Ubuntu 16.04 vyžaduje autorizaci tisku přes síť

Ubuntu 16.04 vyžaduje autorizaci tisku přes síť
« kdy: 29. 04. 2016, 09:57:23 »
Zdravím,
mám takový problém s tiskem. Obracím se tady na vás, protože už mi došly nápady. Tuším, že to bude nějaká primitivní věc někde v konfiguračním souboru, která mi uniká.

Situace je následující:
PC 1 - Ubuntu 16.04
PC 2 - Windows 7
PC 3 - Ubuntu 16.04
PC 4 - Windows XP

PC1 sdílí pro ostatní počítače tiskárnu, která je do něj připojená přes USB. Z PC1 jde normálně tisknout. Stejně tak z Windowsáckých PC (PC2 a PC4). Problémem je komunikace mezi PC1 a PC3 - sdílenou tiskárnu jde normálně najít, ale při tisku vyskočí chyba "je vyžadována autorizace" a požaduje jméno a heslo.

Když použiji jméno uživatele PC1 nebo PC3 v kombinaci s jeho heslem, nejde to. Když to jen odkliknu, také to nejde. Problém bude asi v tom, že obě PC vzájemně nemohou přistupovat do složky WORKGROUP/<nazev PC>/$print z důvodu, že také požaduje heslo.
Další věc, kterou jsem zkoušel, je zastavení cups daemonu a editaci "/etc/cups/printers.conf", kde jsem změnil "AuthInfoRequired username,password" na buď "AuthInfoRequired none" u dané tiskárny nebo jsem tento parametr dal do komentáře. Nic se nezměnilo.
Také jsem zkusil tiskárnu nepřidávat a nenasdílet na PC1 přes ten GTK konfigurátor v nastavení, ale přímo v localhost:631 webovým gui cups.

Důležitá věc: Na obou linuxových PC (PC1 a PC3) běželo předtím Ubuntu 14.04, kde vše fungovalo.

Teď mi tu budete vykládat, jaká je blbost někam nahazovat čerstvou neotestovanou distribuci a že se mam vrátit na 14.04. Už to vím také. Ale už je pozdě, prosím tedy o pomoc, pokud by někdo věděl. Zřejmě to má něco společného s novou verzí Samby, protože když jsem zkusil Linut Mint 17.3, který dřív fungoval, po aktualizaci Samby se děje úplně to samé, takže by to do 14.04 možná stejně dorazilo také.

Měl by prosím někdo nějaký nápad?

TomBA

Re:Ubuntu 16.04 vyžaduje autorizaci tisku přes síť
« Odpověď #1 kdy: 29. 04. 2016, 10:49:53 »
To z PC3 (linux) tlačíš na PC1 (linux) cez smb://? Nebolo by lepšie prejsť na ipp://?

« Odpověď #2 kdy: 29. 04. 2016, 11:13:56 »
To z PC3 (linux) tlačíš na PC1 (linux) cez smb://? Nebolo by lepšie prejsť na ipp://?

Popsaný problém je při konfiguraci na smb://. Zkoušel jsme ráno ipp://, ale nedělá to vůbec nic, tiskárna pak netiskne ("printer error" nebo "printer is not connected"). Je mi ale celkem jedno, jak bych to spojil, když to bude fungovat. Pravda je, že ipp by bylo lepší.

TomBA

« Odpověď #3 kdy: 29. 04. 2016, 11:34:50 »
A keď tlačíš z Win7 na tu tlačenku cez ipp:// tak je to OK? Prosím vyskúšaj to a uvidíme či je problém na strane servera alebo klienta.

« Odpověď #4 kdy: 29. 04. 2016, 14:29:10 »
Když mi teda ještě poradíš, jak na Win 7 zjistím, přes co je to připojeno (smb/ipp), tak určitě. Klikl jsem pravým na tiskárnu, vidim tam jednom název. Umístění, připojení a všechno ostatní je prázdné. Ale tiskne.

Přidával jsem jí tam v "Zařízení a tiskárny - přidat - síťová tiskárna - PC1/Název-tiskárny - vybrat ovladač - dokončit".

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 29. 04. 2016, 14:47:13 »
Když mi teda ještě poradíš, jak na Win 7 zjistím, přes co je to připojeno (smb/ipp), tak určitě.

PC s tiskarnou jede na Ubuntu. Tedy zastavim Sambu a mam vymalovano.

« Odpověď #6 kdy: 29. 04. 2016, 15:03:16 »
Když na PC1 (Ubuntu) zastavím službu smbd, přestane tisk z PC2 (W7) fungovat. Ihned po nahození smbd zase začne. Navíc ono PC2 (W7) může přistupovat do složek, které PC1 (Ubuntu) sdílí přes Sambu bez požadavku na autorizaci nebo oprávnění.

Předpokládám tedy, že tisk funguje na Windows počítačích přes Sambu a chyba je na straně serveru (PC1 - Ubuntu 16.04).

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 29. 04. 2016, 15:41:00 »
Takze Sambu zastavim, zkusim tiskarnu nainstalovat znovu pres ipp a stane se co?

« Odpověď #8 kdy: 29. 04. 2016, 16:22:19 »
Pravda, to jsem mohl zkusit rovnou. Stane se následující:

1/ PC2 (W7) tiskárnu vůbec nevidí
2/ PC3 (U16.04) vidí "vzdálená CUPS tiskárna přes DNS-SD (jméno-tiskárny @ hostname). Přidal jsem. Píše chybu "provádění - chyba tiskárny" během pokusu o tisk.
3/ PC3 (U16.04) vidí po zadání IP adresy PC1 (U16.04) "IPP (název-tiskárny). Při pokusu o přidání ale požaduje autorizaci. Při odmítnutí autorizace píše chybu "provádění - chyba tiskárny" během pokusu o tisk.

karlik

« Odpověď #9 kdy: 29. 04. 2016, 21:39:01 »
Na PC1 v smb.conf máš v sekci [printers] řádek "guest ok = yes"?
Na PC3 máš povolené porty na firewallu 137, 138, 139 a 445?
Zkus nastavit/povolit na PC3 root heslo (sudo passwd root).

« Odpověď #10 kdy: 30. 04. 2016, 09:03:39 »
Zkusím, ale k těm PC se dostanu zase až v pondělí. Takže v pondělí vyzkouším a dám vědět. Prozatím díky všem za ochotu a čas.

« Odpověď #11 kdy: 02. 05. 2016, 08:43:52 »
Na PC1 v smb.conf máš v sekci [printers] řádek "guest ok = yes"?

Díky! To bylo ono.

Změnil jsem následující:

Kód: [Vybrat]
[printers]
guest ok = yes
browseable = yes

Kód: [Vybrat]
[print$]
guest ok = yes
browseable = yes

A vše funguje jak má. Samozřejmě mnohokrát děkuji i všem ostatním za čas, trpělivost a ochotu. Jsem rád, že upgrade na 16.04 nakonec proběhl v pořádku a není třeba nic vymýšlet.