Erlang přístup
Jj. Moje největší webová aplikace je frontend k monitoringu a správě sítí, takže to jsou pořád nějaký tabulky a grafy a všechno by to mělo být pokud možno dynamický. Takže události, události, události, většina asynchronní - ideální use case pro Erlang
Nejčastější věc, kterou řeším, je vygenerování tabulky z nějaké datové struktury + její updaty (z obou stran - události ze server, události od uživatele). Doteď jsem to dělal "po staru": počáteční tabulka se vygeneruje pomocí tamplatu na backendu a úpravy pak řeší pomocí jquery. Ale už mě to začíná silně prudit, protože se ten kód duplikuje a špatně udržuje. Vždycky to začne s tím, že "jquery stačí, událostí bude málo" a jak se to postupně komplikuje, je to čímdál větší opruz.
Takže moje současná představa je dělat to tak, že template vytvoří jenom omáčku: vlastní stránku + menu a připojení na websocket. Hned po připojení se přes WS pošle init stav, který se vykreslí už čistě na frontendu, a změny se posílají už jenom přes WS. Blbý na tom je, že tímhle způsobem tam vznikne lag mezi vykreslením menu a contentu, ale co jsem to zatím testoval, je to celkem rychlý, takže by to nemělo vadit. Pokud bych zjistil, že to problém je, nechal bych komplet stránku vykreslit na frontendu. Lag tam sice pořád bude, ale aspoň se vykreslí všechno naráz, což je asi pocitově příjemnější.
Tahle představa je teď ve fázi testování, možná se to ukáže jako blbost a udělám to jinak
Ale teď momentálně se mi ta představa líbí, je to takový hezky jednotný a přímočarý