ahoj
chtel jsem se zeptat na vase zkusenosti z prechodem z xorg na wayland.
1. uz nekdo zkousel wayland na nvidia karte s uzavrenymi ovladaci?
2. kdyz pouziji nativni wayland aplikace, bude to rychlejsi nez xorg + xfce?
3. a co stare aplikace ktere vyzaduji xorg? pojedou na waylandu pomaleji nebo rychleji nez nativne ?
4. a co fuulscreen opengl hry, a hry pod wine? bude na ne mit zmnena okeniho prostredi nejaky vliv?
predem dekuji za jakoukoliv konzultaci nebo komentar.
Co o tom vím já - dneska drtivá většina programů používá nějaký toolkity, který si vykreslování řeší ve vlastní režíi - např. v Qt když chceš vykreslit tlačítko nebo cokoliv jinýho, tak kreslíš skrz nějaký API do nějakýho místa v paměti, který spravuje Qtčko. Dřív se kreslilo skrz xserver a jeho nějaký modul, prostě xserver naalokoval buffer, který byl ve správě xserveru a pak si xserveru posílal příkazy na kreslení - vykresli mi tady čtverec takovouhle barvou apod.. Takže dnešní program by vykreslil data pomocí toolkitu ve vlastní správě a pak by ten výsledný "obrázek" poslal xserveru a ten už by zařídil jen zobrazení. Jenže pak se taky objevily compository - dneska každej má kompositor. Kompositor přidává různý efekty jako stíny kolem okna, efekt džina při minimalizaci apod.. Ale na to potřebuje taky ten "obrázek", co ten toolkit vykreslil. Takže xserver vezme ten "obrázek", co mu přišel od toolkitu a pošle ho compositoru.
Výsledek - xserver je dneska příšerný IPCčko (meziprocesová komunikace).
Takže se přišlo s novým konceptem a to že si každá aplikace sama data vykreslí a pak je pošle do wayland serveru, který zároveň hraje roli kompisotoru a window manageru.
1. nezkoušel jsem
2. bude - samozřejmě tohle je relativní, když si budeš něco sám vykreslovat pomocí opengl a nebudeš to nijak optimalizovat, tak to třeba bude pomalejší
3. je tam nějaký modul, který umožňuje aplikacím pro xserver běžet pod waylandem
4. to by nemělo mít žádný vliv