebola, uz tak mi to skazilo vecer).

Dal som vratit spat windows7 a ani nie 7 minut na tom SSD disku a uz tam nabehla povodna sedmicka s diagnostiku. Ale po tom vsetkom co sa clovek docital okolo nezelaneho updatu W10 sa mi hadam ani nedivite, ze som mal ohen hned na streche.

Dik za hint, ten GwxControlPanel uz stahujem. Povodny zamer bol len si tu ich TAXU diagnostiku obzriet, pozriet ci maju vsetky CD/DVD, precitat si navod a nainstalovat do ich starsieho notebooku(nefunkncna klavesnica a disk-uz som to vymenil) prave tu diagnostiku a ci uz to pojde aktivovat, alebo nie bolo jedno. Distributor by dodal kluc, ale urcite nie hned.

Sranda je, ze v baleni od diagnostiky som nasiel 2,5 HDD 320GB. Citat data z neho idu, ale vraj ten disk je zly.. to tvrdil distributor diagnostiky a notebook v tej dobe opravil(vymenil a reinstalil). Ale ktovie ako to bolo, tak som disk pripojil spat k notebooku, windows sice  nebootoval, ale data v linuxu vidim. Mozno neskor pozriem na smart ak nieco z neho vycitam. Necudoval by som sa keby bol uplne v poriadku a len system nenabiehal.

BTW JardaP . Nahodou ma tvoja odpoved potesila, nastatie obed aj veceru stihnem dnes na cas. :)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 01. 05. 2016, 11:17:14 »
Sakra, tos mel kliku jak od blazince. Skoro bych vsadil boty, jak jsi se uz videl, jak instalujes Widle, tri dny je updatujes a pritom ti sef funi na zada, kdy uz to konecne bude. :-)

Ondro

« Odpověď #4 kdy: 01. 05. 2016, 12:08:20 »
Nemal az taku kliku.
Do 30 dni po upgradu na win10 umoznuje MS vratit sa spet na povodny system.
Zatial som to pouzil raz(susedovi sa tiez nechcene upgradoval notebook) a na pocudovanie to preslo bez problemov.

Cudujem sa, ze MS nema este na krku nejaku hromadnu zalobu za taketo praktiky.

Lol Phirae

« Odpověď #5 kdy: 01. 05. 2016, 12:28:34 »
Zatial som to pouzil raz(susedovi sa tiez nechcene upgradoval notebook) a na pocudovanie to preslo bez problemov.

Pokud to byly W7, tak to bez problémů zcela jistě neprošlo. Ten downgrade totálně rozjebe plánovač úloh.

Cudujem sa, ze MS nema este na krku nejaku hromadnu zalobu za taketo praktiky.

Taky se divím.

Jenda

« Odpověď #6 kdy: 01. 05. 2016, 13:16:17 »
Tamagoči (Windows) když jsou někde potřeba řeším tak, že jsou ve virtuálu a jedou ze snapshotu. Když se rozbijou a nejdou opravit (už to někdy někdo viděl? :-)), tak se snapshot zahodí a udělá se nový. Nejlepší je zakázat tomu virtuálu přístup do sítě kromě nějaké vlastní proxy, která propustí jen to, co opravdu potřebuješ.

flack

« Odpověď #7 kdy: 01. 05. 2016, 14:04:53 »
Sakra, tos mel kliku jak od blazince. Skoro bych vsadil boty, jak jsi se uz videl, jak instalujes Widle, tri dny je updatujes a pritom ti sef funi na zada, kdy uz to konecne bude. :-)

To je skor mozno buduci svokor. Ja tam nemakam, len mi je zle ako tam od nich za kazdu prkotinu tahaju peniaze. Myslia, ze ked je to autoopravovna tak su v baliku aj zlodeji si tam chodia odliat do bandasiek naftu...

Mimochodom zda sa Vam tento disk vadny ako ho oznacil distributor diagnostiky? http://pastebin.com/LsPsCaV1   ;D

short a long test mi prave bezi.

BLEK.

« Odpověď #8 kdy: 01. 05. 2016, 14:39:34 »
Tak tento disk ma uz to najlepsie za sebou :D

MaM lentilky

« Odpověď #9 kdy: 01. 05. 2016, 19:19:01 »
- za mě je to jasný, dokud ve Windows 10 nebude železobeton, nebrat!!! :D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 01. 05. 2016, 20:32:08 »
Tak ale zase na druhou stranu, se cloveku zimpruvuje juzr expirience o tri cisla.

flack

« Odpověď #11 kdy: 01. 05. 2016, 20:54:30 »
Tak tento disk ma uz to najlepsie za sebou :D

Ak tomu aspon trocha rozumiem tak prave gravitacna tiaz ho odrovnala?
191 G-Sense_Error_Rate      0x0032   011   011   000    Old_age   Always       -       89

Ostatne hodnoty sa zdaju byt dobre, aspon mne ako laikovi v s.m.a.r.t.e. Disk ma ale ocividne len velmi malo "najazdene". Uz som sa pytal vraj ho vymenili par dni po tom co bol novy notebook.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 01. 05. 2016, 21:18:46 »
Ja tedy nevim, me z udaju smartu dost oci prechazeji. Ale nechapu, jak ten disk muze mit Power_On_Hours 137, Power_Cycle_Count 289 a pri tom byt v p​r​d​e​li. To s tim nekdo flaknul o zem?

barney

« Odpověď #13 kdy: 02. 05. 2016, 04:54:06 »
Ten disk je uplne v pohode. Ziadny smart parameter tam nie je na zlych hodnotach. Najdolezitejsie smart parametre su Raw_Read_Error_Rate, Reallocated_Sector_Ct a Load_Cycle_Count . Disk neukazuje ziadny vadny sektor. G-Sense_Error_Rate je v pohode, nie je kriticky.

G-sense error rate S.M.A.R.T. parameter
Citace
This parameter is considered informational by the most hardware vendors. Although degradation of this parameter can be an indicator of drive aging and/or potential electromechanical problems, it does not directly indicate imminent drive failure. Regular backup is recommended. Pay closer attention to other parameters and overall drive health.
zdroj:https://kb.acronis.com/content/9126

Takto zablokujes upgrade na win 10:
Subkey: HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate
DWORD value: DisableOSUpgrade = 1

« Odpověď #14 kdy: 02. 05. 2016, 06:56:27 »
To není všechno, lepší je udělat 2 změny (vypnout i GWX). Musí se ale změnit položka registry, která je skrytá, takže to nejde regeditem. Nejjedodušší je udělat soubor gwx.reg a do něj vložit:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Gwx]
"DisableGwx"=dword:00000001

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate]
"DisableOSUpgrade"=dword:00000001

Na tento soubor pak poklepat, odsouhlasit UAC, naimportuje se (změní se hodnoty) a je to. Upgrade na W10 jde udělat kdykoliv na vlastní přání později, na rozmyšlenou máme všichni čas do konce července.