Zhodnocení sestavy

Lama

Zhodnocení sestavy
« kdy: 27. 03. 2016, 01:30:22 »
Zdravím,
pokouším se pro kamaráda dát do kupy novou sestavu na takové to domácí používání + hry.
Požadavek je co nejlevnější, jak taky jinak. Podařilo se mi dostat i s OS na cca 17 000 kč.
Podle mě slušná cena, ale jemu se to zdá drahý, což je věta, která mě vždy vytáčí, protože mě vždycky fascinuje, kolik peněz jsou lidé schopni vyhodit za různé jiné věci, třeba TV za 15 klacků, dříve i více - 20-30, auto za 300 klacků, ale za počítače se nikomu platit nechce, nechápu proč, přitom ten PC mu bude taky nejmíň 5 let sloužit.
Snažil jsem se v rámci možností o ještě rozumnou kvalitu a taky aby to nebylo hlučné, což už samo o sobě zvyšuje cenu.
Zatim jsem vypotil toto:
http://www.czc.cz/116668,153883,150136,174151,115969,159379,99689,175661,134803/kody
Procák AMD 6300 - za tu cenu si myslím dobrý, možná by bylo lepší si připlatit za Intelí 4jádro, ale ta cena už je i tak přes míru.
Deska - tady si nejsem jist, jestli je to dobrá volba, ale v této kategorii do 2000 je to asi skoro jedno.
Chladič na procák by snad mohl být v pohodě.
Na pamětech snad taky není co zkazit, někdo by se pozastavil nad těmi 8 GB, ale zase cena.
Zdroj - měl by být tichý a šunt to snad taky není (doufám). Výkonostně by mohl stačit.
Grafika - tady si taky nejsem moc jist, doufám, že nebude moc hlučná, poměr cena/výkon by snad měl být dobrý, navíc by měla umět DX 12.
Bedna - bez komentáře.

Chtělo by to tu cenu kapku stáhnout, ale nevím kde. Na GK se mi sahat nechce, pokud to má být trošku herní, procák by chtělo spíš silnější než levnější, možná jinou desku? Nebo ušetřit na chlazení, ale zas aby z toho neměl turbínu.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Zhodnocení sestavy
« Odpověď #1 kdy: 27. 03. 2016, 09:48:28 »
Kamarádovi řekni, že slušnej počítač za hry nejde složit pod 25 tisíc (což je pravda) a že jestli se mu nelíbí komp za 17, tak ať si koupí noťas za 10. Nemá cenu ztrácet čas přesvědčováním.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 27. 03. 2016, 09:50:35 »
...novou sestavu na takové to domácí používání + hry.

Takove to domaci pouziti a hry jsou dost rozdilne kategorie. Na to prvni staci elektrosrot, mozna po upgrade pameti a disku, to druhe vyzaduje posledni vykrik PC nabidky, coz se zase neslucuje s pozadavkem na co nejlevnější

« Odpověď #3 kdy: 27. 03. 2016, 10:15:41 »
Ja rikam furt, ze dneska je na pocitace blbe doba. Lidi vyhodi klidne desetitisice za "smartphony", ale kdyz maji dat 100 Kc za pocitac, tak se na me divaji, jestli jsem se nezblaznil. Osobne byhc byl nejradsi, kdyby se tihle lide do sveta PC vubec nemotali. Pak se clovek musi probirad odpadem typu notebook s Atomem a podobne.
Jinak nenasel by se trochu levnejsi chladic? Plus bedna by mozna sla nejaka vyhrabat ze stareho vyrazeneho PC zadarmo. Ale zase na dnesni dobu mi dost chybi SSD, coz uz by bylo uplne mimo limit.

Flack

« Odpověď #4 kdy: 27. 03. 2016, 10:42:01 »
Neviem či to pomôže tebe. Ja sa snažím sem tam u ľudí čo majú
Požiadavky na hry a menej penazi ušetriť bazarovym kúskom. Mám za to že procesor nieje zrovna komponent čo sám od seba skončí v srote, dá sa tým skvelá ušetriť a často sa dá zakúpiť ešte aj v záruke. Ďalej pamäte rám niesi zrovna najlákavejšie, lenže cena bazarovanych rám je často podobná cene nových. Samozrejmá to chce viac hľadať...ostatné komponenty sú už rizikovejšie z druhej ruky. Ale sú ľudia čo si bazár nevedia predstaviť,  ale tiež plno ľudí klame. Odporúčam len osobne pridanie s možnosťou odskusania, alebo predajcu čo ma referencie a nie hoc máme. Sám si už desaťročie kupujem grafiky práve používané aj keď tu je to riziko väčšie, no dá sa kúpiť aj v záruke.. A človek má často ušetrené,lenže skrátenú záručnú dobu...

No treba popremýšľať čo sa dá napríklad ušetriť na procaku sa dá použiť na niečo druhe.  Držím palce.

Flack

« Odpověď #5 kdy: 27. 03. 2016, 10:44:50 »
Pardon za tie nespravne  slovne tvary. Tablet vsetko upravil.

JSH

« Odpověď #6 kdy: 27. 03. 2016, 10:50:57 »
...novou sestavu na takové to domácí používání + hry.
Takove to domaci pouziti a hry jsou dost rozdilne kategorie.
Na hry nemusí automaticky znamenat na nejnovější AAA hry. Co kamarád hraje? :)

Flack

« Odpověď #7 kdy: 27. 03. 2016, 10:52:29 »
430w zdroj? To je nee,  Amd-Ati grafiky maju v obľube žrať viac prúdu. Asi by to sice ciselne na tych 430W stačilo(nepocital som to). No neriskoval by som že to neutiahne v špičke a kúpil 500W aj viac.

