Profil s vlastním příkazem v Gnome Terminalu

JanS

Profil s vlastním příkazem v Gnome Terminalu
« kdy: 21. 03. 2016, 12:58:44 »
Zdravim,
s updatem Gnome prisel take "upgrade" Gnome Terminalu na verzi 3.14.3.
Jednou ze zmen (resp. jsem to drive nezaznamenal) jsou profily, ktere umoznuji spusteni vlastniho prikazu misto shellu.
Nevite, jak ho prinutit, aby provedl nejakou serii prikazu? Napr. aby pustil normalni bash, presel na konkretni cestu a prenastavil promene.

Co jsem zkousel:
1) Kdyz do prikazu dam /bin/bash nebo primo jiny shell a v roletce vyberu "Hold open", tak se to chova dle ocekavani, jako normalne
2) Kdyz ale dam /bin/bash skript.sh, tak jen napise, ze "Exit status 0" a terminal mi neda. Nepomaha ani source.
3) Zkousel jsem i ruzne kombinace & a | mezi nimi, ale to konci ruznymi exity (nejcasteji 0 a 127), terminal mi opet neda
4) To same plati pro napr.  /bin/bash export PATH=/foo/bar nebo jen export PATH=/foo/bar.
5) Ruzne stavy zatrzitka "Run command as a login shell", s podobnymi neuspechy jakov bode 3)
6) google, ale tam bud vsude najdu, ze z profilu muzu spustit vlastni prikaz, ale uz ne jak. A nebo irrelevantni navody na spousteni terminalu z radku

Predem dekuji za napady, rady a zkusenosti.
« Poslední změna: 21. 03. 2016, 13:03:43 od Petr Krčmář »

DK

Re:Profil s vlastním příkazem v Gnome Terminalu
« Odpověď #1 kdy: 21. 03. 2016, 13:13:57 »
co /bin/bash skript.sh && /bin/bash ?

« Odpověď #2 kdy: 21. 03. 2016, 13:16:48 »
Od oka:

cat /home/tvujlogin/.local/bin/foo.sh
#!/bin/bash

export FOO=BAR

/bin/bash

a v profilu nastavit tenhle script

JanS

« Odpověď #3 kdy: 21. 03. 2016, 14:51:52 »
Diky, postup od Ondra Satai Nekola funguje, resp. klicova cast je to /bin/bash na konci skriptu.

Jedinou drobnosti je, ze se to chova jako kdyz se v bashi spusti bash, tzn. pri zavreni krizkem prudi, ze v sobe ma bezici proces. Ale to je drobnost.

wamba

« Odpověď #4 kdy: 21. 03. 2016, 15:06:21 »
bashi můžete dát conf. soubor z libovolného umístění
Kód: [Vybrat]
bash --rcfile skript.sh
popř. to lze použít tímto způsobem:
bash --rcfile <(cat ${HOME}/.bashrc;echo "ls -l")

JanS

« Odpověď #5 kdy: 21. 03. 2016, 16:39:40 »
Pomoci prvni moznosti od wamba uz jsem schopen docilit toho, ceho jsem chtel. Vsechny prikazy ovsem musi byt v skript.sh, vcetne napr.
source $HOME/.bashrc Radku v kam se to pise evidentne jsou nejaka omezeni, co schroustne a co ne.