PC nenastartuje, asi vadná deska?

Lama

PC nenastartuje, asi vadná deska?
« kdy: 01. 05. 2016, 10:08:02 »
Zdarec, chci se zeptat zkušenějších, z ničehož nic mi přestalo startovat PC, vůbec to nereaguje, ani větráky, nic. Myslel jsem si zdroj, tak jsem pořídil nový Seasonic a výsledek stejný. Ani to neťukne.
Ještě jsem si dělal neděje, že třeba špatný mikrospínač, tak jsem jej odpojil a kontakty přemostil přímo a nepomohlo.
Samozřejmě kotrola šňůry, zásuvky, laborování s kartama, povyhazování zbytečností i HDD jsem odpojil a nic.

Je možný, že by tak najednou zbouchla deska? Sice není už nejnovější, ale stejně. Desku mám Gigabyte EX 38, skt. 775, procák C2D E8400. Původní zdroj byl Chieftec, stáří celé sestavy asi 6 let.
Je možný, že ten zdroj časem zestárl a odpálil něco na desce, nevim, no, ale Chiefteky snad byly kvalitní.

Docela mě to mrzí, chtěl jsem s tim ještě tak rok vydržet a počkat na Zen. Co se dá dělat.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:PC nenastartuje, asi vadná deska?
« Odpověď #1 kdy: 01. 05. 2016, 10:31:49 »
Mozny je vsechno.

Ondro

« Odpověď #2 kdy: 01. 05. 2016, 12:16:41 »
Odporucam vyhodit vsetko a ponechat len zdroj, dosku a CPU. Mala by pipat , ze mu chyba RAM(za predpokladu, ze doska ma zapojeny pipak). Ak nepomoze, tak by som este resetol  BIOS. Ak nepipa, tak je na 99% pokazena zakladna doska. Pokazeny CPU som uz veeelmi dlho nevidel.

Lama

« Odpověď #3 kdy: 01. 05. 2016, 12:55:25 »
Ondro - to bych ještě mohl. Ale moc nedoufám.

Bob

« Odpověď #4 kdy: 01. 05. 2016, 13:48:01 »
Pokud  "ani větráky" tak se nezačne ani zapínat. Změřil bych nebo rovnou vyměnil baterku, už se mi párkrát stalo, že s blbou baterkou deska nezapnula zdroj.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 01. 05. 2016, 13:57:42 »
Taky by ses mohl mrknout, jestli nejsou nafoukle ci vytekle kondenzatory. Ja mel mobo, to normalne bezelo, jako by se nechumelilo a to az do doby, kdy jsem jednou prebootovat. Uz nikdy nenabehlo a bylo tam par elektrolytu vyteklych na desku. To bylo v dobe te velke slavne kondenzatorove afery.

Ale nevim, jestli by kvuli kondenzatorum deska ztuhla natolik, ze by ani neblikla. Me to zustavalo viset behem nejake faze bootu, kdyz to bylo jeste v Biosu.

Tez bys mohl zkusit zatlacit plastovou nasadou od sroubovaku na ruzna mista desky a behem toho zkouset zapnout stroj. Je mozne, ze to zacne nabihat, takze by asi byl vyhnily prokov na desce, coz nekdy jde prebastlit, kdyz clovek najde, ktery.

Lama

« Odpověď #6 kdy: 01. 05. 2016, 19:02:46 »
Tak baterii jsem změřil, má 2,5 V. To snad eště není tak málo, nebo jo? Ještě ji můžu zkusit vyměnit, ale moc v to nedoufám. Kondíky se zdaj být v pořádku. Vyteklý nejsou, ani nafouklý.

Už mě to tak nějak přestává bavit. Zítra asi ještě zkusím baterii a když nepomůže, tak asi koupím nový střeva. Pořídím si asi něco podobného, co jsem tu nedávno sestavoval tomu kamošovi. 6jádro FX, ne moc drahej MB, nějakou minimální paměť. Víceméně na přechodnou dobu abych něco měl, než se hoši z AMD vytasí s něčim novým.

Roman Ševčík

« Odpověď #7 kdy: 01. 05. 2016, 19:25:42 »
2.5V už může být problém, určitě bych zkusil vyměnit. Pokud má pod 3V tak může být problém.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 01. 05. 2016, 20:30:31 »
Jeste jsem nevidel, ze by mobo nenabootovalo kvuli baterce. To, ze se vysypou hodiny a nastaveni a pri bootu clovek musi treba vlezt BIOSu, protoze to jinak rve, tak to se stava. Ale aby to ani nevrklo, tak to tedy nevim, jestli muze byt baterkou.