Takze hodne stesti.
To je az take zle ? Len same staznosti pocujem 
... Hele, hlavne si musis ujasnit, co od toho chces. Utlouk je naprosto tragickej klient - napriklad neumi maily hledat (a to tak ze vubec, klidne ti nenajde ani ten, na kterym stojis), ale pokud chces pouzivat M$ exchange, tak ho holt pouzivat musis (jinak prijdes o 50% funcionality => vyhodis prachy kominem). Pokud nemas exchange, je naprostej nesmysl pouzivat utlouk. Starsi verze (mimo jiny) maj naprosto zasadni (nejspis politicky) problemy s IMAPem.
Pokud chces vylozene a pouze mail, tzn zadny sdileny kalendare, zadny sdileny kontakty ... tak za me Postfix + courier / dovecot (co ti vic vyhovi). Tim mas zaklad. Naconfis to jednou a pak to maximalne cas od casu lehce upravis, ale zadna zasadni prace s tim neni. Naconfis to samo jako virtualni maily (protoze nebudes na tom stroji kazdymu delat ucet ...) a k tomu pak doplnis ... trebas amavis, pripadne dalsi veci.
Ucty jako takovy muzes samo brat z LDAPu (napriklad) a samo mit proti nemu reseny i login.
Byl tu zmíněn antispam. Jaké máte zkušenosti s globálně aktualizovanými pravidly pro spamassassin? Dá se to v praxi používat s dobrými výsledky? Dal jsem to do tohoto vlákna, protože mi přijde, že to sem patří...
80% spamu sejmu driv, nez na spamassasina vubec dojde.
Po tech letech provozu bych ti doporucil bud mailovy hosting nebo zimbru (popr. jiny bundle), kdyz musis mit data fyzicky ve firme. Skladat to je neefektivni (ale zabavne:-) a kazdym upgradem serveru to budes delat znovu.
Vazne by me zajimalo, co stim delas, protoze na konfiguraci nekolika MTA ktery adminuju saham tak 1x rocne a to tak maximalne pridam nejakej novej parametr protoze nova verze umi neco pekneho co se mi libi. Za poslednich 10 let sem nikdy nic nepotreboval rekonfigurovat od nuly. Semo tamo sem nekde vymenil jednu komponentu za jinou komponentu, ale nikdy ne proto, ze by to prestalo fungovat.
... Ja pouzivam distra, kde sice upgrady jdou udelat, ale nemam s nimi dobre zkusenosti, tak se jim vyhybam, coz zase prinasi prirozene zestarnuti systemu.
System nema nic spolecnyho s konfiguraci, i pokud si nainstaluju naprosto novej system, tak stejny baliky pouzivaj stejnou konfiguraci, takze ji tak maximalne nakopiruju. A to plati i pres spoustu verzi behem spousty let. Tak maximalne to do logu zanadava, ze tahle volba je absolentni a je treba ji nahradit.