Jak si rozšiřujete své vědomosti?

v

Re:Jak si rozšiřujete své vědomosti?
« Odpověď #150 kdy: 15. 04. 2016, 17:12:12 »
Opravdu nemá grupa a monáda nic společného a je to jenom Prymkova mimozita?
mají něco společného, není to prýmkova mimozita, citovaný text se pokusím přeformulovat

« Odpověď #151 kdy: 15. 04. 2016, 17:18:24 »
Celý tento příspěvek (forma i obsah): http://forum.root.cz/index.php?topic=13078.msg163580#msg163580. A s tím respektem začni u sebe (tentokrát to neříkám v žertu).
Hm. Takže ten příspěvek se Swiftem nic nedokazoval. Dostatečným důkazem mé blbosti je můj příspěvek. A je to tak, protože to tak je.

Tak ok, beru na vědomí a nemám dalších otázek, ctihodnosti :)

v

« Odpověď #152 kdy: 15. 04. 2016, 17:19:45 »
Celý tento příspěvek (forma i obsah): http://forum.root.cz/index.php?topic=13078.msg163580#msg163580. A s tím respektem začni u sebe (tentokrát to neříkám v žertu).
Hm. Takže ten příspěvek se Swiftem nic nedokazoval. Dostatečným důkazem mé blbosti je můj příspěvek. A je to tak, protože to tak je.

Tak ok, beru na vědomí a nemám dalších otázek, ctihodnosti :)
on zboj asi myslel "Ale pane..."

« Odpověď #153 kdy: 15. 04. 2016, 17:22:43 »
citovaný text se pokusím přeformulovat
Super, díky! A pokud by to šlo, chtělo by to se vyvarovat obratů jako "je to monáda", kde není jasné, co je "to" a může to znamenat "nějaký typ patří do třídy Monad" nebo "tyto operace spolu se substrátem vytvářejí to, čemu se v algebře říká (silná) monáda."

v

« Odpověď #154 kdy: 15. 04. 2016, 18:49:12 »
citovaný text se pokusím přeformulovat
Super, díky! A pokud by to šlo, chtělo by to se vyvarovat obratů jako "je to monáda", kde není jasné, co je "to" a může to znamenat "nějaký typ patří do třídy Monad" nebo "tyto operace spolu se substrátem vytvářejí to, čemu se v algebře říká (silná) monáda."
takže vy tvrdíte, že mluvit o monádách v souvislosti s řetězením IO akcí v Haskellu je jako mluvit o grupách v souvislosti se sčítáním celých čísel a já to rozporuju, je to tak?

« Odpověď #155 kdy: 15. 04. 2016, 19:12:54 »
takže vy tvrdíte, že mluvit o monádách v souvislosti s řetězením IO akcí v Haskellu je jako mluvit o grupách v souvislosti se sčítáním celých čísel a já to rozporuju, je to tak?
To byste měl vědět vy, co rozporujete, já vám s tím těžko poradím :)

v

« Odpověď #156 kdy: 15. 04. 2016, 19:27:27 »
To byste měl vědět vy, co rozporujete, já vám s tím těžko poradím :)
bezesporu máme spor, tvrdíte tedy to co tvrdím, že tvdíte?

Kit

« Odpověď #157 kdy: 15. 04. 2016, 19:32:02 »

Aneb ztraceno v symlincích.

« Odpověď #158 kdy: 15. 04. 2016, 19:38:46 »
Nevím, já té vaší formulaci nerozumím. Zatím mě můžete klidně nechat být a věnovat se sepsání svých výhrad s nějakými argumenty. Když na to tak kouknu:

• ten článek je fakticky chybný
  • analogie se seznamem je úplně mimo
  • k práci se seznamy to nezbytné není
    ukažte jak bez využití funkcí třídy monáda (a unsafeperformio :-D ) načtetu a vypíšete řetězec
  • lidi, kteří v tom chtějí dělat ještě větší zmatek (např. zaváděním nové terminologie)
  • připomělo mi to problémy některých lidí s ukazateli v cčku
  • tak to asi vysvětluje proč furt srovnáváte grupy a monády v haskellu
  • sčítání a celé čísla jsou grupa shodou okolností, ale ...
  • pojem monády nepotřebujete pro hello world, ale pro praktický program ("echo") už ano
  • pro práci se seznamem class Monad nepotřebujete, kdežto pro io složitější než hello world ano
... to je spousta hodně silných tvrzení, každé z nich by si imho zasloužilo vysvětlení :) Takže já myslím, že mě můžete na chvilku dát oraz a (pokud chcete) zformulovat spíš spoji pozici. Včetně relevantních a silných argumentů.

