Ahoj,
Potřebuji poradit jak zachránit soubory z ext3, ideálně včetně directory structure. Co se stalo:
U 1TB disku s jedinou ext3 partition přes celý disk jsem smazal MBR (jak se mi to povedlo viz úplně dole, celkem zajímavé). Když jsem ho vytvořil v fdisku znovu stejně jako předtím (tzn. nová partition, linux type 83, ale nic víc, tj. bez formatu), tak soubory nevidím. Myslím, že celý filesystem by tam měl být jako předtím, protože na disk se nic jiného úmyslně nezapisovalo (ani byte) a i v disk dumpu vidím názvy souborů a folderů. Ale asi někde kolem MBR chybí "pár bajtů" , které nějak napojí partition na ten filesystem.
Jak bych měl postupovat a jaké tooly se na to nejvíc hodí ?
Teď disk scanuje gparted (attempt data rescue option), který prý umí najít filesystemy, ale nejsem si jistý, jestli je to k něčemu užitečné. Nedá se to třeba nějak snadno udělat tune2fs ? Taky znám sfdisk (nikdy jsem ho ale nepoužil), ale chtěl jsem radši nejdřív poradit, než do toho říznu, protože se v tomhle moc neorientuju...
Jen pro info, na disku je cca 500 souborů , dohromady tak 450GB.
No a jen kdyby někoho zajímalo, jak se mi povedlo smazat MBR: Disk je interní 1TB 3.5" plotnový, poprvé jsem ho připojil přímo k řadiči v notebooku , naformátoval v Backtracku 4 a nahrál na něj data. O nějakou dobu později jsem ho připojil přes USB/SATA kabel v jiném pc ve Windows a chtěl na něj přes extFS něco přidat. 1TB disk se ale tvářil , že má jednu 7.3T velkou partition neznámého typu. Mnozí už asi tuší, kde je zakopaný pes, ale já o těch sector sizech tehdá nic nevěděl, takže jsem si myslel, že jde asi o nějaké poškození MBR. Disk byl předtím připojen i třeba k Windows XP, které se nabídly ho zformátovat, Windows 7 se na něj taky tvářily divně, tak jsem myslel , že je zkrátka potřeba tu partition jen opravit. Zkrátka jsem ten MBR přepsal. Zálohu jsem si předtím udělal, ale po několika hodinách jsem o ni omylem přišel. To jsem ještě nevěděl, že disk byl vlastně celou dobu v pořádku, ale problém byl v tom, že uvnitř laptopu s ním řadič pracoval jako s 512 bytes/sector , přes ten USB/SATA cable to bylo 4K. To je 8x větší délka sektoru a ne náhodou se ten disk potom přes kabel tvářil jako 8x větší. Kdybych disk bez jakýchkoliv změn připojil zpátky dovnitř laptopu, normálně by nejspíš fungoval.