Výkon aplikací ve Waylandu

Výkon aplikací ve Waylandu
« kdy: 07. 04. 2016, 16:37:16 »
ahoj
chtel jsem se zeptat na vase zkusenosti z prechodem z xorg na wayland.
1. uz nekdo zkousel wayland na nvidia karte s uzavrenymi ovladaci?
2. kdyz pouziji nativni wayland aplikace, bude to rychlejsi nez xorg + xfce?
3. a co stare aplikace ktere vyzaduji xorg? pojedou na waylandu pomaleji nebo rychleji nez nativne ?
4. a co fullscreen opengl hry, a hry pod wine? bude na ne mit zmnena okeniho prostredi nejaky vliv?

predem dekuji za jakoukoliv konzultaci nebo komentar.
« Poslední změna: 07. 04. 2016, 22:15:11 od Petr Krčmář »

bjarne

Re:wayland
« Odpověď #1 kdy: 07. 04. 2016, 19:07:16 »
ahoj
chtel jsem se zeptat na vase zkusenosti z prechodem z xorg na wayland.
3. a co stare aplikace ktere vyzaduji xorg? pojedou na waylandu pomaleji nebo rychleji nez nativne ?
4. a co fuulscreen opengl hry, a hry pod wine? bude na ne mit zmnena okeniho prostredi nejaky vliv?

predem dekuji za jakoukoliv konzultaci nebo komentar.
Co o tom vím já - dneska drtivá většina programů používá nějaký toolkity, který si vykreslování řeší ve vlastní režíi - např. v Qt když chceš vykreslit tlačítko nebo cokoliv jinýho, tak kreslíš skrz nějaký API do nějakýho místa v paměti, který spravuje Qtčko. Dřív se kreslilo skrz xserver a jeho nějaký modul, prostě xserver naalokoval buffer, který byl ve správě xserveru a pak si xserveru posílal příkazy na kreslení - vykresli mi tady čtverec takovouhle barvou apod.. Takže dnešní program by vykreslil data pomocí toolkitu ve vlastní správě a pak by ten výsledný "obrázek" poslal xserveru a ten už by zařídil jen zobrazení. Jenže pak se taky objevily compository - dneska každej má kompositor. Kompositor přidává různý efekty jako stíny kolem okna, efekt džina při minimalizaci apod.. Ale na to potřebuje taky ten "obrázek", co ten toolkit vykreslil. Takže xserver vezme ten "obrázek", co mu přišel od toolkitu a pošle ho compositoru.
Výsledek - xserver je dneska příšerný IPCčko (meziprocesová komunikace).
Takže se přišlo s novým konceptem a to že si každá aplikace sama data vykreslí a pak je pošle do wayland serveru, který zároveň hraje roli kompisotoru a window manageru.

1. nezkoušel jsem
2. bude - samozřejmě tohle je relativní, když si budeš něco sám vykreslovat pomocí opengl a nebudeš to nijak optimalizovat, tak to třeba bude pomalejší
3. je tam nějaký modul, který umožňuje aplikacím pro xserver běžet pod waylandem
4. to by nemělo mít žádný vliv

bjarne

« Odpověď #2 kdy: 07. 04. 2016, 19:11:17 »
jestli tě zajímá, jestli máš investovat čas do studia waylandu, tak rozhodně jo. Já osobně si chci později for fun naprogramovat nějaký jednoduchý desktopový prostředí - např. Papyrus OS používá Qt a wayland a je to one man show nějakýho studenta mám dojem.

« Odpověď #3 kdy: 07. 04. 2016, 21:21:00 »
ok, diky za osvetleni, chystam se to v brzke dobe nahodit u sebe na desktopu, tak pak napisu jak jsem dopad;)
a jeste jeden dotaz. co je lepsi metoda - pustit xorg a pod nim wayland, a nebo rovnou wayland bez xorgu a na x aplikace pouzivat ten modul? (myslim ze se jmenuje xwayland)
« Poslední změna: 07. 04. 2016, 21:26:44 od quandasim »

pavlix

• 253
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 08. 04. 2016, 00:25:07 »
ok, diky za osvetleni, chystam se to v brzke dobe nahodit u sebe na desktopu, tak pak napisu jak jsem dopad;)
a jeste jeden dotaz. co je lepsi metoda - pustit xorg a pod nim wayland, a nebo rovnou wayland bez xorgu a na x aplikace pouzivat ten modul? (myslim ze se jmenuje xwayland)

Ve skutečnosti ten „modul“ je Xorg a zajistí, že ti X11 aplikace budou běhat nejenom jako v Xorg ale opravdu v Xorg a všechno poběží normálně včetně kopírování myší, xsel, xinput a podobných věcí, to vše za předpokladu, že Wayland nepřinese nějakou nekompatibilitu s hardware. Mimo Xorg pak běží jenom kompozitor a wayland aplikace, kde holt bude část funkcionality chybět.

Sten

Re:Výkon aplikací ve Waylandu
« Odpověď #5 kdy: 08. 04. 2016, 00:49:47 »

Ne. Uzavřené ovladače nVidie podporují Wayland teprve od 21. března a changelog to uvádí jako „initial support“ (tj. čekejte chyby a výkonnostní problémy).

Bude to používat méně prostředků pro to samé. Jestli to bude rychlejší nebo ne, záleží na tom, jaké aplikace použijete.

Rychleji určitě ne a pomaleji nejspíš taky ne.

4. a co fullscreen opengl hry, a hry pod wine? bude na ne mit zmnena okeniho prostredi nejaky vliv?

Nemělo by (obzvlášť u Wine), ale záleží, jestli nebudou chtít dělat něco divokého, co XWayland nepřeloží.

x.Dub

Re:Výkon aplikací ve Waylandu
« Odpověď #6 kdy: 08. 04. 2016, 10:07:51 »
Já bych měl maličko jiný dotaz. Jaká je a bude kompatibilata Waylandu a Mir. Zajímá mě hlavně jestli a jak poběží wayland aplikace pod Mir případně obráceně Mir aplikace pod Wayland. A bude možné mít v Ubuntu vedle Miru ještě Wayland (například kdybych chtěl mít na jedné mašině 2 prostředí)?