Dobrý den,
na stolním počítači s Linux Mint 17.3 se pokouším zprovoznit softwarový RAID 1 pro ukládání dat. Jsem ve fázi testování a zkoumání, s RAIDem nemám žádné zkušenosti. Prošel jsem několik návodů a podle nich zvolil tento postup:
1. pomocí GParted vytvořit na obou discích stejné oddíly s nastaveným příznakem raid
2. vytvoření pole: mdadm --create /dev/md0 --level=1 --raid-devices=2 /dev/sd[bc]1
3. uložení parametrů nově vzniklého pole: mdadm --detail --scan >> /etc/mdadm/mdadm.conf
4. kontrola funkčnosti: cat /proc/mdstat, mdadm --detail /dev/md0
5. případné formátování celého pole, mount
Podle výše uvedeného postupu vše funguje. Pokud ale odpojím jakýkoli jeden disk, po startu PC pole nefunguje, data nejsou k dispozici. Samotný disk lze zprovoznit pouze pomocí dalších příkazů. Pokud připojím druhý disk, vše opět normálně funguje.
Očekával bych takovou funkci celého pole, že pokud jeden z disků přestane fungovat (nebo ho odpojím), data budou stále běžně dostupná s tím, že dostanu nějaké upozornění o vzniklém problému.
Předpokládám, že je špatný postup při vytváření pole, chybu ale nevidím. Neumíte prosím poradit? Výpisy můžu přiložit, co jsem je zatím procházel, nevšiml jsem si žádného problému.