Mail pro root do root

peekaa

• 129
    • Zobrazit profil
Mail pro root do root
« kdy: 06. 04. 2016, 18:12:26 »
Lze nějak udělat, aby se lokálně pošta pro root doručovala na root, a ne na nobody nebo mail? Vím, není to doporučované, ale stejně....

Kód: [Vybrat]
# /etc/aliases
mailer-daemon: postmaster
postmaster: root
nobody: root
hostmaster: root
usenet: root
news: root
webmaster: root
www: root
ftp: root
abuse: root
noc: root
security: root

debian 8.4, postfix,
« Poslední změna: 06. 04. 2016, 21:03:50 od Petr Krčmář »

hm

Re:Mail pro root do root
« Odpověď #1 kdy: 07. 04. 2016, 10:00:03 »
Když zatím nikdo neodpověděl ... Hledal bych to někde v nastavení postfixu. Pro exim se to, zdá se, nastavuje v /etc/exim4/conf.d/router/mmm_mail4root, tak třeba má postfix něco podobného.

peekaa

• 129
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 07. 04. 2016, 10:29:44 »
Ano, taky jsem si to myslel, ještě předtím, než jsem upravil etc/exim4/conf.d/router/mmm_mail4root, aby byl všude root, a pak to stejně nefungovalo,  a pak jsem si přečetl, že exim4 to od nějaké verze doslova zakázal posílání na root, a tak jsem přešel k postfixu, ale nejde mi to stejně. Obecně většina toto neřeší, protože nedoporučuje se zásadně přihlašovat jako root, což nějak pořád nedokáži pobrat a poprat se s tím.... Je to pro mě velmi pohodlné, když se přihlašuji, tak zásadně proto, abych něco jako root dělal, a ne abych surfoval v linksu...

Petr

« Odpověď #3 kdy: 07. 04. 2016, 10:56:04 »
S problémem ti sice neporadím, ale s přihlašováním jako root to mám naprosto stejně. Prostě vždy vše dělám pod rootem, i do grafických prostředí se hlásím pod rootem. Přece nebudu jak osel psát pořád sudo nebo dokola vyťukávat heslo. To už si někdy připadám jak ve windows.

Lol Phirae

« Odpověď #4 kdy: 07. 04. 2016, 11:13:20 »
Ano, spouštět pod rootem řešetoidní X server, cedníkový prohlížeč včetně Flash pluginu a monstra typu Gnome/KDE je opravdu vrchol moudrosti.

Přece nebudu jak osel psát pořád sudo nebo dokola vyťukávat heslo. To už si někdy připadám jak ve windows.

Zkus pustit terminál a napsat do něj

sudo su -
 :o ::)

Petr

« Odpověď #5 kdy: 07. 04. 2016, 11:28:17 »
No jasně. Ale to budu dělat při každým spuštění terminálu. Což nechci. To stačí po instalaci "sudo passwd root", nastavím si heslo a příště už rovnou login na roota.

Lol Phirae

« Odpověď #6 kdy: 07. 04. 2016, 11:29:11 »
Tak určitě...

« Odpověď #7 kdy: 07. 04. 2016, 12:57:44 »
Bezpečnost hirošimahadr ....
Když chceš, dokážeš vše!

Lol Phirae

« Odpověď #9 kdy: 07. 04. 2016, 13:25:03 »
Proboha proč ne?

hm

« Odpověď #10 kdy: 07. 04. 2016, 14:58:49 »
Ano, taky jsem si to myslel, ještě předtím, než jsem upravil etc/exim4/conf.d/router/mmm_mail4root, aby byl všude root, a pak to stejně nefungovalo,  .....

A upravil jsi to správné místo? Teď to nemůžu zkusit, ale exim má konfiguraci buď  v těch adresářích /etc/exim4/conf.d/, nebo v jednom velkém souboru /etc/exim4/exim4.conf.template (řídí se to podle "dc_use_split_config" v /etc/exim4/update-exim4.conf.conf). Po změně se asi musí spustit příkaz "update-exim4.conf", který z konfiguráků sestaví výsledný konfig v /var/lib/exim4/config.autogenerated. A nakonec se restartne exim.
Jestli to víš, tak se omlouvám za poučování. Ale nedávno jsem něco s eximem dělal doma a taky to nejdřív vypadalo, že na mě nereaguje, než jsem zjistil, že změnit jeho konfiguraci není jen tak. Ale jestli to stejně nejde, protože "pro roota ne", tak ...

peekaa

• 129
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 07. 04. 2016, 16:19:07 »
Jestli jsem to dělal správně si uplně jistý nejsem. update-exim4.conf jsem rozhodně nespouštěl, ale dělám to od systemd: service exim4 restart... Nicméně zkoušel jsem exim reinstalovat a tam v těch obrazovkách jsem se dočetl, že to je prývě zakázané. A tak nějak jsem se to dočetl i v diskuzích na netu. Nicméně stejně bych chtěl zůstat o postfix....

« Odpověď #12 kdy: 07. 04. 2016, 17:03:13 »
A všiml sis, že spousta utilit se (z rozumného důvodu) spuštění pod rootem brání? Takže místo abys jednou za den napsal "sudo su -" nebo "ssh root@localhost" (k tomu nemusisíš ani zadávat heslo), budeš x-krát denně zadávat optionu
--yes-really-run-this-as-root-because-i-am-smartest-guy-ever
...a ještě upravovat nastavení postfixu a eximu do nedoporučovaného stavu, který může s libovolným updatem přestat fungovat.

...některým lidem prostě Windows XP nevymlátíte ani traverzou...  ::)

j

« Odpověď #13 kdy: 07. 04. 2016, 18:22:33 »
S problémem ti sice neporadím, ale s přihlašováním jako root to mám naprosto stejně. Prostě vždy vše dělám pod rootem, i do grafických prostředí se hlásím pod rootem. Přece nebudu jak osel psát pořád sudo nebo dokola vyťukávat heslo. To už si někdy připadám jak ve windows.

A pritom staci si usera pridat do wheel ... poustet Xka pod rootem muze leda magor.

Petr

« Odpověď #14 kdy: 07. 04. 2016, 21:07:25 »
Dělám to tak i na vlastních počítačích od doby, co jsem začal s unixem. Konkrétně AIX na mašinách IBM RS/6000, rok 1997. A žádný problém jsem s tím nikdy neměl. Obor IT mě celou tu dobu velice slušně živí. Ale podle tebe jsem magor. No budiž, s tím se už nějak vyrovnám.