P.S. a pokud se budete chtít vymezovat vůči tomu zmíněnému článku, dost doporučuju (poctivě!) přečíst jím odkazovaný https://byorgey.wordpress.com/2009/01/12/abstraction-intuition-and-the-monad-tutorial-fallacy/ ten je taky moc pěkný.

« Odpověď #159 kdy: 15. 04. 2016, 19:41:58 »
A mimochodem, kdybyste to chtěl vzít hodně z gruntu, tak se podívejte na Elm. Ten nemá typy vyšších řádů, takže se tam obecné monadické operace implementovat nedají, má jenom pár "generik" zabudovaných v runtimu (comparable, number a ještě jedno, to si teď nevybavím). Čili v Elmu se, prosím, pojem "Monad" vůbec nevyskytuje. Carramba! A přesto tam IO jde udělat! :)

« Odpověď #160 kdy: 15. 04. 2016, 19:44:40 »
A zas jsem kurnikšopa na něco zapomněl: prosím, odlište, kdy mluvíte o tom, že něco potřebuju vědět, protože je to tak prostě v Haskellu uděláno, že to člověk potřebuje, od situace, kdy něco potřebuju vědět, protože se bez toho prostě nedá principielně obejít. To jsou dost odlišné věci. Jestli něco je nebo není potřeba v ausgerechnet v Haskellu se asi moc spořit nebudu, neznám ho tolik, abych mohl pochopit, proč jsou tam některé věci tak, jak jsou a ne jinak.

v

« Odpověď #161 kdy: 15. 04. 2016, 19:50:41 »
A zas jsem kurnikšopa na něco zapomněl: prosím, odlište, kdy mluvíte o tom, že něco potřebuju vědět, protože je to tak prostě v Haskellu uděláno, že to člověk potřebuje, od situace, kdy něco potřebuju vědět, protože se bez toho prostě nedá principielně obejít. To jsou dost odlišné věci. Jestli něco je nebo není potřeba v ausgerechnet v Haskellu se asi moc spořit nebudu, neznám ho tolik, abych mohl pochopit, proč jsou tam některé věci tak, jak jsou a ne jinak.
článek na který jsem reagoval byl o haskellu, celou dobu mluvím o haskellu, "K tomu, abych v Haskellu programoval, nutne pojem Monada vubec nemusim znat"

v

« Odpověď #162 kdy: 15. 04. 2016, 19:51:07 »
A mimochodem, kdybyste to chtěl vzít hodně z gruntu, tak se podívejte na Elm. Ten nemá typy vyšších řádů, takže se tam obecné monadické operace implementovat nedají, má jenom pár "generik" zabudovaných v runtimu (comparable, number a ještě jedno, to si teď nevybavím). Čili v Elmu se, prosím, pojem "Monad" vůbec nevyskytuje. Carramba! A přesto tam IO jde udělat! :)
viz výše

« Odpověď #164 kdy: 15. 04. 2016, 19:57:48 »
článek na který jsem reagoval byl o haskellu, celou dobu mluvím o haskellu,
Dobře, beru na vědomí, že se bavíme jenom o Haskellu. Pak teda pojem monáda budeme používat jenom ve významu "třída Monad v Haskellu"? Čili i tvrzení "promisy v JS jsou monadické" je nesmysl? No, to se nám ta debata teda hodně zúží a pak už asi není v ničem sporu. V Haskellu je spousta fcí s kindem "Monad m" takže je asi potřeba aspoň tušit, co to znamená, to je víceméně sebepotvrzující tvrzení :)

Tak aspoň zkuste napsat, co se vám na tom článku nelíbilo, když jsme všechny spory zahodili :)))