Baví mě jazyky, tak bych rád šel studovat lingvistiku, ale zase se trochu bojím nalezení uplatnění, tak jsem nakonec vybral aplikovanou lingvistiku, tj. interdisciplinární obor na hranici s informatikou. Tam je ale prý dost matiky, která mi nikdy moc nešla. Proto bych se chtěl zeptat, 1) nakolik je v tomto oboru matika potřebná a 2) je lepší (pro nematematika) ÚTKL na FF nebo ÚFAL na MFF?
Diskuze se vyjimecne zvrhla do flamewar uz v prvni odpovedi, vetsinou to trva tak 2-3 prispevky.
Prosel sem castecne matematickou lingvistikou na MFF a to na co se ptas bych shrnul asi takto (vlastnimi slovy vyrok docenta Olivy z UJC): Dnesni lingvistika je z 90% matematika, tedy pokud nejedete studovat jazyk nejakeho kmene nekde v pralese, ale takovy sber dat uz se moc casto nedela.
Konkretne, 1) bez matematiky to nejde, pokud nepochopis abstraktni matematicke principy, ktere se schovavaji za vsemoznymi teoriemi popisu prirozeneho jazyka, tak nikdy nepochopis souvislosti => poznatky ze studia fakticky nikdy nevyuzijes, je lepsi venovat nekolik let zivota vecem, co sou ti blizsi.
2) Na UFAL MFF musi byt kazda diplomova prace matematickeho charakteru, ciste nematematickou praci ti nikdo neuzna (vyjimky se asi najdou, ale rozhodne to nepude hladce). FF neznam, ale asi to nebude tak komplikovane.