Lama

« Odpověď #8 kdy: 27. 03. 2016, 12:29:37 »
Díky za komenty.
Hrajou spíše starší tituly, třeba Need for Speed: Most Wanted 2012, HP 2010, Mafia 2, nebo ten simulátor farmy jak tam jezdí s traktorem, obdělává pole atd.
Ten zdroj by chtěl asi posílit.
Na chlazení by se možná dalo i něco slevit, když tak to bude nepatrně hlučnější.
Ještě nevim, jestli si starý PC nechaj, nebo jej daj pryč, že by se kdyžtak dala použít bedna, HDD i s Windouzem - měli tam Sedmy, teď Desítky. Tím by se to taky dost stáhlo, ale tohle ještě není rozhodnuto.
Ad bazar - taky mě to už napadlo, koupit 1-2 roky starý PC, eventuelně jej kapku potunit. Akorát někdy problém vybrat něco solidního, protože často lidi šetří na nepravých místech, třeba právě na zdroji, daj tam šunt za pětikilo. Ale to už by se holt muselo pořešit.
Možná to tak nakonec i dopadne. Seženem bazarový za osmičku a bude zas pár let klid.

Každopádně děkuju všem za připomínky.

A jestli mě naštve nereálnýma požadavkama, tak ať si to koupí třeba v Oukej, takovýhle kšefty se patří vyprdnout.  >:(  ;D

« Odpověď #9 kdy: 27. 03. 2016, 12:44:23 »
No treba ja mam na CPU podstatne levnejsi SilenciumPC Spartan LT HE922. Ale mam ho vyzkousenej jen na Core2Duo a Celeron G1840. Takze nevim, jak hlucny je na vyhrevnejsim CPU.
S potunenim bazaru moc nepocitej - ono to pak vyjde stejne draho jako nove PC, kdyz budes chtit vymenit vsechno, co nevyhovuje. Tam je jedina vyhoda, ze se to nemusi nutne udelat hned, ale az casem, takze clovek nepotrebuje penize na vsechno hned.

A pak za tebou prijde s tim, ze si nechal od prodavace doporucit herni PC a ze mu to nejak nejede. Radsi nechtej vedet, jaky sr... prodavaj v elektrech.

Lama

« Odpověď #10 kdy: 27. 03. 2016, 13:14:04 »
Někteří píšou, že uchladí i AMD 6xxx aniž by to výrazně h(l)učelo.
Jinak jo, když to koupí v elektru, tak ať s tim pak za mnou nechodí, to jsem mu řekl rovnou.

Ondro

« Odpověď #11 kdy: 27. 03. 2016, 18:41:59 »
430w zdroj? To je nee,  Amd-Ati grafiky maju v obľube žrať viac prúdu. Asi by to sice ciselne na tych 430W stačilo(nepocital som to). No neriskoval by som že to neutiahne v špičke a kúpil 500W aj viac.

Ty mas urcite prehlad. Vdaka takymto ludom vznikaju famy a ludia kupuju zbytocnosti.
430w zdroj je v pohode. Zrat to bude tak 200w v zatazi.
Pozri spotreby vykonnejsich masin
http://pctuning.tyden.cz/hardware/pc-sestavy/40083-testy-hernich-sestav-za-40-tisic-alza-legend-by-esuba?start=9

« Odpověď #12 kdy: 27. 03. 2016, 19:51:21 »
No spis bude problem to, ze zdroj ma na sobe mozna napsano 430W, ale realne je schopen davat  mene, podle toho, jaka hruza je uvnitr. Podle recenzi nektere zdroje proste shori, nez aby dodavali to co maji na stitku.

Flack

« Odpověď #13 kdy: 27. 03. 2016, 22:32:56 »

Ty mas urcite prehlad. Vdaka takymto ludom vznikaju famy a ludia kupuju zbytocnosti.
430w zdroj je v pohode. Zrat to bude tak 200w v zatazi.
Pozri spotreby vykonnejsich masin
http://pctuning.tyden.cz/hardware/pc-sestavy/40083-testy-hernich-sestav-za-40-tisic-alza-legend-by-esuba?start=9

Podľa mňa prehľad nemáš ty. To že to bude stáť 200w v záťaži je otázne. Aj tiez či vôbec ten 430w dokáže pustiť dostatok A na tie vetvy ktoré budú treba.  Druhý krát prosím viac premyslam.

Flack

« Odpověď #14 kdy: 27. 03. 2016, 22:35:23 »
No spis bude problem to, ze zdroj ma na sobe mozna napsano 430W, ale realne je schopen davat  mene, podle toho, jaka hruza je uvnitr. Podle recenzi nektere zdroje proste shori, nez aby dodavali to co maji na stitku.

Presne aspoň niekto tu má reálny pohľad. Plus za dva roky je asi reálne predpokladať že účinnosť zdroja sa pohorší... Ten kto chce riskovať že mu zhorí zdroj, zoberie zo sebou dosku či grafiku pohoda dajte si tam 350w.. Niektoré grafiky sa pri takých zdrojoch ani nezapnu.