Wifi a dvě antény na RX a TX

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Wifi a dvě antény na RX a TX
« kdy: 28. 02. 2016, 22:08:04 »
Ahoj,

jen tak teoreticky - mám doma pár Mikrotiků a všiml jsem si, že u wlan jde nastavit, který výstup na kartě použít pro anténu (Main, Aux, ...), příčemž jedna z voleb je ve smyslu "Main - RX, Aux - TX". Vždycky jsem tak přemýšlel, na co to prakticky je...

Až jednou jsem si někde přečetl, že se to dá využít u dálkových spojů, kdy TX jede na hranici zákona a RX je na plnej výkon. Používá se to tak?

Pokud ano, vezměme si nějakou modelovou situaci - Máme 2x Mikrotik se dvěma stejnýma wifi kartama (řekněme, že plný výkon je u ní 22dB).
1. Použijeme u každého MK jednu směrovou anténu se ziskem 15dBi, metrový kabel a zmíněnou wifi kartu. Anténa bude pro RX i TX.
2. Použijeme u každého MK dvě směrové antény se ziskem 15dBi, od obou metrový kabel a zmíněná wifi karta. Jedna anténa bude pro RX a druhá pro TX.
3. U každého MK dvě antény, jedna se ziskem 15dBi pro RX, druhá třeba 3dBi pro TX. Na wifi nastavíme (např.) 18dB, tím pádem máme cca 20 na TX a cca 32 na RX.
Jak by se mohl teoreticky lišit dosah spojení mezi možností 1 a 2 a 3?

Nejsem síťař, kdybych tu plácal nějaký nesmysly, napište mi to, opravte mě. Pokud to RX a TX na dvou anténách chápu blbě, rád budu poučen (fakt mě zajímá praktický využití a proč zrovna takový).

Je to teorie, nic takového nebudu skládat (neptám se, abych to hned uplatnil).

Díky za odpovědi

Jenda

Re:Wifi a dvě antény na RX a TX
« Odpověď #1 kdy: 29. 02. 2016, 01:21:13 »
Vzhledem k tomu, že v ČR je limit vztažen na EIRP, tak si nepomůžeš. (vlastně mě ani nenapadá, jak by sis pomohl bez tohoto limitu)

H.

« Odpověď #2 kdy: 29. 02. 2016, 08:33:53 »
Je daný maximální VYZÁŘENÝ výkon (Tx).
Na Tx se dá anténa tak, aby se vysílání vešlo do limitu EIRP. Raději anténu s větším ziskem a stáhnout výkon.
Čím větší má anténa zisk, tím užší je vyzařovací úhel (méně září do okolí).
Rx se nijak neomezuje, tak se osadí největší možnou anténou, která se dá sehnat.
Rozdíl v zisku antén je + do celkového budgetu spoje, prodlouží se délka trasy nebo se zvětší rezerva na únik.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #3 kdy: 29. 02. 2016, 08:36:04 »
Je daný maximální VYZÁŘENÝ výkon (Tx).
Na Tx se dá anténa tak, aby se vysílání vešlo do limitu EIRP. Raději anténu s větším ziskem a stáhnout výkon.
Čím větší má anténa zisk, tím užší je vyzařovací úhel (méně září do okolí).
Rx se nijak neomezuje, tak se osadí největší možnou anténou, která se dá sehnat.
Rozdíl v zisku antén je + do celkového budgetu spoje, prodlouží se délka trasy nebo se zvětší rezerva na únik.
Takže možnost číslo 3? Dá se tím (prakticky) opravdu získat? Jaký by byl rozdíl mezi spojem jen se dvěma anténami (na každém konci jedna) a čtyřmi (RX a TX zvlášť)?

M.

« Odpověď #4 kdy: 29. 02. 2016, 09:02:32 »
Si to dej do nějaké kalkulačky a uvidíš....

Jednak, dneska se to již používá méně, zarušení wifi pásem je takové, že dálkové spoje v Čeksu už moc nejedou. Takže každý slušný ISP jede wifi jako poslední míli a distirbuce bod-bod se snaží řešit na jiných technologiích. Potom je to i dáno tím, že novější karty/protokoly na nich toto už moc nepodporují.

Co se dosahů varianty A a B je to stejné. Respektive varianta B se používá(la) tak, že Mikrotik dovoluje použít na jeden spoij dvě wifi karty (dual nstreme), kdy každá má jednu anténu a jedna karta jen vysílá a druhá jen příjímá, v podstatě takový pseudo "full duplex", kdy nebyl cílem zvýšit dosah, ale propustnost (karta nemusí pořád přepínat příjem/v ysílání) a odrušení centrálních bodů (víc vysílašů na jendom místě vysílat na stjené frekvewnci a přijímá někde jinde, takže se neruší tolik).
Ano, varianta C má smysl. Uvědom si, že je omezen vyzářený výkon, takže pokud chci hrát dle pravidel, musíš anténu pro vysílání a vysílací výkon sladit do limitu. Přijímací strana má zase nějakou minimální cistlivost, kdy dokáže signál ještě pobrat, takže při použití společné antény pro příjem/vysílání je omezen zisk při příjmu. Takže když pro příjem dám anténu jako kráva (která nejde použít pro vysílání ani s minimálním vysílacím výkonem karty, abych nepřepálil, navíc při stažneí vysílací výkonu  hodně málo někdy klesá i přijímací citlivost), tak dokážu přijímaný signál zesílit natolik, aby to karta pobrala.
Pak existuje ještě vrianta D, která se pro cenu používá už nejméně, použije se jedna anténa pro RX i TX jako kráva do cesty je vložen jednosměrný útlumový filtr (moc peněz), který utlumí vysílací výkon, ale pro příjem pouští vše.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #5 kdy: 29. 02. 2016, 10:05:18 »
M.: Jak jsem psal, neplánuju nic takovýho, jen jsem si vzpomněl na tu volbu v MK, tak jsem si říkal, že se zkusím zeptat.

Takže se potvrzuje to, co jsem kdysi zaslechl - technicky to jde použít přesně takhle, prostě silnou anténu na příjem a přiměřenou na vysílání.

Asi vyhrabu MK a podívám se, co a jak se nastavuje, zase se něco přiučím. Ale spoj budovat nebudu - nemám antény, kabely a důvod ;D